Отидете към основна версия

1 722 1

Осем автономни региона поискаха да се гарантира качеството на обществените услуги в обезлюдената част

  • испания-
  • педро санчес

Премиерите на Галисия, Кастилия и Леон, Кастилия-Ла Манча, Арагон, Естремадура, Астурия, Ла Риоха и Кантабрия поискаха в съвместно изявление централното правителство да обърне внимание при реформата на разпределението на държавни средства

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерите на осем автономни региони в Испания подписаха декларация, в която настояват моделът на регионално финансиране да коригира недостатъците на настоящата система и да гарантира качеството на обществените услуги в селските райони и в обезлюдените части на страната.

Премиерите на Галисия, Кастилия и Леон, Кастилия-Ла Манча, Арагон, Естремадура, Астурия, Ла Риоха и Кантабрия поискаха в съвместно изявление централното правителство да обърне внимание при реформата на разпределението на държавни средства на факта, че обществените услуги са по-скъпи в обезлюдените райони, но въпреки това всеки испанец има право да получи същото качество като жителите на Мадрид или Барселона например.

Техните региони обхващат 62 % от територията на Испания, а в тях живеят едва 24 % от населението. Испанските медии отбелязват, че за първи път политици от различни партии са толкова единодушни в исканията си към централното правителство. Според премиера на Арагон Хавиер Ламбан те са показали „ че е напълно възможно да правят политика, преодолявайки и оставяйки зад себе си яростта“ .

„Обезлюдяването на Испания е нейното голямо бедствие“, подчерта премиерът на Кантабрия Мигел Анхел Ревиля и уточни, че в Европа тя е страната с най-неравномерно разпределение на населението върху територията ѝ, поради което е необходима реформа на регионалния модел на финансиране.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: