Отидете към основна версия

3 010 34

Гулагу.нет: нови данни за изтезания в руски наказателни колонии

  • гулаг-
  • затвор-
  • русия

По данни на руската Главна прокуратура общият брой на наказателните дела в колониите под разпореждането на ФСИН, които се разследват, е над 35

Снимка: shutterstock

Изтезания в руските лагери се извършват "не само в Саратов, но и в други региони" - сочат новите данни на правозащитния проект Гулагу.нет. Става дума за 200 гигабайта видео доказателства.

Правозащитният проект Гулагу.нет очаква в най-скоро време да получи от информатор още един видеоархив със записи на изтезанията, на които се подлагат лагеристите в Красноярск, Забайкалието и в Приморския край. Съобщението бе направено от основателя на проекта Владимир Осечкин.

Архивът е с обем 200 гигабайта. Видеозаписите ще покажат, че изтезания се извършват "не само в Саратов, но и в други региони", обяви Осечкин. "Вече имаме конкретни доказателства и видеозаписи на престъпленията, които се извършват не само от сътрудници на Федералната служба за изпълнение на наказанията, но и от сътрудници на ФСБ (руските тайни служби)", подчерта той.

В началото на октомври проектът Гулагу.нет започна да публикува видеозаписи, получени от бивш арестант в една от колониите - програмиста Сергей Савелиев. Когато излиза предсрочно от лагера, той успява да изнесе видеоархив с доказателства за изтезанията, на които са подложени лагерниците. След публикациите Савелиев заминава за Франция, където иска политическо убежище. В Русия е обявен за издирване - точно както и основателят на Гулагу.нет Владимир Осечкин.

Същевременно на фона на публикациите от видеоархива на 25-и ноември директорът на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Александър Калашников бе уволнен, а против сътрудници на службата са образувани дела по обвинения в сексуално насилие и надхвърляне на длъжностните пълномощия с приложение на насилие. По данни на руската Главна прокуратура, общият брой на наказателните дела в колониите под разпореждането на ФСИН, които се разследват, е над 35.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания