Last news in Fakti

16 Декември, 2021 20:31 10 954 43

Евродепутат: Путин иска да унищожи "Мемориал", за да не напомня за престъпленията на Сталин

  • русия-
  • владимир путин-
  • сталин-
  • мемориал

Логиката му е много проста - няма нужда нито да се регистрират, нито да се разследват престъпленията на Сталин, нито пък тези на Путин

Евродепутат: Путин иска да унищожи "Мемориал", за да не напомня за престъпленията на Сталин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

ЕС трябва да възроди на своя територия руското правозащитно общество „Мемориал“, което президентът Владимир Путин иска да закрие. Този призив отправи евродепутатът от Европейската народна партия Андрюс Кубилюс на дебат в Европейския парламент в Страсбург.

Главната прокуратура на Русия поиска ликвидирането на „Мемориал“, като го обвини в подкрепа на екстремизма и тероризма, а организацията от няколко години е обявена за чуждестранен агент. Дружеството бе създадено от правозащитника Андрей Сахаров с цел разкриване на престъпленията на режима на Сталин, а по-късно и за целия период на СССР.

Кубилюс подчерта:

"Путин иска да унищожи "Мемориал", защото иска да заличи паметта за престъпленията на Сталин. За Путин Сталин е пример, който да следва, а не някой, който да бъде критикуван. Логиката на Путин е много проста - няма нужда нито да се регистрират, нито да се разследват престъпленията на Сталин, нито пък тези на Путин".

Кубилюс предложи да се създаде длъжността "специален пратеник за човешките права в Русия", който да се нарече "пратеник за „Мемориал“. Той ще отговаря за събирането, анализирането и публикуването на данни за нарушения на човешките права в страната.

Само един оратор оправда репресиите срещу „Мемориал“ - Максимилиан Кра от „Алтернатива за Германия“ и крайно дясната група „Идентичност и демокрация“. Преди година група депутати от неговата партия посетиха Русия и бяха приети от външния министър Сергей Лавров.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ????

    63 9 Отговор
    И тоя Ссхаров един набеден десидент като Джеки от дружината на ТЖ и владо Костов ама той се покри някъде.

    Коментиран от #6

  • 2 Kcaniba

    74 12 Отговор
    евродепутата от къде беше простете!??? Д не би внучето на латишкия фашист!!?? Който не бе дори закачен за т0пките от ненавистният Сталин, а се върна сл 10 години от Сибир, та сега тоя русофоб нещастен да се изхожда
  • 3 3.14К

    80 9 Отговор
    А Кубилюс защо се моли за ток на Путин, а не на Балбок и Урсула?
  • 4 Бах

    103 15 Отговор
    Притеснително е , че Путин след време като се оттегли няма подобен лидер като Него , който да ни пази от Западната отрова.
  • 5 Логично

    100 11 Отговор
    Вовата си пази държавата от чакалите ,които бяха налазили Елцин.
  • 6 Тоа па

    38 5 Отговор

    До коментар #1 от "????":

    Не бе ! Това е Кошлуков,агента на ДС.
  • 7 пешо

    80 10 Отговор
    тия от дойче зеле сън не спът да плюят по русия , ама пишете нещо и за краварника

    Коментиран от #31

  • 8 ханс

    63 19 Отговор
    Слава великому Сталину!
  • 9 Не знаем,ли!?

    26 94 Отговор
    ЕС трябва да помни само единственно нещо!!Ако САЩ не беше оснвония снабдител на Сталин с техника гориво и продоволствия/хранитални проукти,мед. материали/,в Москва валутата щеше да е гермнска марка!!А ако САЩ не водеше война с Япония в Тихия океан СССР щеше да е и с йена като обменна валута!!Но най–вече ако нямаше нормандски десант на САЩ /нищо,че воюваха в друг световен регион ,и въпреки всичко помогнаха на СССР/ такова понятие кото Русия ,днес нямаше да същестува!!

    Коментиран от #12, #13, #15, #16, #17, #18, #32, #33, #36, #37

  • 10 Седесарят.

    79 12 Отговор
    Руснаците имат положително мнение за Сталин ..За едни лош ,за други по лош,за трети ,подходящ ..Епохата е била такава..Хитлер ,да не е много хубав???.Не може да се угоди на литовците,и укрите ,.Те са от специален сой .
  • 11 тъй-тъй

    37 5 Отговор
    "Логиката му е много проста" ................ То като гледам и вашата логика хич не блести от умност и мъдрост.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Вярваш ли си

    70 10 Отговор

    До коментар #9 от "Не знаем,ли!?":

    след промивката на мозъка от изопачаване на фактите? И всъщност какъв СССР, каква Червена армия какво червено знаме на Ракхстага,, не вярно. Демократичната армия на Кравария победи хктлеристите, знамето на звезди се развя над Ракхстага. Като умре моето поколение на родените 50 години тогава пишете глупости заслепени от пренаписването на историята.
  • 14 Перо

    52 8 Отговор
    Кубилиус от балтииските републики и покойния еврейн Сахаров,какво общо имат с руския народ за да съдят руския Президент. Този да си гледа неговата република,защото тя не е придадена към СССР само със завоевателна политика,а със съгласието и предстелството на сегашните партньори от НАТО и ЕС!
  • 15 БАЙ КУРТИ

    62 2 Отговор

    До коментар #9 от "Не знаем,ли!?":

    ОБОРА много добре е предвиждал нещата .Ако Русия и Англия паднат ,остават сами срещу ГЕРМАНИЯ .А там е имало голяма почит към нацистите . Осен това Германия обещава на Мексико големи територии в замяна ...... И най важното един от почитателите на ХИТЛЕР е Хенри Форд .До смъртта му на бюрото е била снимката на фюрера с автограф / на моя личен приятел и...../ . Та престани да разтягаш лукуми . Защо ОБОРА все още не изкарва най важните архиви ,макар да са минали 80 год . Има още много да четеш
  • 16 Айде, бе

    60 3 Отговор

    До коментар #9 от "Не знаем,ли!?":

    Най много Израел да го нямаше, ако червената армия се беше позабавила и евреите го знаят, затова направиха 9 май официален празник в Израел
  • 17 3.14К

    54 3 Отговор

    До коментар #9 от "Не знаем,ли!?":

    През 2006г беше изплатен последният транш за всичко, което щатите са доставяли на СССР през втората световна война. За 61г. им е изплатен целият дълг до цент.

    Коментиран от #21

  • 18 нико

    73 8 Отговор

    До коментар #9 от "Не знаем,ли!?":

    САЩ се усетиха да помагат чак когато Русия обърна хода на войната . До тогава гледаха сеир и чакаха да се присъединят към Хитлер в разграбване на ресурси . КОЙТО не признава ролята на Сталин е злопаметен и необективен . В тази обстановка , в тая огромна страна , репресиите са били
    неизбежни . Къде е нямало репресии и много по жестоки от сталинските , в АМЕРИКА нямало ли е ? В Германия нямало ли е ? И къде ли не още , но ни промиват мозъците само със Сталин . Трябва да сме обективни защото по света все още има мозъци , които не са промити както на запад .

    Коментиран от #22

  • 19 📌🇧🇬

    9 41 Отговор
    Да “жертвите” на Червено/Социалистическата Съветска и Кафявата/Социал-Националистическа Германска Чума трябва да се помнят.
  • 20 Все от семето

    43 3 Отговор
    Всъщност богоизбраното племе на Сахаров и жена му организира ликвидирането на руския елит и руснаците от 1917г. до към 1930г.. когато Сталин започна да ги поразрежда във висшата власт на СССР - за това пищят и скумричат съплеменниците от "Мемориал". Погледнете сегашната руска опозиция - все изтърсаци с бивши дядовци болшевики,троцкисти,меншевики и есери.
  • 21 Не знаем,ли!?

    4 36 Отговор

    До коментар #17 от "3.14К":

    Ааааа,добрутро!Значи признаваш,че дълге имало!!Според тебе даже и изплатен!!!?!!!Бе,ще си дойдете у нас си!

    Коментиран от #30

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Сандо

    33 1 Отговор
    Тия пък защо толкова много тачат Сахаров?Може би за разработения от него план за създаването на пролива имени Сталину?Евроидиоти!
  • 24 Reinhard

    8 55 Отговор
    Племената от СССР бяха диваци,които разграбиха Царство България и насилваха българите ! Райхът бе цвета на европейската цивилизация и пример силята на човешкия дух!

    Коментиран от #25, #26, #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 мдаа

    18 7 Отговор

    До коментар #24 от "Reinhard":

    Я надуй по здраво кавала,че славянина само за туй става!
  • 27 другарят

    45 4 Отговор
    Жалко, че великият Сталин беше толкова милостив към тези изроди!? Обикновено са давали по 10 години в лагер на сътрудниците на нацистите след това, а е трябвало да ги разстрелват. Колко ли невинни хора са избили в окупираните от нацистка Германия територии?? Не случайно отново надигнаха глава в Украйна и Прибалтииските фашизоидни държавици под същите имена...УПА, Горски братя и тн..
  • 28 ????

    23 1 Отговор

    До коментар #24 от "Reinhard":

    Откъде са те пуснали не излекуван?
  • 29 Сталин

    24 4 Отговор
    Не се гъбаркайте с Русия че да не разбере ЕС и САЩ в кое шкафче спи белия вълк. Пък и ние така ще го отнесем, нищо че сме "братя"😁
  • 30 Ха ха

    33 2 Отговор

    До коментар #21 от "Не знаем,ли!?":

    Пито- платено .За краварите си е било бизнес,а за СССР- Отечествена война.Тогава бяха далечко,но днес са доста уязвими и да внимават.
  • 31 Display

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "пешо":

    Те дойчовците, вместо паметници да градят на фюрера, със Сталин се занимават......
  • 32 Някой

    28 0 Отговор

    До коментар #9 от "Не знаем,ли!?":

    Добре ,че руснака жертва хора и танкове срещу време . Това спечелено време беше необходимо за да се извърши мащабната евакуация на заводите , научните институти , и население. Това което не можеше да се евакуира , се взривяване и палеше. Е това спечели войната на Сталин , а не смешни танкове които не могат да вървят през кал и сняг , и не могат да запалят двигателите под минус 20 . Тези заводи и индустриалната база развита от Сталин преди войната направиха така , че да могат да се произведат за кратки срокове десетки хиляди танкове , самолети ,оръдия , стотици влакови композиции снаряди . Най тежката задача на руснаците е била да успеят да възпират и забавят първоначалният тежък германски удар , зад този удар седят силите и суровините на цяла Европа без Англия. След което да започне войната на изтощение , в която германците нямат шансове. Войната колкото и да е странно за някои се е решила в първите 2-3 месеца .
  • 33 Скакауец

    23 1 Отговор

    До коментар #9 от "Не знаем,ли!?":

    Млад ежо, кой ти е преподавал история? Или знанията по история на ВСВ ги придобиваш от Viasat History и National Geographic? Ако е първото, върви и си поискай парите за учението обратно, щото нищо не са те научили! Ако е второто - неспасяем си! Очаквам един прекрасен ден за започнеш да твърдиш, че великите САЩ са ни освободили от турско, а на Шипка редом с Опълченците са се били войниците от Седма кавалерия на генерал Къстър или поне тези, които са се отървали от клането при Литъл Бигхорн...А нищо чудно всички тия фантасмагории да ги включат и в учебните програми...
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 СССР

    13 0 Отговор
    Престъпленията на Сталин са, че ликвидира всички евреи, които се бяха настанили в правителството и във органите на управление, които избиха стотици хиляди руснаци докане не бяха премахнати от Сталин. Също така Сталин отказа долара като резервна валута, като с това накара Запада да ака кръв а масовият убиец Чърчил да призове за Желязна Завеса срещу СССР.
    Сталин е отровен със съдействието на Сащ и по тази причина е време Русия да поиска компенсации или с връщане на Аляска, или да поиска Сащ да ликвидират Байдън и Блинкен публично и целимониално, като ги обезглавят.
  • 36 Сталин

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "Не знаем,ли!?":

    Малките момченца, които са на заплата при чичко Сам трябва да имат на предвид, че историята се помни и такива като тебе ще им дойде края преди време.
    Дори атомните бомби не са създали такъв ужас у японците както това, че Квантунската им армия е била разбита на пух и прах и са побързали да се предадат на бъдещите си господари, отколкото Съветската армия да стъпи в Япония и отмъсти за жертвите на японските фашисти.
  • 37 Стига глупости

    7 0 Отговор

    До коментар #9 от "Не знаем,ли!?":

    САЩ са поддържали търговски отношения с нацистка Германия въпреки, че са били врагове а фронта. Не само това КОЙ финансира Хитлер и нацистка Германия след първата световна война и КОЙ и позволи да се въоръжи въореки наложеното ембарго от победителите в първата световна война.
  • 38 😭Стивън Кинг

    1 1 Отговор
    Кои сте вие?Ехо? Какъв е този форум?
    Полний бред белой мишки!
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Outfielder

    0 0 Отговор
    Четете Александър Дугин
  • 43 ВОДНИЯ ДУХ

    0 4 Отговор
    Веднага руските тролове скочиха да защитават
    СоциализЪма и КомунизЪма.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания