Last news in Fakti

24 Ноември, 2021 08:46 1 716 1

Осем автономни региона поискаха да се гарантира качеството на обществените услуги в обезлюдената част

  • испания-
  • педро санчес

Премиерите на Галисия, Кастилия и Леон, Кастилия-Ла Манча, Арагон, Естремадура, Астурия, Ла Риоха и Кантабрия поискаха в съвместно изявление централното правителство да обърне внимание при реформата на разпределението на държавни средства

Осем автономни региона поискаха да се гарантира качеството на обществените услуги в обезлюдената част - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Премиерите на осем автономни региони в Испания подписаха декларация, в която настояват моделът на регионално финансиране да коригира недостатъците на настоящата система и да гарантира качеството на обществените услуги в селските райони и в обезлюдените части на страната.

Премиерите на Галисия, Кастилия и Леон, Кастилия-Ла Манча, Арагон, Естремадура, Астурия, Ла Риоха и Кантабрия поискаха в съвместно изявление централното правителство да обърне внимание при реформата на разпределението на държавни средства на факта, че обществените услуги са по-скъпи в обезлюдените райони, но въпреки това всеки испанец има право да получи същото качество като жителите на Мадрид или Барселона например.

Техните региони обхващат 62 % от територията на Испания, а в тях живеят едва 24 % от населението. Испанските медии отбелязват, че за първи път политици от различни партии са толкова единодушни в исканията си към централното правителство. Според премиера на Арагон Хавиер Ламбан те са показали „ че е напълно възможно да правят политика, преодолявайки и оставяйки зад себе си яростта“ .

„Обезлюдяването на Испания е нейното голямо бедствие“, подчерта премиерът на Кантабрия Мигел Анхел Ревиля и уточни, че в Европа тя е страната с най-неравномерно разпределение на населението върху територията ѝ, поради което е необходима реформа на регионалния модел на финансиране.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българина

    7 0 Отговор
    някой чувал ли е за обезлюдени немски села или региони? няма и да чуе. магистрали и влкове от всякъде за всякъде плюс перфектно разпределение на парите. 45пр от всички приходи на държавата отиват за общината, 45 пр за провинцията или областта, 10пр и ддс за държавата. Областта разпределя парите по формула към общините по формул отчитаща бр население ср доход и жизнен стандарт, като се дават повече на слабите общини, за да се изравнят. така Германия е равномерно населена
Новини по държави: