Отидете към основна версия

2 895 29

Задължителна ваксинация за работещите в здравния сектор

  • задължителна ваксинация-
  • белгия-
  • коронавирус-
  • ваксини-
  • ваксинация-
  • здравни работници-
  • лекари-
  • доктори

Локдаун в страната засега не се предвижда

Снимка: БГНЕС/ EPA

Белгийското правителство реши да въведе допълнителни ограничителни мерки срещу COVID-19 заради увеличаването на броя на заразените, предаде БНТ.

Белгия въвежда от догодина задължителна ваксинация за здравните работници и работещите в социалния сектор. Локдаун в страната засега не се предвижда, остава в сила използването на зеления сертификат, разширява се носенето на маска и работата от вкъщи. 81 процента от населението на 11-милионна Белгия са ваксинирани. Въпреки това властите се опасяват, че четвъртата вълна може да претовари болниците. В момента в интензивните отделения се намират 550 пациенти, повечето неваксинирани. Дневно в страната умират 25 души. Засега правителството няма намерение да въвежда локдаун за неваксинираните, както е в Австрия. Училища, заведения и ресторанти остават отворени, но се разширява носенето на маски. Остава в сила и употребата на зелените сертификати за посещения на всички публични места като кина, концерти, спортни и културни събития.

Властите обмислят начини да накарат хората, които не са ваксинирани, да го направят. Стъпка в тази посока е и решението за задължителна ваксинация за всички, които работят в болници, социални заведения и старчески домове. Те ще имат три месеца време от 1 януари да се ваксинират. Ако към 1 април догодина все още има неваксинирани, те ще бъдат освобождавани от работа. "Мисля, че е неприемливо здравните работници да бъдат задължавани да се ваксиринат. Те бяха героите на първата вълна, всички им ръкопляскаха всяка вечер, а сега следваме пътя на Макрон: разделяй и владей! Всеки има право да прави каквото си иска", смята Розали, жителка на Брюксел. Правителство реши да въведе и задължителна работа от вкъщи за фирми, в които това е възможно. Премиерът Александър Де Кро иска трета доза за всички белгийци възможно най-бързо.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: