Отидете към основна версия

1 776 7

Еврокомисар: Спрете със срамната реторика спрямо българи и румънци!

  • българи-
  • великобритания-
  • еврокомисар
Еврокомисар Нилс Муйжниекс

Третирането на румънските и българските имигранти като заплаха за Великобритания е просто неприемливо, заяви политологът Нилс Муйжниекс, съветник по човешките права в Европейската комисия, съобщи британският в. „Дейли експрес“.

Изказването му е по повод на постоянните опасения на британски депутати за потенциален натиск над   социалната система в страната, ако десетки хиляди българи и румънци използват правото си да живеят в Обединеното кралство, когато европейските ограничения в свободата на придвижване отпаднат в началото на идната година.

Комисарят по човешки права в Съвета на Европа Муйжниекс, който е роден в САЩ, но е от латвийски произход, заяви, че езикът, който се използва в политическия дебат по отношение на имигрантите е неприемлив и тенденцията трябва да се „обърне“.

“Политическата сцена в някои страни, включително Германия и Обединеното кралство, напоследък се разгорещи от дебатите за непосредствена заплаха от „наводнение“ от страна на румънски и български роми и населението беше предупредено едва ли не за катастрофални последици от бъдещата „инвазия“ по техните земи“, припомни еврокомисарят. „Тази срамна реторика трябва да спре!“, предупреди Муйжниекс.

Неотдавна депутатът на консерваторите Филип Холобоун беше заявил: „Лудост е да отворим границите си за 29 милиона души, когато абсолютно нямаме идея колко от тях ще дойдат в тази страна“. Преди броени дни премиерът Дейвид Камерън и вицепремиерът Ник Клег обявиха затягане на мерките с цел обезкуражаване на евентуалните имигранти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: