Отидете към основна версия

5 048 40

Османи: Най-големият ми страх е да не влезем в нов гръцки сценарий

  • буяр османи-
  • страх-
  • ес-
  • членство в ес-
  • северна македония-
  • българия-
  • дипломация-
  • гърция

Външният министър подчерта, че няма да се подписва нов договор с България

Снимка: БГНЕС

"Постигнат е голям напредък в преговорите с България, защото това, което имаме на масата днес, е различно от първото предложение, което ни беше представено миналия октомври", каза външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи в интервю за предаването "Click Plus" на македонската TV21, предаде БТА.

Османи оцени исканията на България през периода от октомври като "движеща се цел". "Съвсем различни бяха въпросите, когато отидох в София миналия октомври, при първото си посещение, откакто съм министър, и съвсем различни, по отношение на формата, която обсъждаме днес. Постигнахме известен напредък от документа, който ни беше връчен в София тогава, до документите, които сега имаме на масата и за които си разменяме бележки с предложения. "Мисля, че това е голям напредък", каза Османи.

Външният министър подчерта, че няма да се подписва нов договор с България, независимо че е имало искане за подписване на нов документ-меморандум, протокол...и в момента се разговаря по предложените 5 +1 въпроси. По думите му, към тези въпроси е добавен още един - от страна на Република Северна Македония и той е бил представен на служебния външен министър Светлан Стоев, а сега изпратен и като официална нота. "Това, което иска /премиерът Кирил/ Петков по същество е връщане към основния инструмент в Договора за приятелство - междуправителствената конференция. Сега е важно какво ще договорим за преговорната рамка, за да можем да осъществим и нея", каза той.

Османи посочи, че отлагането на началото на преговорите за членство в ЕС няма да дестабилизира страната, но времето не работи за, а срещу Република Северна Македония и за това настоява за къси срокове на преговорите. По думите му с изявлението вчера на президента Стево Пендаровски, че в преговорите с България не бива да се бърза, целта е била да даде кураж на гражданите, ако ветото се проточи във времето и това няма да доведе до дестабилизация в страната. "Най-големият ми страх е да не влезем в нов гръцки сценарий т.е. да влезем в замразен конфликт с България. И това да се превърне в нова норма в нашите отношения, подчерта Османи.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 33 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: