Last news in Fakti

23 Ноември, 2021 14:51 4 747 10

Върховният съд отхвърли задължителния COVID паспорт в нощните заведения

  • испания-
  • коронавирус-
  • пандемия

Властите в Страната на баските имат три дни да обжалват решението на съда, което те обявиха, че няма да направят

Върховният съд отхвърли задължителния COVID паспорт в нощните заведения - 1
Снимка: shutterstock

Върховният съд на Страната на баските, автономен регион в Испания, отхвърли искането на местното правителство за въвеждането на задължителен Covid-19 паспорт за достъп до ресторанти, дискотеки и барове. Аргументът на съдиите е, че няма висока заболеваемост, нито претоварване на болничната система, а процентът на ваксинираните е много висок- 90 на сто, поради което въвеждането на задължителното използване на европейския зелен сертификат не е наложително.

Covid паспортът вече си използва в автономните региони Каталуния, Галисия и Балеарските острови, а в други въвеждането му се обмисля като вариант от местните власти.

За да бъде въведен обаче, се изисква изричното разрешение на Върховния съд. Поради плавното покачване на случаите на заразени, които вече са средно за страната 132 на 100 000 жители, регионалните правителства на автономните провинции се презастраховат и искат да го въведат.

Очаква се Навара да поиска разрешение от съда следващата седмица, а Арагон вече е направил запитването и чака съдиите да се произнесат. В случая със Страната на баските, властите имат три дни да обжалват решението на съда, което те обявиха, че няма да направят.

В същото време централното правителство на премиера Педро Санчес обяви, че оставя регионалните кабинети да взимат сами решения как да управляват пандемията на своя територия.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 768

    46 0 Отговор
    Правилно решение!
  • 2 Лост

    32 3 Отговор
    Баските все още са горд народ. В Атлетик -Билбао доскоро играеха само баски.

    Коментиран от #4

  • 3 А СЪДА

    37 1 Отговор
    НЕ ИМ ЛИ КАЗА: "АМИ КАКВО ПРЕДЛАГАТЕ ДА СЕ НАПРАВИ?".... НАЙ-ГОЛЯМАТА ОПОРКА НА ВАКСЪРИТЕ!
  • 4 fan

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "Лост":

    И продължават само такива да играят.
  • 5 1100

    29 2 Отговор
    Точно така.Браво!В България,трябва да се поучим от гордите народи.Българите ,бяха горд народ.След мошеника Иван Костов, псих Филип Димитров, джендър евреинът Станишев, и за капак предателя, престъпника ,ибрикчията ,агент Буда ,Б. Борисов, станахме подлога на най-корумпираната и тъпа страна със секти -сащ.Двамата мошеници К. Петков и А. Василев ще ни вкарат още повече на дъното, със следните обещания на Байдън ,на ЕС, на Урсула/Пази Боже, от некадърници, като нея/: 1/Приемане на Истанбулската Конвенция,2/Задължителна ваксинация/независимо световните протести, във Франция, Гърция, Англия, Италия, Испания. 3/Приемане на гейбраковете, ЛГБТ, лесбийството ,родител 1 и родител 2;4/Приемане на РСМ в ЕС .Премахване на ВЕТО,то и заличаване на Българската История, Българската Азбука,на Българския език.Виждате ли ,/отнася се за младото поколение/,как двамата безродници ще затрият България,която съществува с името си България,повече от 2000 години.Трябват нови избори, а тези двамата да вървят, където искат,само не и в България.Аз,ги наричам лъжци ,безродници, лакеи на най-тъпата и непросветена ,без История страна-сащ.Мислете!И без това се смразени с целия Балкански Полуостров и с Русия."Кой,каквото прави,на себе си го прави"-българска поговорка.
  • 6 фармафията

    19 1 Отговор
    Ама как? Щом са 90% ваксинирани, слагайте 3 и 4 доза, че парата да се върти.
  • 7 Кирил

    18 1 Отговор
    Пъзелът постепенно се нарежда и показва картината. Хитачи произвежда наночипове още през 2003 година, представяме си какъв напредък имат днес. Глаксо и Хитачи разработват заедно ваксини с чипове и през 2016 година подписват договор за съвместна дейност с IBM Watson health, за усъвършенстване на системата за регистрация и проследяване на продуктите ( ваксини) ,които вече ще са в телата на ваксинираните. Като прибавим и 5g технологията има материал за размишления и после ще ни наричат комплотисти.
  • 8 Сивата чапла

    3 0 Отговор
    КОРОНА ГАТАНКИ | с д-р Георги Тодоров

    Гледайте в тубата
  • 9 ЧАКАЙ МАЛО

    8 0 Отговор
    И СКОРО В EU COVID паспорт ще замени Финикийските знаци и ще плащаме да живеем
  • 10 Хайл

    9 0 Отговор
    Трябва стрелба по мишена движеща се с цел да ВАКСИНИРА-тогава ще изчезне измамата ковид
Новини по държави: