Last news in Fakti

14 Ноември, 2021 06:13 3 699 49

Край на сагата: Подписаха глобално споразумение за климата

  • глазгоу-
  • споразумение-
  • климат

Завършиха преговорите на ООН за климатичните промени в Глазгоу

Край на сагата: Подписаха глобално споразумение за климата - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговорите на ООН за климатичните промени в Глазгоу, Шотландия завършиха с глобално споразумение, предаде БНР. То има за цел поне да запази живи надеждите за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий и по този начин да се запази реалистичния шанс за спасяване на света от катастрофални климатични промени.

Резултатите от сделката включват увеличаване на целите за намаляване на емисиите до 2030 г., започвайки от следващата година, "за да се поддържа жива целта на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий". Освен това сделката също така удвоява финансирането за развиващите се страни, за да се адаптират към изменението на климата до 2025 г.

Според споразумението до края на следващата година страните трябва да се ангажират твърдо със съкращаване на емисиите на вредни газове до 2030 година.

Разплаканият британски председател на срещата COP26 Алок Шарма закри в събота вечерта срещата на върха на ООН за климата, която постигна глобално споразумение сред близо 200 държави, насочено към ограничаване на опасните покачвания на температурата.

Климатичният пакт от Глазгоу беше одобрен от всички 197 делегати.

Сделката беше постигната въпреки последни проблем от страна на Китай и Индия, които се опитваха да смекчат езика в общата декларация относно изкопаемите горива.

Споразумението е в резултат на две седмици мъчителни преговори в Глазгоу, които трябваше да бъдат удължени с още един ден, за да бъдат балансирани изискванията на уязвимите към климата държави, големи индустриални сили и тези, чието потребление или износ на изкопаеми горива е жизненоважно за тяхното икономическо развитие.

Шарма завърши маратонските преговори, като каза на делегатите: "Сега е време за вземане на решения. И изборите, които сте готови да направите, са жизнено важни“.

"Моля, не се питайте какво повече можете да искате, а се попитайте какво е достатъчно“, каза Шарма пред делегатите в заключителните часове на срещата. "Най-важното е – моля, попитайте се дали в крайна сметка тези текстове са полезни за всички хора и за нашата планета".

Британският премиер Борис Джонсън приветства споразумението, като определи този климатичен пакт като "голяма крачка напред“.

Джонсън отбеляза, че "днешното споразумение е голяма крачка напред и от решаващо значение да имаме първото международно споразумение за постепенно намаляване на въглищата и пътна карта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ????

    40 3 Отговор
    Цирк Буш! Само един зимен сезон да стегне студа да видим как и какво ще намаляват и как ще се отопляват?

    Коментиран от #19, #31

  • 3 Не е вярно! Ха, ха, ха

    47 4 Отговор

    До коментар #1 от "история":

    Изчакай още 5 години и ще видиш как работи пропагандата, ще "докажат", че съветски бомбандировачи са атакували София. Чакат поколението, което е учило история по времето на соца да умре и оо тогава да видиш що е пренаписване на история.

    Коментиран от #18, #22

  • 4 Стига

    35 2 Отговор
    Глупости. Кой може да ръководи климата? Политиците. Смех
  • 5 Рошко

    35 0 Отговор
    Паживьом увидим, какво са подписали докато законите за богати и алчни не важат нищо няма да се промени, защото те нямат наяждане
  • 6 Ясно

    42 2 Отговор
    Голямата шарлатания доби легитимност. Част от великото зануляване. Да накараш толкова държави да го "гласуват", нямам думи. Сложено е началото на мащабно разорение , глад и мизерия. Пътят към ада е постлан с " добри" намерения. Още ли има глупаци, вярващи на полЮтиците? Вместо да предизвикат дебати с разяснения в обществеността, тайничко, зад пландемия и затваряния заявиха послушанието си към глобалистите.
  • 7 ха ха ха

    27 0 Отговор
    Само дето времето ще ги прецака 🤣🤣🤣
  • 8 любопитен

    25 0 Отговор
    Бай Дън пръцна ли, като за последно?
  • 9 Танев

    24 2 Отговор
    Това споразумение е къс хартия, която световните медии ще разнасят дълто по ефира. Основната причина за глобалното затопляне е в недрата на самата Земя. Нараснало е взаимодействието между Слънцето и Земята. и продължава да нараства. Може да се очаква около и след 2025 година, на Земята да започнат глобални изменения.
    За съжаление, господата в Глазгоу наблягат повече на финансовоикономическите си проблеми, оттколкото на вастъпващата опасност.
    Би трябвало да разгледат причините за Ковид пондемията, да се спре нейното насилствено произвеждане и разпространение. Изглежда Ковид печалбарите не разбират наказанието1 което което ги очаква, заради предизвиканата пандемия. Възможно е някой коттинент да понесе огромни промени. Четете Едгар Кейси. Той го е казал много точно.
  • 10 гръндж

    17 0 Отговор
    Алок Шарма по-скоро е индиец. Но не се учудвам. Кметът на Лондон Садик Хан е пакистанец.
  • 11 Коко

    16 1 Отговор
    Тея джендъри защо не гласуваха сащ да не обграждат Русия с военни бази, тогава за няколко часа ще изчезне човечеството....
  • 12 Просветен илюминат

    26 0 Отговор
    Това масово летене и създаване на една изкуствена облачна покривка по небето ни от следите след самолетите,на което сме свидетели от години ли е борбата с климатичните промени?
    Тези слуги и откачалки където водят войни за мир убивайки невинни хора,които имат пари за фалшиви войни и пандемии почват вече да ни правят на луди с техните сценарии и пландемии.
    Кой ще им търпи глупостите като вече нещата излизат извън контрол от този натиск и желание за тотален контрол.
    Да видим на къде ще отидат нещата след масовото недоверие на хората по цял свят?
  • 13 Въпрос

    16 0 Отговор
    Пак някакви лижливи новони.
    Кой е подписал споразумение?
    В ООН не се посписват споразумения и едва ли страните като САЩ Китай и Русия ще подпишат тази глупосат за отказване до 2030 г от въглища и друго енергосуровини
  • 14 КОВИД ГЕНОЦИД -> КЛИМАТИЧНА ДИСТОПИЯ

    16 0 Отговор
    Започва се. "ЗЕЛЕНИТЕ" сертификати тепърва ще влязат в действие. И няма да са само за инжекции. Всичко ще отчитат. За "доброто" на човечеството ни превръщат в дигитални РОБИ. И вие им пляскате и помагате.
  • 15 наблюдател

    13 0 Отговор
    "поне да запази живи надеждите за ограничаване на глобалното затопляне"
    в тази игра тлъстите котараци не губят. ако температурата на планетата се задържи на сегашните нива (разбирай активността на слънцето намалее), те са спасителите на бял кон. ако пък не: "ние ви казвахме, вие не направихте достатъчно!".
    при всички случаи едни трилиони ще текат в правилните джобове, а 80-процента, както обикновено, ще (продължават да) го д.уха.т.
  • 16 Анонимен

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "история":

    Защото е обявена война от страна на България на кого?! На Щатите и Великобритания! Кога и къде?! На 1 март 1941 г. в дореца Белведере във Виена в 13.35 ч. министър-председателят проф. Богдан Филов, който е водач на българската делегация, подписва протокол за присъединяването на България към Тристранния пакт. От страна на съюзниците подпис под документа слагат германският външен министър Й. Рибентроп, граф Г. Чано – министър на външните работи на Италия и японският посланик Ошима. Факт е, че по това време СССР и Германия са все още съюзници! Защо България става съюзник на Германия и СССР в началото на ВСВ е огромна тема, включваща разпада на Османската империя след 1800 година, Макекония, Западни покрайнини, Беломорска Тракия, Северна Добруджа .......! Няма достатъчно място в целия сайт на ФАКТИ ! Поредното доказателство, че като се сритат жребците в обора на магаретата ребрата се трошат!
  • 17 зрител

    8 2 Отговор
    "страните трябва да се ангажират твърдо със съкращаване на емисиите на вредни газове"
    "вредни" ги нарекоха борците за климат. въглеродният диоксид не е вреден газ в общоприетия смисъл.
  • 18 От страни

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Не е вярно! Ха, ха, ха":

    То вече половината японци казват че това с атомните бомби са били русняците. Та нищо чудно и за американскиье бомбардировки д кажат така. Нали виждаш че "русняците не са ни освободили и от турско и от фашистите, щото сме велики и самички сме го направили апа по добре да не са ни освободили та сега да сме втора Швейцария а може и ПЪРВА." След време ще кажат че ние сме освободили русняците и от турско и от фашистко.
  • 19 Умен по цялата глава

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "????":

    Няма реални доказателства,че въглеродните емисии са причина за Затопляне на планетата и промяна на климата....Категорично е доказано обаче,че това е следствие от Активността на Слънцето,като източника на топлина на Планетата....Колкото повече петна по слънцето и магнитни бури със слънчев еятър- толкова е по- топло на планетата....В годините без петна и активност е имало миниледникови периоди.....Сега - КОЙ има Интерес от промяна на Енергоизточниците на Държавите????Там е ключа от Бараката....Там е заровено Кучето!!!!

    Коментиран от #21

  • 20 От страни

    4 0 Отговор
    Това споразумение е "за всичко хубаво, срещу всичко лошо". Никой нема да го спазва, поне от силните, а слабите ще ги смачкат и без такива споразумения. Китай го каза на глас "въглища да 2060 година". И никой нема да им каже "копче", как не им каза нищо Бидоня че купуват петрол от Иран а американците слагат санкции за всеки който работи с Иран. И кви са тия договори щот "тук четем, а тук не четем, а тук сме увивали салама".
  • 21 Госあ

    5 4 Отговор

    До коментар #19 от "Умен по цялата глава":

    Категорично е доказано, че в слънчевата активност няма абсолютно никакви промени последните десетина века, мой.

    Коментиран от #25, #38

  • 22 Гошо

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Не е вярно! Ха, ха, ха":

    Да , на там вървят нещата,ама като гледам запада какви глупости го тегли да прави ,нищо чудно след 5г да му отпаднат всякакви необходимости не само от история ,а от образование въобще
  • 23 Госあ

    8 0 Отговор
    "страните, членки на ЕС, субсидират възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) с над 64 млрд. евро годишно, за да достигнат 20% дял на зелената енергия в потреблението си. В глобален мащаб, зелената сделка е на стойност 1.8 трилиона долара, като Китай е отделил 1 трилион за 800 TWh "зелена" енергия. В същото време, Китай са построили 285 TWh ядрени мощности за около 90–110 милиарда долара. Франция е построила 58 ядрени реактора за 15 години и е генерирала над 400 TWh с тях. Цената, коригирана спрямо инфлацията е 330 милиарда долара.Германия е похарчила 580 милиарда долара за слънчева енергия и вятър, за да получи около 220 TWh." Това са сметките. В момента атомни електроцентрали се строят най много и почти единствено в Китай. Нормално е, след като Китай се набутаха с един трилион долара за абсолютно безполезни ветропоказатели и слънчеви платна, с които отделиха не по малко емисии за да угодят на простолюдието, сега да продължат да горят въглища докато наваксат с атомната енергетика.
  • 24 Тъжно

    4 0 Отговор
    Алок Шарма е наложеното момченце,
    да свърши черната работа.Парите ще
    бъдат калкулирани и плебса остриган.
    Две седмици да ги държи,двеста делегации да плуват в лукс,явно е с
    голям залог.Последни времена сър.
  • 25 Умен по цялата глава

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    Петната по Слънцето се следят и описват от 16 ти17 ти век...Те са следствие на Изригвания на Слънцето което предизвиква така наречения Слънчев Вятър,който Издухва в буквалния смисъл космическите лъчения идващи към Земята и пораждащи облаците в Атмосферата....Без тях няма облаци и е Горещо и Топло....Това е механизма.- просто е...Слънцето те нагрява и е Топло...Не те нагрява и е Студено....В години без слънчеви петна и Темза е замръзвала и са карали кънки Англетата по нея...Даже Дунава е замръзвал в тези години....Та толкова за Въглеродните Емисии....

    Коментиран от #26, #27

  • 26 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Умен по цялата глава":

    Мисля че бях пределно кратък и ясен в цитираните научни факти - промени в слънчевата активност през последните няколко десетки века - няма ! Па вие си разсъждавайте колко искате.

    Коментиран от #28, #37

  • 27 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Умен по цялата глава":

    Ако се появи и такава (промяна в слънчевата активност) успоредно с грандиозното акумулиране на въглероден диоксид в атмосферата и обезлесяването в резултат от човешката дейност, не ми се мисли. Вие сте по разсъжденията в свободен стил 😂
  • 28 Умен по цялата глава

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    "Десетки века "знаеш ли какво означава бе...Десет века са Хиляда години...Кой е изследвал слънцето преди Хиляда години???Да се смееш ли - да плачеш ли ..Хахаха Скрий се някъде!!!

    Коментиран от #29, #30

  • 29 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "Умен по цялата глава":

    Глей са, като не можеш да то проумееш, си трай. Големи астрофизици и молекулярни биолози се извъдихте.

    Коментиран от #34, #39

  • 30 Госあ

    0 3 Отговор

    До коментар #28 от "Умен по цялата глава":

    гоуеми исках да кажа, с образованието си от кварталното даскало. Отново ще повторя думите но Лао Дзъ - на простолюдието не трябва да се дава достъп до абсолютно никакво образование !

    Коментиран от #32

  • 31 АГЕНДА 2030

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "????":

    МНОГО ЛОША НОВИНА ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО,СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ЩЕ БЪДЕ МНОГО ЛОША ЗА НОРМАЛНИТЕ ХОРА,ИДВА ТЕЖЪК ГЕНОЦИД УБИЙСТВА НАД ХОРА И ГЛАД ,ИНЖЕКЦИИ И ПОВЕЧЕ ИНЖЕКЦИИ ДОКАТО ВИ ЗАТРИЯТ.....КОЙ ЩЕ ЖИВЕЕ РЕШАВА ДОКТОРА САМО ТОЙ ЗНАЕ НА КОГО БИЕ ФИЗИОЛОГИЧЕН РАСТВОР ДРИГИТЕ СТЕ ПЪТНИЦИ !!!!!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Умен по цялата глава":

    Сентенцията на Лао Дзъ е “ добрият владетел държи главите на простолюдието празни, а търбусите - пълни” Конфуций е ученик на Лао Дзъ.

    Коментиран от #35

  • 34 Кандидат Милионер

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Голямата Измама с Глобалното Затопляне започва 70 те години на миналия век от Маргарет Тачър в Англия Решила твърдо да се справи със Стачките на Миньорите там,обявява - На масата ми има няколко милиарда паунда за всеки...Например - Миграция на катеричките,във връзка с Въглеродните емисии - Получаваш субсидия да изследваш миграцията....И преминаване на Енергия от Ядрени централи,колкото и да са опасни за хората, като знаем какво стана с Чернобил.....Само Южна Корея имат 22 ядрени централи колкото Козлодуй....Няма лошо - евтина Енергия,замърсяваща само с ядрени отпадъци....Но защо ще налагаш Санкции на Държави,които не могат да си ги позволят????Та само един вулкан бълва токсични газове колкото всички въглищни централи...Голямата Измама с Глобалното затопляне обслужва Глобални финансови Интереси !!!

    Коментиран от #36

  • 35 Умен по цялата глава

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Госあ":

    Сега помисли за нещо от Конфуций - " Най трудно е да хванеш Черна котка в тъмна стая....Особенно,ако котката не е в стаята..." - Те това е Глобалното затопляне във връзка с Въглеродните емисии...Котката,която я няма в стаята....Става въпрос за Пари...За много пари....
  • 36 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Кандидат Милионер":

    Човешката дейност през последните десетилетия изхвърля точно 100 пъти повече въглеродни емисии от всички изригвания на наземни и подводни вулкани взети заедно. Иначе, неадекватните сделки са друг въпрос.

    Коментиран от #40, #42

  • 37 ARGON

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    Професоре, напиши в търсачката: "NASA STUDY FINDS INCREASING SOLAR TREND".

    "ПРОУЧВАНЕ НА НАСА ОТКРИВА НАРАСТВАЩА СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ".

    Коментиран от #41

  • 38 ARGON

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Госあ":

    Професоре, напиши в търсачката: "NASA STUDY FINDS INCREASING SOLAR TREND".

    "ПРОУЧВАНЕ НА НАСА ОТКРИВА НАРАСТВАЩА СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ".
  • 39 ARGON

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Професоре, напиши в търсачката: "NASA STUDY FINDS INCREASING SOLAR TREND".

    "ПРОУЧВАНЕ НА НАСА ОТКРИВА НАРАСТВАЩА СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ".
  • 40 ARGON

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    Професоре, напиши в търсачката: "NASA STUDY FINDS INCREASING SOLAR TREND".

    "ПРОУЧВАНЕ НА НАСА ОТКРИВА НАРАСТВАЩА СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ".

    Коментиран от #44

  • 41 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #37 от "ARGON":

    Всъщност е точно обратното. Няма абсолютно никаква промяна в активността на слънцето. Това е от НАСА. Ти не знам откъде си чел, па мое го напишеш още пет пъти 😂😂😂 И не само, че последните десетилетия няма такава, откакто се наблюдава, но според заключения от модели и сведения, такава няма по време на цялата човешка цивилизация.

    Коментиран от #43, #46

  • 42 ARGON

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    Професоре, напиши в търсачката: "NASA STUDY FINDS INCREASING SOLAR TREND".

    "ПРОУЧВАНЕ НА НАСА ОТКРИВА НАРАСТВАЩА СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ".

    Коментиран от #47

  • 43 ARGON

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "Госあ":

    Виж това:
    nasa.gov/centers/goddard/news/topstory/2003/0313irradiance.html

    Коментиран от #45

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #43 от "ARGON":

    научно популярни сторита, не ми се коментират. Предпочитам да гледам анимета в тая връзка, много по интересни са. Като го публикуват в достатъчно авторитетен научен журнал с необходимите специалисти които да го реферират, тогава мога да му обърна внимание. Аз не съм астрофизик да коментирам догадки. И освен това, там пише че тия съмнителни колебания, които се опитват да изкарат като тренд не са достатъчни, за да променят климата на Земята. Но ако наистина това е вярно и има такъв тренд, то заедно с всички избълвани емисии и изсечени от простолюдието гори, ще става още по жешко.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #42 от "ARGON":

    И да ти кажа честно, ме боли фара. Все повече се отказвам от идеята да оставям някакво поколение , което да страда заради простолюдието и да го обричам в безпътица. Все ми е едно. Бълвайте боклук, колкото ви душа иска.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 ааа

    0 0 Отговор
    Брей ,че безумие...
Новини по държави: