Last news in Fakti

15 Декември, 2021 16:33 3 001 34

Гулагу.нет: нови данни за изтезания в руски наказателни колонии

  • гулаг-
  • затвор-
  • русия

По данни на руската Главна прокуратура общият брой на наказателните дела в колониите под разпореждането на ФСИН, които се разследват, е над 35

Гулагу.нет: нови данни за изтезания в руски наказателни колонии - 1
Снимка: shutterstock

Изтезания в руските лагери се извършват "не само в Саратов, но и в други региони" - сочат новите данни на правозащитния проект Гулагу.нет. Става дума за 200 гигабайта видео доказателства.

Правозащитният проект Гулагу.нет очаква в най-скоро време да получи от информатор още един видеоархив със записи на изтезанията, на които се подлагат лагеристите в Красноярск, Забайкалието и в Приморския край. Съобщението бе направено от основателя на проекта Владимир Осечкин.

Архивът е с обем 200 гигабайта. Видеозаписите ще покажат, че изтезания се извършват "не само в Саратов, но и в други региони", обяви Осечкин. "Вече имаме конкретни доказателства и видеозаписи на престъпленията, които се извършват не само от сътрудници на Федералната служба за изпълнение на наказанията, но и от сътрудници на ФСБ (руските тайни служби)", подчерта той.

В началото на октомври проектът Гулагу.нет започна да публикува видеозаписи, получени от бивш арестант в една от колониите - програмиста Сергей Савелиев. Когато излиза предсрочно от лагера, той успява да изнесе видеоархив с доказателства за изтезанията, на които са подложени лагерниците. След публикациите Савелиев заминава за Франция, където иска политическо убежище. В Русия е обявен за издирване - точно както и основателят на Гулагу.нет Владимир Осечкин.

Същевременно на фона на публикациите от видеоархива на 25-и ноември директорът на Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) Александър Калашников бе уволнен, а против сътрудници на службата са образувани дела по обвинения в сексуално насилие и надхвърляне на длъжностните пълномощия с приложение на насилие. По данни на руската Главна прокуратура, общият брой на наказателните дела в колониите под разпореждането на ФСИН, които се разследват, е над 35.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монгола

    30 10 Отговор
    Така е, в затворите така трябва да бъде това да не им е като ония санаториуми в Швеция и Норвегия с плазмата 50 инча и нет неограничено!
  • 2 Комуниста

    33 10 Отговор
    За да намалее престъноста трябва да има отеделния индивид страх от затвора. Това се нарича респект!!!

    Коментиран от #12

  • 3 КОТарАК

    36 5 Отговор
    гледайте документално филмче за Гуантанамо-във филмисуб го има

    Коментиран от #10

  • 4 Майна

    29 3 Отговор
    ДВ ,а с Джулиан Асандж какво СТАВА?????
  • 5 Хахаха

    12 22 Отговор
    Руските изтезания са най- хуманните в света

    Коментиран от #6

  • 6 КОТарАК

    25 4 Отговор

    До коментар #5 от "Хахаха":

    пък в краварското посолство у нас има случаи влизат и не излизат

    Коментиран от #31

  • 7 Смехурко

    23 5 Отговор
    А в САЩ галят затворниците с перце!
  • 8 Факт

    7 1 Отговор
    Демокрация!
  • 9 Абе,

    25 5 Отговор
    в Гуантанамо ги черпят с уиски и торта всеки ден ?! ДВ няма,ли накрая да започне да мери с един аршин за всички ?!
  • 10 Монгола

    19 4 Отговор

    До коментар #3 от "КОТарАК":

    То ако е само гуантанамо, а частните затвори на територията на Краварника дето дори няма свиждане, а затворите на цереуто по Азия, Африка, Южна Америка.
  • 11 абе

    21 3 Отговор
    що не разследват затворите в Китай,Турция,Гърция,Румъния и ЦЯЛА ЛАТИНСКА Америка?Базата Гуантанамо?Затворите Абу Гариб,Кемп Бука???
  • 12 Иван

    3 10 Отговор

    До коментар #2 от "Комуниста":

    Смелия умира един път, страхливеца всеки ден. Мислиш ли че престъпниците са страхливци?

    Коментиран от #15

  • 13 Рошко

    19 6 Отговор
    Дойче зел, я кажете как е в гуантанамо и в тайните затвори на цру, или и сте и формация само за Русия и Турция
  • 14 Презвитер Козма

    7 17 Отговор
    Да, Русия е тъжно място за живеене. С изключение на еврейският елит, обикновения руснак е подложен на глад, мизерия и репресии ако надигане изтрезняла от бояришника глава.

    Коментиран от #26

  • 15 Шерлок Холмс

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Иван":

    Ми щом 99% обикновено се крият след престъплени
    значи са страхливици. Пак стана смешен със смешен въпрос Уотсън.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 дойчовци

    11 2 Отговор
    А за американските затвори нещо ? Или там са на курорт , нали ?
  • 18 пешо

    10 2 Отговор
    в американските затвори е хотел 5 звезди , дойче зеле жалки сте
  • 19 Абе , Дойче зеле

    3 11 Отговор
    Що пипате най-тънката струна на русоснята ?
  • 20 барчо

    12 2 Отговор
    Много интересна подмяна на смисъла на думите, когато са за различни държави. Когато става въпрос за Гуантанамо, то там ги разпитват с допълнителни стимули за опресняване на паметта, а когато става въпрос за Русия, то това са инквизиции. Не знам затвор по света, където да галят бандитите с перца, за да си прекарат харашото там. В руските пандизи, където пребивават закоравели убийци със средно 4 броя на глава от пребиваващите, то там правилата са железни. Седят в килия по двама, като в тази килия има вътрешни решетки или така наречения кафез. Този кафез е разделен на две с решетка, като всеки от двамата е в своята си част. Кафеза се намира на метър и половина от всички стени. Хранят се в столова, но всеки самостоятелно, а дотам се стига само с превръзки на очите и много надеждно оковани, като не могат да видят никога надзирателите. Разходката е половин час и то пак поеденично, като гледат небето през стъкло на 25 метра отстояние. Разговорите между пандизчии и пазачи е забранен. Пазачите само дават заповедите си и нищо повече. Отговора е Да, Кореспонденция няма. Там в този затвор са доживотни и с няколко доживотни, без право на помилване. Що се отнася до другите затвори, то там си е демокрация. Интернет, телефони, жени, мъже - по желание и ако има извращения, то те са си помежду тях.
  • 21 ха ха хаааа

    4 1 Отговор
    Гулагу.нет ...🤭😁 Хитро ..
  • 22 Kcaniba

    13 3 Отговор
    Друго си е Гуантанамо и други "демократични" затвори!! Или изстезания с кучета дето правиха америкосите в тайните затвори в Ирак!!!
  • 23 барчо

    11 2 Отговор
    По дискавъри ли беше или нещо подобно, дават доста често американци попаднали в различни затвори по света и там си правят всякакви разни работи с тях. Що мълчите за тях??? Кажете за мексиканските затвори, кажете за затворите в Турция, за затворите в азиатските региони!!! Имаше един, дето разправяше, че всеки ден убивали по един, двама или трима и нямало последствия за никой. Не си спомням за къде ставаше въпрос, но със сигурнос не беше руски затвор!!! До сега обаче не ми е попадала нито една, където да са в руски затвор.
  • 24 Ало

    9 1 Отговор
    Дойче Зеле ,а кво става в Гуантанамо плийз??
  • 25 Бесен Язовец

    5 0 Отговор
    Кво се оплакват навсякъде по света пандизчиите се перкат за цигари
  • 26 Иван

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Презвитер Козма":

    Беше там и видя а мал ...ник
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 !!!?

    5 6 Отговор
    Винаги с Европа, никога с руския Гулаг !!!?
  • 29 АКО НЕ БЕШЕ СМЕШНО ЩЕШЕ ДА Е ОЩЕ

    0 5 Отговор
    ПО— СМЕШНО😀КАТО СЕ НАПИШЕ НЕЩО „ХУБАВО” ЗА РУСИЯ И българските РУСОФИЛИ ВЕДНАГА СКАЧАТ ДА ГО ПЛЮЯТ И ПОЧВАТ ДА ГРОМЯТ А МЕРИКАНСКИЯ ИМПЕРИАЛИЗЪМ 😤АБЕ (......)ПОНЕ ГЛЕДАЙТЕ В ТУБАТА РУСКИТЕ РУБРИКИ!КАКВОТО ВИ ИНТЕРЕСУВА ПИШЕТЕ В ТЪРСАЧКАТА НА РУСКИ/ако го знаете🤔/ИМА ЗА ВСЕКИГО ПО НЕЩО👍
  • 30 Клошар

    4 0 Отговор
    Скъсвай престъпниците от бачкане.
  • 31 един от стадото

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "КОТарАК":

    година преди пандемията, значи две и 18ста моя позната сподели следното. Отива синът и да вади виза за САЩ. Влиза на интервюто, питат го това онова и после го отделят в друга стая да изчакал някаква допълнителна справка. До тук се приема да речем, може младежа да пи.ал на криво тук, може да е стъпил на криво, но тук. Откажи му визата и толкова. Без обяснение го отвеждат от там на друго място и..два дена ни вест ни кост. Карат го да подпише нещо само на английски, без превод. Чете младежа- завършил английска гимназия, АТ специалист, стажувал в Райнметал АG. Да приеме условия, да подпише и Америка е негова. Отказва. Ден размисъл и го пускат.. Казах и, добре че са го пуснали, радвай се. Но, от тук нататък винаги с едно на ум- с кого се среща, какви ги върши... Чалгаджиите не ги интересува, пътеки направиха до Америка, такива им трябват

    Коментиран от #33

  • 32 ДаЗдраПерМа

    2 0 Отговор
    Брейвик не е доволен от условията в пандиза и ще ги съди, не са му сменили плейстейшъна с по нов модел
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Борис Джонсън

    0 1 Отговор
    В посолството на Саудитска Арабия в Турция е най добре
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания