Last news in Fakti

17 Ноември, 2021 13:00 5 780 30

Германия с важна новина за „Северен поток -2“

  • северен поток-2-
  • сертификация-
  • процес-
  • прекъснат-
  • германия-
  • русия-
  • украйна

ФРГ преустанови временно сертифицирането на обекта

Германия с важна новина за „Северен поток -2“ - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германските власти решиха временно да преустановят сертифицирането на газопровода "Северен поток 2". Както съобщи Руската служба „Радио Свобода“ на 16 ноември, „сертифицирането на „Северен поток 2“ е възможно само ако операторът приведе организационно-правната си форма в съответствие с германското законодателство“. „Това е „законен трик“ на Газпром“, каза ръководителят на борда на „Нафгаз“ на Украйна Юрий Витренко.

„Газпром“ обяви пред германския регулатор намеренията си да създаде дъщерно дружество в Германия, чиято цел е да бъде независим оператор на тази част от газопровода „Северен поток 2“, който е разположен на германска територия. „Това е подигравка с европейските правила. Това не отговаря нито на духа, нито на буквата на европейското законодателство за сертифициране на газопроводи “, написа Юрий Витренко на 16 ноември в профила си в социалната мрежа Facebook. Той призова онези, "които наистина се грижат за сигурността и върховенството на закона, да не пренебрегват тези трикове на “Газпром“".

„По-специално, ние призоваваме правителството на САЩ да наложи санкции, предвидени от законодателството на Щатите, върху оператора „Северен поток 2“, за който „Газпром“ твърди, че е създаден“, подчерта Юрий Витренко.

Рискове след пускането на „Северен поток – 2“

Украинският оператор на газопреносна система, който също е подал молба за сертифициране на "Северен поток – 2", посочва рисковете след пускането на производствените мощности на газопровода.

„Има значителен риск пускането на „Северен поток – 2“ да доведе до подобни последици и украинският маршрут в крайна сметка да загуби транзитни обеми на руски газ. В резултат 5 града на украинско-руската граница веднага ще загубят доставките на газ, а възможността на Украйна да внася „синьото гориво“ от европейски страни ще бъде значително ограничена“ се казва на страницата на предприятието във Facebook.

Украйна също ще загуби възможността за „виртуален обрат“, който през 2021 г. осигури почти 90% от вноса на газ в страната, а Европа, вероятно, възможността да използва украински подземни газови хранилища, според украинския оператор GTS.

Сайтът golosameriki.com припомня, че Юрий Витренко, ръководител на борда на НАК „Нафтогаз“ на Украйна, обяви на 18 октомври, че украинската страна е подала заявление за участие в сертифицирането на оператора на „Северен поток – 2“ пред германския регулатор. „Нашата основна позиция се базира на факта, че „Северен поток – 2“ не може да бъде сертифициран, тъй като не е напълно съвместим с европейското законодателство“, каза той по време на излъчване на брифинга във Facebook.

По-рано беше обявено, че германският регулатор BNetzA има време до 8 януари 2022 г. да вземе решение за сертифициране на оператора на „Северен поток – 2“.

По време на посещение в Киев през юни 2021 г. представители на делегацията на Конгреса на САЩ заявиха необходимостта „да продължат да предприемат мерки за спиране на този проект“. „Конгресът на двупартийно ниво подкрепи санкции срещу компании, свързани с този инфраструктурен проект. За съжаление, Русия измисли как да ги заобиколи. Законопроект за възстановяване на санкциите срещу "Северен поток – 2" отново е внесен в Конгреса. Все още не е ясно дали поправките ще бъдат приети. Но трябва да продължим да преговаряме с нашите партньори за предизвикателствата във връзка с този проект “, подчерта сенаторът от Демократическата партия на САЩ Жан Шахин в интервю за украинската служба „Радио Свобода“.

Тя също така заяви, че „трябва да подкрепим Украйна в стремежа ѝ да получи План за действие за членство в НАТО“.

Относно официалните процедури за сертифициране

Експертът по енергетика Дмитрий Марунич обяснява спирането на сертифицирането с "официална процедура за получаване на необходимите документи".

„Има участък от газопровода, който се намира в териториалните води на ФРГ, с дължина около 20 мили и се опитват да го прехвърлят на друг оператор. Германският регулатор поиска всички активи да бъдат прехвърлени и да се извърши по-нататъшно сертифициране “, каза Дмитрий Марунич пред кореспондента на Гласа на Америка.

Според експерта именно тази част от газопровода - 20 мили в териториалните води на Германия, ще бъде сертифицирана. Украйна, според Дмитрий Марунич, не може по никакъв начин да повлияе на процеса на сертифициране на газопровода "Северен поток – 2".

„Украинската страна е допусната до процеса на сертифициране като „съвещателен глас“ и няма да може да повлияе на процеса. Германия, както беше обявено първоначално, възнамерява да извърши сертифициране в съответствие с установените граници“, смята Марунич. Според него санкциите срещу "Северен поток – 2" все още са възможни. „Например, можете да наложите санкции на всички субекти, които ще купуват газ. На теория това е възможно, но никой на Запад няма да се съгласи с това “, подчертава Марунич.

Налагането на санкции върху „Северен поток -2“ все още са напълно реалистични. „така например, могат да бъдат наложени санкции на всички субекти, които ще купуват газ. На теория това е напълно възможно, но на Запад никой няма да го направи“, каза Марунич.

Относно стратегията за борба с хибридната агресия

Председателят на борда на Центъра за стратегически изследвания Павел Жовниренко смята, че съсредоточаването на руските военни по границите с Украйна и газовият шантаж на Европа са част от хибридния план на Кремъл в международната политика.

„За да се противопостави ефективно на „Северен поток – 2“, Украйна се нуждае от ясна стратегия за борба с Русия. Това трябва да е ясно за народа на Украйна и за Запада. Сега няма такава стратегия, но Русия прави всичко, за да не позволи да има независима Украйна. Част от този план е „Северен поток – 2 “, казва Павел Жовниренко пред кореспондента на Гласа на Америка.

За транзита на газ след 2024 година

Ръководителят на борда на Алианса „Нова енергия на Украйна“ Валерий Боровик отбелязва, че на фона на спирането на процеса на сертифициране за „Северен поток – 2“, Украйна не е получила ясни гаранции за продължаване на транзита на руски газ след 2024 г. „Никой не говори за обемите – дали ще се запазят след 2024 г. Няма изявления, няма документи, няма ясни гаранции. Те говорят за перспективата за транзит на водород през газопреносната магистрала, но това е перспективата за развитие след пет до десет години“, казва Валерий Боровик.

Той смята, че Украйна трябва активно да преговаря с новото правителство и канцлера на ФРГ по "газовите и транзитните въпроси" в политическата сфера и да аргументира позицията си в преговорите с американския естаблишмънт.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мокрите сънища

    58 4 Отговор
    на украинското правителство.
  • 2 ЕС ТЪПИ СЛУГИ СТЕ

    51 4 Отговор
    И тъпи ще си умрете
  • 3 Българина

    51 3 Отговор
    в качеството на какви украйна се изказват за сп2 или сащ ще налагат санкции!?!?Българския парламент да наложи санкции, защото белите в сащ бият черните, нещо което тук все още не правим

    Коментиран от #9, #28

  • 4 НОБЕЛ

    45 2 Отговор
    СЕГА ВРЕМЕННО ГАЗТА ЩЕ Е НА РЕКОРДНА ЦЕНА ОТ НЯКОЛКО ХИЛЯДИ ДОЛАРА!!!!!!ЩЕ ХВАЩАТЕ ГАЗОВИ ЧАСТИЦИ ВЪВ ВЪЗДУХА. КИМЮР СЪЩО НЯМА И ЩЕ ДОСТАВЯТЕ ОТ ВИЕТНАМ.
  • 5 А бе Украинци...?!

    65 3 Отговор
    Защо ви е този тоталитарен руски газ...?!Нали вече сте свободна страна- освободена от ,,омразните руски окови"...?!Я си внасяйте,,демократичният"-втечнен - американски газ...!Ех?!Малко е скъпичък,но за сметка на това е...ДЕМОКРАТИЧЕН...!
  • 6 Укрите

    37 1 Отговор
    си мислят че света се върти около тях.Със сигурност отиват и те към "територия".
  • 7 нострадамус2

    28 2 Отговор
    виждам че скоро че има една много бърза войника и тя ще охлади за години напред някои горещи глави има две възможности едната е Полша да изгори или втората е Украйна да изгори,тези държави се надяват на англосаксонска помощ при евентуална воина но те са забравили историята че тези клакьори на никои не са помагали ислед воиничкатс следва разпад на Евросъюза
  • 8 koko

    31 1 Отговор
    днес Беларусия затвори крана на нефтопровода Дружда за Полша .така лишава Полша от нефт които тя купува от Русия

    Коментиран от #19

  • 9 В качеството

    23 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българина":

    на такива които вече няма да лапат от преноса на газ щото са много умни.
  • 10 Никаква

    19 1 Отговор
    сертификация за СП-2!
    А понеже така и така се е събрала комисията, да не дават сертификация и на зимата.

    Коментиран от #27

  • 11 НЕНОВ

    24 1 Отговор
    оставете ги на студено и тъмно какво се занимавате с тея благата са ваши вие определяте играта.те нали го знаят били те измислили играта
  • 12 Тия tупани

    22 0 Отговор
    досега можеха да развият някакво производство и някакво селско стопанство ама не. Чакат Байдън да ги уреди с тръбите.
  • 13 Муахаха

    27 1 Отговор
    "Никой не говори за обемите – дали ще се запазят след 2024 г. Няма изявления, няма документи, няма ясни гаранции".
    Няма да се запазят обемите, Боривик, няма.
    Щото се оставихте на САЩ да ви използва като остен да ръчкат Русия.
    Но понеже сте толкова неумни си го заслужавате.
  • 14 кщск

    25 1 Отговор
    Сега вече г-н Путин може спакойна за завърни крана да не пуска газ има сериозно иснование за това. Запада винаги са го играли и тако и вако.
  • 15 Мухаа,хаа!

    20 0 Отговор
    Още е топло навън.Дойчо,заради интереса на сащисаните,е готов да си срине бизнеса,да литнат цените на всички видове производство,стоки,услуги.На същите сащисани,който използват хохола, като пусков механизъм- през него да налагат нови,безмислени санкции,за да блокират износа на Газпром.Тук не калкулирам,огромните загуби, от транизитни такси- това са 58 млрд.куб.м годишно.Не калкулирам и сто процента осигурени,префернциални доставки за десетки години напред за вътрешен пазар.При всички случаи- в пъти по изгодни..Но ще запеят друга песен,още през Януари.Укрите,искат да тъчат на два стана.Да играят вечна контра на РФ,но газът да продължи по тяхната тръба.Докато на Вовата му писне,и не им врътне крана.А дойчо,като сам си врътва крана- ще настъпи греблото.Газпром умее да изчаква.
  • 16 Малии,

    27 2 Отговор
    Дойч,направо правят копипейст на нашите пудели с блокажа на ЮП. Ако продължат така,от локомотив на европейската икономика,ще им остане само свирката му.Обора си внушава,че РФ ще претърпи огромни загуби,и ще му клекне.Риба са яли- вмирисана цаца.Изобщо не познават руския манталитет, особено по върховете на властта.

    Коментиран от #20

  • 17 Аха и

    21 0 Отговор
    цената на газта скочи с 18% след това "гениално" решение.
    Тоя северен поток 2 ще почне да носи на руснаците печалба май още преди да е заработил както е тръгнало. :-)
  • 18 Павел пенев

    10 0 Отговор
    Тази новина не е важна за Германия, а за Полша и Украйна,но само временно.
  • 19 Едуард Петров-Едо

    23 0 Отговор

    До коментар #8 от "koko":

    Ако това, Коко, е вярно, ДОБРА НОВИНА Е! В.В.ПУТИН Е ПРЕКАЛЕНО КОРЕКТЕН! Това го твърди и Жириновски, и Другите големи Руски анализатори при Владимир Соловьов! Що се отнася до Супер Скапаното ръководство и аналитици на Украйна, ИМА ЕДНА ЧЕРВЕНА ЛИНИЯ ЗА Украина! НИКОГА ДА НЕ ВЛИЗА В НАТО, ЗАЩОТО ЩЕ БЪДЕ УНИЩОЖЕНА! Това горе долу заяви Външният Министър на РФ Сергей Лавров, после го повтори и едва ли ще го потрети! АБЕ, ТИЯ УКРИ СА БАШКА ЛУДИ! ДА ПАЗИ ГОСПОД! НЕПРЕМЕННО, НАЛОЖИТЕЛНО Е ЕВРОСЪЮЗА И ОСОБЕНО БЪЛГАРИЯ, ДА СЕ ДИСТАНЦИРАМЕ ОТ УКАИНЦИТЕ! БОГ ДА НИ ПАЗИ ОТ ТАКИВА ,,приятели"!
  • 20 Едуард Петров-Едо

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Малии,":

    Добър коментар, Малииоо! Браво!
  • 21 Миро

    15 0 Отговор
    Газта трябва да е демократична. Не е ли демократична не трябва да се използва. Няма драма изобщо и нито Германия нито ес нито Украйна са някакъв фактор за подобни неща и Русия няма изобщо да преговаря с тях. Русия доста отдавна заяви официално при това че не преговаря изобщо с васални държави. Искат газ и ок. Не искат по пак ок. Жалко за Германия и ЕС а и за нас че сме се ос те оставили в ръцете на некадърни политици. Англичаните казват че са скромни и искат един Чърчил да им се ражда на всеки 100 години и не искат повече.
  • 22 Гледам

    19 0 Отговор
    и виждам, че германците ще треперят тази зима, а икономиката им ще се свива - за радост на отвъдокеанските им "приятели"!
  • 23 Очевидно

    15 0 Отговор
    Борбата с "хибридната агресия" ще приключи със замръзването на глупаците, докато овчарите богатеят.
  • 24 Сандо

    12 0 Отговор
    Защо за основа на материала е взето мнението на украинците?Кому слугуват пишещите?
  • 25 ПЕНКО

    9 0 Отговор
    КАКВО ТЪРСАТ САЩ -ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ЗЕМНОТО КЪЛБО !!!??? ЗА ГЕРМАНИЯ Е ЯСНО --- ПОЛЗВАТ "ПАКТА ЗА КАПИТУЛАЦИЯ " , НО З А ПОЛША И УКРАЙНА НЕ Е ЯСНО !?!?!?!?
  • 26 Същия

    13 0 Отговор
    Ей-стига с тази украйна-няма ли по-важни теми . Това е една злобна, агресивна и комплексирана тълпа-не може да се каже народ-по мръсни са и от македонците-какво искате от Русия-при тази русофобия на запад ....
  • 27 Гошо

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Никаква":

    За сега проблеми нямат Тая седмица температурите ще са около 5 /8 градуса
  • 28 Хохохо

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Българина":

    По скоро е обратното, черните бият белите, но затова също можем да им наложим санкции.
  • 29 Пак давате, какво казал Украинец за

    0 0 Отговор
    Северен 2 както и Поляк!! Те не са Участници в този строеж, на полски казано са Кибици(публика)!! Тяхното мнение нее миродовно!! Газопровода от Русия отива в Германия нама по пътя си нито Украйна нито Полша!! А Кибиците не млъкват!! Чака ги Студ!!
  • 30 Германия си има договори с Русия и те се

    0 0 Отговор
    Изпълняват стриктно през Ямал!! Полша взема някакви количества газ от Квотата на Германия, но те са малки за това Реват, същото е и с Украйна, минава малко ГАЗ и не може да се краде, както беше до сега!! За това е тоя Рев и от Полша и от Украйна!! Германия си получава договорните количества, Зимата Идва!!!