Last news in Fakti

6 Октомври, 2021 20:19 2 352 28

Путин отново призова руснаците: Вaксинирайте се!

  • русия-
  • владимир путин-
  • ваксина-
  • коронавирус

Очаква се времето за получаване на резултатите от PCR теста за коронавирус да се намали наполовина - от 48 до 24 часа от момента, в който материалът пристигне в лабораторията

Путин отново призова руснаците: Вaксинирайте се! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Необходимо е своевременно да се подложите на ваксина срещу коронавирус, този момент не трябва да се пропуска, каза руският президент Владимир Путин на среща с правителството, съобщава ТАСС.

Много е важно да се извърши навреме, отбеляза той.

По-рано няколко десетки души, включително адютантът му, се разболяха от COVID в обкръжението на президента. Както самият Путин обясни, това се дължи на факта, че те не са получили повторната ваксинация своевременно.

"Вярно, искам да ви кажа отново: всички, които се разболяха, се разболяха много леко. Говорих по цял ден с човек, който се разболя, Той почувства, че се е разболял на следващия ден. Температурата имаше само две дни и беше ниска и това е всичко", каза Путин.

Както отбеляза в отговор ръководителят на "Роспотребнадзор" Анна Попова, "това е само ярка илюстрация на ефективността на ваксината и значението на навременната реваксинация" срещу коронавирус.

Путин отбеляза, че не се е разболял от COVID след комуникация със служители, заразени с коронавирус и изрази надежда, че това няма да се случи по-късно.

Той се обърна към Попова и "като лекар" да обясни, защото доколкото разбира ваксината "наистина е играла роля, нали?", пита президентът.

Попова отговори утвърдително. "Абсолютно съм сигурна, че ваксината, с която сте ваксинирани, определено изигра роля. И мисля, че това е основното, което ви предпазва от инфекция, като се има предвид, че имунният отговор беше много висок", каза шефът на "Роспотребнадзор".

Положението с коронавирус в Русия сега е по-лошо от преди година: заболеваемостта вече е три пъти по-висока, а сред децата се е увеличила няколко пъти. Освен това през следващите месеци страната ще трябва да се изправи пред два нови вида грип, към които руснаците нямат имунитет.

Вицепремиерът Татяна Голикова на среща с Путин говори за новия план за борба с пандемията. Той предвижда по-специално безвъзмездни средства за региони и общини, които са "освободени от коронавирус", съкращаване на времето за получаване на резултатите от тестовете за коронавирус и допълнителни мерки за стимулиране на ваксинацията.

Нова вълна - Броят на руснаците под лекарско наблюдение поради коронавирус за една седмица се е увеличил с 15%, до 967 хиляди, каза шефът на Министерството на здравеопазването Михаил Мурашко. В болниците има 212 хиляди души.

Както отбеляза Голикова, броят на случаите сега е три пъти по-голям от същия период на миналата година. Заболеваемостта сред децата се е увеличила драстично, което се дължи главно на разпространението на инфекцията в семействата, ненавременните посещения на лекар и самолечението.

Ваксинираните руснаци все още са много по-малко от необходимото: 47,4 милиона души са получили поне една доза от ваксината и 42,2 милиона са с две дози, още 1,9 милиона са ваксинирани отново или след заболяване. За да се постигне колективен имунитет, първо трябва да бъдат ваксинирани 35,9 милиона жители на страната, а още 7,6 милиона трябва да бъдат ваксинирани отново, тъй като те са ваксинирани или са били болни преди повече от шест месеца.

Друг проблем е разпространението на грип и "традиционни" респираторни инфекции. Епидемичният праг за последната вече е надхвърлен в 62 от 85 региона на Русия, каза Анна Попова, ръководител на "Роспотребнадзор".

Освен това руснаците ще трябва да се сблъскат с два нови вида грип през следващите месеци. В същото време в страната има нова голяма рискова група - тези, които наскоро са били болни от Covid.

План за действие - Голикова предложи пакет от мерки, насочени към борба с коронавируса, но без такива крайни стъпки като блокиране. Предлага се да се въведат ограничения за увеличаване на разпространението на COVID в отделни общини с предоставянето на федерална подкрепа за малкия и средния бизнес.

Регионите на Русия ще могат да обявят своята територия за "свободна от коронавирус" и да получават безвъзмездни средства, които ще бъдат насочени за решаване на проблеми "по предложение на населението, живеещо на съответната територия". Отделните общини ще могат да получат същия статут.

От средата на октомври ще се публикуват ежедневно данни за броя на ваксинираните в съставните единици на Федерацията и карта на заболеваемостта в регионален контекст.

Правителството препоръчва да се разшири практиката за използване на QR кодове: да се направят задължителни за посещаване на събития (с едновременно увеличаване на максималната посещаемост до 70% от капацитета) и ако е необходимо, да се приложат кодовете в различни области на обществения живот.

Очаква се времето за получаване на резултатите от PCR теста за коронавирус да се намали наполовина - от 48 до 24 часа от момента, в който материалът пристигне в лабораторията.

Вицепремиерът също посъветва да се провеждат стимулиращи събития за ваксинирани хора, като например теглене на парични награди.

В отговор Путин инструктира да се гарантира, че стимулът се дава не за "издаден сертификат, а за ваксинация".

Инициативите на Москва - Кметът на Москва Сергей Собянин обяви редица инициативи, които властите в столицата планират да тестват.

По-специално, градът може да въведе експресни тестове за коронавирус в училищата, както и да разшири предварително обявения експеримент за създаване на точки за експресно тестване в търговски центрове и центрове за обществени услуги.

Друга област на работа е да се повиши нивото на ваксинация сред възрастните хора - то е под средното в Москва, каза кметът.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    13 8 Отговор
    Ваксинирай се, празноглав милиционер. Путин ти заповяда.

    Коментиран от #20

  • 2 Genius

    8 6 Отговор
    Айн , цу-цвайн , цу-дрън !
  • 3 Да се ваксинират русофобите първо

    15 6 Отговор
    До девето коляно.И да си отдъхнем и да заживеем човешки..
  • 4 Йоло Денев

    18 11 Отговор
    Путин да не остане назад почна и той да чипира матряла в Русия.

    Коментиран от #25

  • 5 Просто природен закон

    9 7 Отговор
    Най ми е интересно какво ще стане с русия когато от дълбока старост с деменция умре владимир владимирович путин?

    Коментиран от #8

  • 6 Xaxa

    2 3 Отговор
    Шанс няма!!!
  • 7 Тръмп

    9 12 Отговор
    В България умират по 100антиваксъра на ден,много е смешно!:(

    Коментиран от #11

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Белега на звяра

    14 4 Отговор
    Путин е в играта.
  • 10 зорко око

    12 1 Отговор
    русия при товарищ путин,както и у нас, власта е на глинени крака,не смеят да обявят задължителна ваксинация,защото ще ги окачат по дърветата!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 дааа

    7 3 Отговор
    Трябва да отправи и специален призив към тукашните русороби, че току виж се изпозатрили и няма да има кой да го посрещне в задунайската губерния.
  • 13 И този същия........

    16 2 Отговор
    Една сговорна шайка са всичките и Путин и Бидона и Меркел и Джонсън всичките сплотен колектив изпълняват директиви!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Истината

    10 5 Отговор
    Путин е човек на Сорос.Иска да чипира свещеният руски православен народ.

    Коментиран от #26

  • 16 Ташунко Сапа

    4 2 Отговор
    Джуджето путин изобщо не се е оял от власт
  • 17 Второто пришествие е близо!

    8 0 Отговор
    Злото се познава по плодовете,както е казал нашият господ.тези хора са способни да управляват само като създават проблеми и предлагат разрешения, които водят до други проблеми.потъпвайки божиите закони развалят перфектният баланс в вселената.
  • 18 Лъчо

    6 1 Отговор
    Троловете са в ступор.Чакат опорките.Дори и минуси не щракат.Шах!!

    Коментиран от #28

  • 19 professor

    9 4 Отговор
    Путин трябва да заповяда на нашите ушанки да се ваксинират и за седмица сме на 90% хахахаа
  • 20 горбачев

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    КОГАТО РУСКИЯ НАРОД ПРЕМАХНЕ ГЛОБАЛИСТА ПУТИН ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ ЛЪЖАТА КОРОНА.
  • 21 Руснаците

    4 2 Отговор
    предпочитат да умрат , но да не живеят в путинова русия ! Толкова е хубаво там .
  • 22 А бе путин

    5 1 Отговор
    призови нашите лумпени да се ваксинират и ще се отървем ние от тях , а ти ще си доволен,че някой ти е чул .
  • 23 Кински

    1 5 Отговор
    Антиваксърите вече виждат Путин като човек на Сорос .малееееее болни мозъци колкото искаш .на Путин не му трябва да си измисля ковид политика и да се съобразява с когото и да е.просто вдигна цената на газът и ги превъртя всички.така че тия измишльотини че бил с Меркел Байдън Сорос Джонсън и всякакви версии за конспирации са просто смешни.

    Коментиран от #24

  • 24 ...

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Кински":

    Кой казва че е човек на сорос? Аз казвам че е човек на дявола,както и сорос и другите.
  • 25 ⒶⓇⒼⓄⓃ

    0 2 Отговор

    До коментар #4 от "Йоло Денев":

    Е. поне не е задължително. В Русия има закон, който защитава хората от насилствена факсинация.

    Коментиран от #27

  • 26 ⒶⓇⒼⓄⓃ

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Истината":

    Не Сорос, а евреите Ротшилд. Евреинът Сорос е само изпълнителен директор.
  • 27 Рико

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "ⒶⓇⒼⓄⓃ":

    Ако там се спазваше законът, този нямаше да е президент. Влязъл е при закон 2 мандата-край. Вдичко друго е "закон" със задна дата.
  • 28 Землянин

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Лъчо":

    Какъв шах, направо са матирани, не знаят какво да кажат, бога им слънце иска да ги чипира, направо им унищожи всички идеали и мечти 🤣😂
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания