28 Ноември, 2021 12:08 6 245 46

Полският премиер за позицията на ФРГ относно "Северен поток -2"

  • северен поток-2-
  • матеуш моравецки-
  • полша-
  • германия-
  • правителство-
  • позиция

Новото германско правителство трябва да направи всичко възможно, за да не се превърне газопроводът в инструмент от руския арсенал

Полският премиер за позицията на ФРГ относно "Северен поток -2" - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Полският премиер Матеуш Моравецки се надява, че следващото германско правителство ще заеме по-критична позиция по отношение на "Северен поток - 2". Това той заяви в интервю, извадки от което бяха публикувани от агенция DPA.

Моравецки смята, че новото германско правителство трябва „да направи всичко, за да предотврати газопроводът да се превърне в инструмент в арсенала на Русия“. „Това е, освен всичко друго, инструмент за манипулиране на цените на енергията“, казва полският премиер.

Руската страна многократно е подчертавала, че "Северен поток – 2" е изключително комерсиален проект и се изпълнява съвместно с европейски партньори. На 13 октомври руският президент Владимир Путин, по време на пленарната сесия на Руската енергийна седмица, посочи, че „дори през най-трудните периоди на Студената война Руската федерация редовно, непрекъснато, изпълнявайки изцяло договорните си задължения, доставяше газ за Европа“.

Сегашното германско правителство, което се очаква да подаде оставка през декември, подкрепи газопровода. В новия кабинет ще бъдат включени "зелените", които са известни с критиките си към проекта. В същото време в новото коалиционно споразумение „Северен поток – 2“ изобщо не се споменава. Пише само, че всички енергийни проекти трябва да отговарят на европейското законодателство.

Строителството на "Северен поток – 2" беше напълно завършено на 10 септември 2021 г. Първоначално се планираше газопроводът да бъде завършен до края на 2019 г., но строителството беше забавено заради санкциите на САЩ. Газопроводът се състои от две линии с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно, които минават от руския бряг през Балтийско море до Германия. За да се пусне в експлоатация, газопровод трябва да получи регистрация на независим транспортен оператор. Тя е необходима за съответствие с Директивата на ЕС за газа.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    77 7 Отговор
    Полски цайковци пак философстват относно супер газовия проект,, Северен поток "!

    Коментиран от #25

  • 2 Да бе,как ли пък не

    80 6 Отговор
    Ще си тръгнат против интереса да купуват газ на четворни цени,за да угодят на пановете от Жечпосполита.Малко ритници ви изсипаха през Втората..
  • 3 дончичо

    41 4 Отговор
    А бе много грижи за тоя паток,бе!!! Що ни са включихТа Докат,го зидаха рашкити и сига да облизвахта тръбътъ,сега вийте като гладно куче на месечина,нооо не забравяйте черен месечината е МАкедонска
  • 4 Баба Ванга

    53 6 Отговор
    Сороснята не можа да урочаса Севрен поток 2!
  • 5 Българин

    81 8 Отговор
    Статията показва наглостта на поляците - раздори между германци и рунаци за да е хареат на краварите . Вече всички вероятно са наясно защо през ВСВ и германците и Съветката армия са прегазили тази подла държава .

    Коментиран от #23

  • 6 Чичо Сам

    50 17 Отговор
    Руската тръба трябва да минава през Украйна и да и се плащат транзитни такси.Всичко друго е не демократично.

    Коментиран от #7, #28

  • 7 Реалист 2

    49 2 Отговор

    До коментар #6 от "Чичо Сам":

    А след Украйна и Полша . Затова реват поляците !
  • 8 Не сватам

    58 3 Отговор
    Това е, освен всичко друго, инструмент за манипулиране на цените на енергията“, казва полският премиер.
    При дългосрочни договори,където е фиксирана цената,за каква манипулация пее тоя полски пияндурник?
  • 9 Сатана

    20 3 Отговор
    Новото правителство ще излъчи Канцлер на федералната република,който от своя страна ще преподпише с Американците т,нар.
    “Канцлер акт” ,които е с 150 годишна продължителност от 1945..Другото са алабализми.
  • 10 Щирлиц

    23 3 Отговор
    На Руско- Германската граница нищо ново...
  • 11 Германците не са тъпанари, да слушат

    43 2 Отговор
    Какво им диктуват Поляци!! Германците имат нужда и интерес от Руската ГАЗ!!! А Поляците могат само да Реват, и Укрите да им при гласят!!!

    Коментиран от #29

  • 12 mi6osp

    42 3 Отговор
    При тези цени на газа в Европа, Газпром не е заинтересован да бъде пуснат " Северен поток 2". Печалбата на Газпром е такава, че си възстановява с бърз темп направените капиталовложения за СП2. Освен това находищата Грьонинген спира добива в края на годината, газоводът от Алжир през Мароко до Испания и Португалия не работи, норвежките находища не са с безкраен капацитет, а от началото на 2022 целият капацитет за втечнен газ на Катар е ангажиран от Китай с 20 г.договор. Очертава се не само Европа да моли Газпром да пусне СП2, а и да се увеличи дела на руския газ в ЕС.
  • 13 да питам

    18 4 Отговор
    А каква е позицията на ГДР ...

    Коментиран от #21

  • 14 Pesho

    25 2 Отговор
    Соросята, като много джавкат, Путин давземе да им затвори кранчето, пъ тогава ще видят кон боб яде ли...
  • 15 шири

    15 3 Отговор
    А аз да питам, кога ще има хайл?

    Коментиран от #19

  • 16 шутка или JOKE

    24 2 Отговор
    Немското правителство трябва да реши кое му е по-важно - ДА СТОИ НА СТУДЕНО или да се грижи ЗА УКРАЙНА и ПОЛША !
  • 17 УРА и НАПРЕД

    23 2 Отговор
    Щом като не харесват руския газ , да си вземат от друго място ! Например - от Норвегия , САЩ , Азербайджан , Арабските Емирства . А ако покопаят , може и собствен даже да открият. Свободен свят и пазар , че и демократичен даже !
  • 18 Жаба Кикерица

    24 2 Отговор
    В коментар 16 пишеше , че ГЕРМАНИЯ трябва да реши кое им е по-важно - ДА СТОЯТ на СТУДЕНО или да гледат кефа на ПОЛША и УКРАЙНА ! Това е ! Кое му е НЕцензурното !???
  • 19 Patton

    20 3 Отговор

    До коментар #15 от "шири":

    Когато Бойко им стане канцлер ! То сега той е безработен . Що да не им се предложи. Толкова прегръдки , целувси и снимки има с Меркел , че......
  • 20 ПЕНКО

    13 2 Отговор
    КАПИТАЛИЗЪМ --- ПАЗАРЕН МЕХАНИЗЪМ : ИМАШ СТОКА -ПРЕДЛАГАШ ---ИМАШ ИНТЕРЕС КУПУВАШ !!!!! ДЕЙ -САНКЦИИ -ДЕЙ ??? А "СЕВЕРЕН ПОТОК-2 " Е ИЗЦЯЛО С ПАРИ НА ГЕРМАНИЯ - АМА НАЛИ -ОЩЕ Е ЗАРОБЕНА ОТ САЩ С "ПАКТА ЗА КАПИТУЛАЦИЯ " !?!?!? ЕХ САЩ- ИЕЩО САЩ -ГНУ СНИЕ ЕВРЕИ -ЦИОНИСТЪЙ!!!!!!!!
  • 21 Еднокнижник

    0 5 Отговор

    До коментар #13 от "да питам":

    Още един фен на ТКП.

    Коментиран от #22

  • 22 НКВД

    12 3 Отговор

    До коментар #21 от "Еднокнижник":

    Човека с право задава въпроса.Да ти напомня,че ГДР беше анексирана от ФРГ през 1989 год.

    Коментиран от #26, #38

  • 23 Шекспир 1

    22 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Но полякините бяха хубави и дащни по черноморските курорти.Ама при социализма.Тогава не се отклоняваше вниманието им с потоци-мотоци,избираха си български патоци.И нямаше рекламации.Нито санкции.Докато ни завидяха америкаците.Изпратиха ни тъмно сини вируси-Соломончета,Седесарчета,Гейберастчета,Реформаторчета,Каскетчета.И гордите в миналото наши плажови патоци,вместо полякини,отидоха на запад да берат ягоди,малини и маслини.
  • 24 Сивата чапла

    6 3 Отговор
    И с тоя шовинист,
    Румен Радев работи по проекта им Триморие!

    Хора,
    отваряйте си очите,
    Триморието и да е само икономически проект,
    а той не е,
    виждате колко са умни поляците и на чий .... се подчиняват!

    Как става така, народите добри, работни, свестни,
    а политиците им продажни влечуги!
  • 25 гост

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Има много бърз и сигурен начин гнома да докаже думите си !!! Ако иска единствено да се изнася повече газ от Раша , трябва просто да отмени монопола на Газпром и да разреши на ВСИЧКИ фирми от света да изнасят газ !! Нали транзита не го интересувал и не се печелело от него ! Гарантирам ти , че износа ще скочи поне двойно , а ЕС няма да има никакви претенции за потоците , но тогава той няма да казва КОЙ да купува , от КОГО да купува и ОТКЪДЕ да изнася !! А точно това му е проблема !!

    Коментиран от #30, #43

  • 26 гост

    3 5 Отговор

    До коментар #22 от "НКВД":

    Ти още малко и ще кажеш , че гедерейците са си умирали да ги "анексира" Раша , а не ФРГ , а ?? Хахахахахахах !!
  • 27 Глупак!

    3 2 Отговор
    Надявай се, надявай се, дълбоко се надявай на сибирския....
  • 28 гост

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "Чичо Сам":

    Всъщност единственото демократично е Раша да продава газ на границата си и то на НЕЗАВИСИМА БОРСА , за всички производители , а който купи , да си изнася откъдето иска и както иска , нали на Раша транзита и бил в "тежест" и я крадели !! Ми продай го на границата и няма нито да плащаш транзит , нито да те крадат !! Що не ще гнома ?? Щото не го интересува износа а други работи , нали така товарищь , хахах !!

    Коментиран от #31, #41

  • 29 гост

    3 9 Отговор

    До коментар #11 от "Германците не са тъпанари, да слушат":

    Германците вече казаха какво искат и на Путя не му хареса , ама хич !! А казаха , че потока трябва да стане НЕМСКА КОМПАНИЯ , тоест да подлежи на германското , съответно европейско законодателство и да работи по неговите ПРАВИЛА !! И това е само началото , щото трябва да го одобри и ЕК !! Което окончателно ще покаже среден пръст на гнома !
  • 30 Gnome Warlock

    9 1 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Че кой ги е спрял да внасят и други газ в "Европа" то и Норвегия внася, и Мароко внася, , че дори и САЩ внасят

    Коментиран от #32

  • 31 Марагидик

    8 3 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Ако Раша продава само на границата си и от там поемат борсовите играчи, цените ще литнат не само до небесата а направо до космоса

    Коментиран от #33

  • 32 гост

    3 5 Отговор

    До коментар #30 от "Gnome Warlock":

    Ти на луд ли се правиш или нас правиш на луди ???? В НИКОЯ от тези , които си изброил няма държавен монопол със един единствен износител !! Там всяка желаеща фирма отива и се договаря директно със производителя на газ , купува го на борсова цена и после може да го прави каквото си иска и да го кара където си иска !! Ако случайно си забравил , доскоро Газпром ЗАБРАНЯВАШЕ на страните , които ВЕЧЕ са купили газ от него и са го платили напълно да го ПРЕПРОДАВАТ !!!! Да не говорим , че ги задължава да го внасят откъдето той каже и когато той каже !! Което отпадна след предното антимонополно дело след предните напъни на гнома да "наказва" Украйна през 2009 !! Сега тече ново дело , което ще доведе точно до това , което ти казвам , Раша ще бъде задължена ако иска да продава в Европа да продава на границата и да не се бърка повече какво и как става с тоя газ !!

    Коментиран от #34

  • 33 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #31 от "Марагидик":

    Бе хайде не се грижи ти за борсовите играчи , те нямаше да държат нарочно цяло лято хранилищата празни нарочно като Газпромовци и да разчитат , че ЕС не може да ги накаже !! Щото ако беше европейска фирма вече щеше да в небитието !! Ама и пак ще го отнесе , както го отнесе предния път , просто ще отнеме повече време !! Което го знае и гнома , ама него го интересува само да си вдигне умрелия рейтинг , че Газпром се източва и води към сигурен фалит не му дреме , ама въобще !

    Коментиран от #35, #42

  • 34 Супер

    2 4 Отговор

    До коментар #32 от "гост":

    Дано да стане така и руснаците да дават газ (и всичко останало) на символични цени без почти никаква печалба
  • 35 Democracy

    1 7 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    Дано наистина Газпром да бъде наказан и да фалира, руските находища трябва да се управляват от западноевропейски енергийни консорциуми

    Коментиран от #39, #44

  • 36 Именно

    1 5 Отговор
    Нефтът и диамантите също трябва да са европейски.

    Коментиран от #37

  • 37 Дуда

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Именно":

    Не само европейски а демократично евроатлантически

    Коментиран от #40

  • 38 Еднокнижник

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "НКВД":

    Той се учудва че Германия се казва ФРГ
  • 39 гост

    4 3 Отговор

    До коментар #35 от "Democracy":

    Ми не , по-скоро Раша трябва да се моли ЕС да запази поне частичен внос след 2030 година , щото тогава газа ще бъде забранен за отопление , което значи поне 75% намаление на вноса , което пък значи , че само Норвегия и Англия ще могат да задоволят целия внос на ЕС !! И всъщност това е по-малкия проблем , щото и сега Раша печели смешни пари от газа , а с тия потоци абсурд следващите 10-20 години да си върне парите ! Ама то никога не е било и цел на вожда !! Обаче виж намалението на вноса на петрола ще го удари и то яко , мен ако питаш , до 2030 Путя си е направил сметка да е пенсионер , щото след това положението ще е такова , че "цветните революции" ще му изглеждат като почивка !
  • 40 гост

    1 5 Отговор

    До коментар #37 от "Дуда":

    Абе вие си мечтайте за "несметните ресурси" , ама като гледам вече над век от "великата октомврийска" те с нищо не помогнаха на Раша да се отърве от мизерията , както си беше в калта , тъй си е и сега ! А уж бяха държавни , "народни" , хахахахах !!! Никой не се интересува от биклуците ви , вденете го най-после !! Всичко излизащо от Раша може да бъде заменено на секундата , света ще се почеше и ще забрави !! Само вие няма да забравите да плещите опорки , ама файда йок !
  • 41 Кой

    4 1 Отговор

    До коментар #28 от "гост":

    Ще купува на границата? Ти или окраина или Полша няма да им стигнат еврата на тия бедняци върви и купува на границата после какво ще го правиш?
  • 42 Хахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    Кви борси имам стока продавам я както за колко и където искам точно гольо като теб ще слуша шефа на света оправи си цената на олиото
  • 43 Тггф

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "гост":

    Мустафа, жалка си !!
  • 44 Тггф

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Democracy":

    Мустафа, жалка си !! Цяла Русия трябва да се управлява от теб и група международни еврей. Всичко друго е не демократично.
  • 45 Един

    2 0 Отговор
    Едно време Германия и Русия се разбраха за Полша. Пак могат да го направят …
  • 46 тошо

    2 0 Отговор
    Тоя тъп и глупав предател на Националните си интереси със своите провокации подстрекава и " учи " Германия кaкво трябва и кaкво не трябва да прави.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания