Отидете към основна версия

3 701 49

Край на сагата: Подписаха глобално споразумение за климата

  • глазгоу-
  • споразумение-
  • климат

Завършиха преговорите на ООН за климатичните промени в Глазгоу

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговорите на ООН за климатичните промени в Глазгоу, Шотландия завършиха с глобално споразумение, предаде БНР. То има за цел поне да запази живи надеждите за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий и по този начин да се запази реалистичния шанс за спасяване на света от катастрофални климатични промени.

Резултатите от сделката включват увеличаване на целите за намаляване на емисиите до 2030 г., започвайки от следващата година, "за да се поддържа жива целта на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий". Освен това сделката също така удвоява финансирането за развиващите се страни, за да се адаптират към изменението на климата до 2025 г.

Според споразумението до края на следващата година страните трябва да се ангажират твърдо със съкращаване на емисиите на вредни газове до 2030 година.

Разплаканият британски председател на срещата COP26 Алок Шарма закри в събота вечерта срещата на върха на ООН за климата, която постигна глобално споразумение сред близо 200 държави, насочено към ограничаване на опасните покачвания на температурата.

Климатичният пакт от Глазгоу беше одобрен от всички 197 делегати.

Сделката беше постигната въпреки последни проблем от страна на Китай и Индия, които се опитваха да смекчат езика в общата декларация относно изкопаемите горива.

Споразумението е в резултат на две седмици мъчителни преговори в Глазгоу, които трябваше да бъдат удължени с още един ден, за да бъдат балансирани изискванията на уязвимите към климата държави, големи индустриални сили и тези, чието потребление или износ на изкопаеми горива е жизненоважно за тяхното икономическо развитие.

Шарма завърши маратонските преговори, като каза на делегатите: "Сега е време за вземане на решения. И изборите, които сте готови да направите, са жизнено важни“.

"Моля, не се питайте какво повече можете да искате, а се попитайте какво е достатъчно“, каза Шарма пред делегатите в заключителните часове на срещата. "Най-важното е – моля, попитайте се дали в крайна сметка тези текстове са полезни за всички хора и за нашата планета".

Британският премиер Борис Джонсън приветства споразумението, като определи този климатичен пакт като "голяма крачка напред“.

Джонсън отбеляза, че "днешното споразумение е голяма крачка напред и от решаващо значение да имаме първото международно споразумение за постепенно намаляване на въглищата и пътна карта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий".

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: