Отидете към основна версия

6 389 66

„Северен поток - 2“ да бъде пуснат преди началото на студената зима

  • северен поток-2-
  • германия-
  • бавария

За това призова баварския премиер

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Премиерът на Бавария Маркус Сьодер призова за възможно най-скоро пускане в експлоатация на газопровода "Северен поток 2", който според него ще стане основа за стабилни доставки на газ за Германия. Това заяви той в интервю, публикувано в неделя за медийната група Funke.

„Необходима е интелигентна стратегия за снабдяване с енергия. За целта е препоръчително скоро да се пусне газопроводът „Северен поток 2“, за да се подредят цените на газа“, казва Цьодер. Баварският премиер подчерта, че „хората очакват бързо решение“. "Оставяме въглищата, ядрената енергия, имаме все повече и повече недостиг на ресурси, цените се покачват и нуждата от електроенергия се увеличава в светлината на дигитализацията и електромобилността. В тази връзка имаме нужда от газови електроцентрали", каза Сьодер

„Северен поток 2“ просто би бил надеждна основа за стабилен добив на газ в Германия“, обобщи той. Строителството на "Северен поток 2" беше напълно завършено на 10 септември. За да започне изпомпване на газ, от оператора на проекта се изискваше да представи сертификати за съответствие с техническите стандарти на Минния орган на Стралзунд.

Също така се изисква регистрация като независим транспортен оператор, Федералната мрежова агенция трябва да публикува проекта на решение до 8 януари 2022 г. Тази агенция не може да забрани търговското изпомпване на газ, но ако то започне преди получаване на регистрацията, операторът ще бъде глобен. Тази регистрация е необходима за съответствие с Директивата за газа на ЕС.

Руската страна многократно е подчертавала, че "Северен поток 2" е изключително комерсиален проект и се изпълнява съвместно с европейски партньори. На 13 октомври руският президент Владимир Путин, по време на пленарната сесия на Руската енергийна седмица, нарече политически мотивирано бърборене за използването на енергия от Русия като оръжие. Той посочи, че дори в най-трудните периоди на Студената война Руската федерация редовно, непрекъснато, изпълнявайки изцяло договорните си задължения, доставяше газ за Европа.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 53 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: