Last news in Fakti

24 Декември, 2021 18:21 8 117 17

Скопие: Трябва да има български инвестиции в Северна Македония и македонски инвестиции в България

  • северна македония-
  • българия-
  • ес-
  • инвестиции-
  • коридор 8-
  • скопие-
  • добросъседство-
  • фатмир битичи-
  • икономика

Сътрудничеството трябва да идва по естествен начин, заяви македонският министър

Скопие: Трябва да има български инвестиции в Северна Македония и македонски инвестиции в България - 1
Снимка: Shutterstock

Комисиите за икономика и за инфраструктура, предложени от българския премиер Кирил Петков, са важни за развитието на икономическото сътрудничество, оценява вицепремиерът по икономическите въпроси на Република Северна Македония Фатмир Битичи в предновогодишно интервю за агенция МИА, цитирано от МИА специално за БТА.

"Склонен съм да кажа, че сътрудничеството трябва да идва по естествен начин, но когато това не е възможно, трябва да създадеш определени органи, които трябва да представят ясен план. Искрено се опитваме да покажем, че сме открити за сътрудничество, не само с България, а и с всяка съседна страна, защото силно вярваме в принципа на регионална конкурентност. Колкото повече си сътрудничим, толкова повече това ще е от полза за нашите граждани", каза вицепремиерът Битичи.

Най-добър пример за това според него е Преспанският договор, с който не само двустранните, а и икономическите отношения със съседна Гърция дават първите резултати, като изграждането на интерконектора, на терминала Александруполис и газовата електроцентрала. Във видео интервюто, което утре ще бъде излъчено изцяло, вицепремиерът Битичи казва, че и за Република Северна Македония, и за България е важно жп инфраструктурата да започне да функционира час по-скоро.

"Въпреки че в този период на два пъти получихме вето от България, ние продължаваме усилията за подобряване на пътната и железопътната инфраструктура към нашата съседка. Търгът приключи съвсем скоро и очаквам още през март да въведем в работа компаниите за продължаване на железопътния коридор към България и някъде през юни ще бъде обявен търгът за третата фаза, с което окончателно завършваме Коридор 8 към България. По план това би трябвало да завърши до 2025 г., а според българските планове железницата би трябвало да бъде завършена до 2027 г. Комисията трябва да съгласува това, защото нито за България, нито за нас е добре железницата да тръгне през 2027 г. Трябва да седнем и да положим усилия това да стане час по-скоро. Затова смятам, че комисиите ще бъдат от съществено значение, за да дефинират ясните планове, за да отстранят евентуалните законови пречки, ако ги има, за да сътрудничат компаниите и бизнесмените. От друга страна, защо да не създадем и законови възможности, с които да се развие сътрудничеството на компаниите и инвестициите - български инвестиции в Република Северна Македония и македонски инвестиции в България", изтъква Битичи.

В интервюто вицепремиерът разкрива и ще има ли ограничения на електричеството след Нова година, очаква ли ни нов ценови шок след 31 януари, когато приключва решението за замразяване на цените на основните хранителни продукти, както и за очакванията му от инициативата "Отворени Балкани". Вицепремиерът отговаря и на въпроса ще остане ли на поста и в новото правителство.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимаймуна

    13 7 Отговор
    Сигурно ви става драго, че на още едно място по света има подобни маймуни.
  • 2 ха ха

    19 4 Отговор
    Веднага инвестираме в албански паметници в центъра на Скопие. Поне история да имат източно албанците... северняци.
  • 3 С тези Уолт Дисни паметници

    24 3 Отговор
    дето сте ги накачили на всеки ъгъл, само инвестиции ви липсват!
  • 4 Лечо

    16 20 Отговор
    Приятелите хамерикано ще разделят Македония между Албания и Византия, а на бъхългарите за благодарнос фърчила на рисунки за 3 милиарда .

    Коментиран от #6, #13

  • 5 добре

    15 3 Отговор
    Явно вятърът на промяната е затоплил умовете на братята отвъд границата.
  • 6 ха ха

    23 0 Отговор

    До коментар #4 от "Лечо":

    Като гледам какво е назапад и с рисунките ще сме на далавера. Поне Гърция и Албания няма и да си помислят да обявят Самуил за техен вледетел или Кирил и Методи за създатели на тяхната азбука...
  • 7 Перо

    14 0 Отговор
    Всичко тръгна между Гърция и РСМ, след изпълнение на гръцките условия и подписване на шреспанския договор! Преди това никой не се е занимавал с “надграждане”!

    Коментиран от #11

  • 8 Изместване на доминантата

    21 2 Отговор
    Планът " Киро ". И македонците започват да говорят за икономически връзки с България , сякаш са я открили вчера.Твърде вероятно да възприемат идеята на Лорер-Киро за преместване на преговорите на ниво- икономика . Така се надяват да отклонят вниманието от основния проблем на преговорите и да залъжат българите. КОЛКО НАИВНО.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Перо

    6 14 Отговор

    До коментар #7 от "Перо":

    Најголемите најзначајните и најпрофитабилните инвестиции во Македонија,Грција ги реализирала 10г.пред потпишување на Преспанскиот договор,

    Коментиран от #12

  • 12 Така е

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Перо":

    Вкараха гръцката стока за да им вземат парите и да си ги носят пак в истинската Македония и при оргинал-македонците!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Но защо

    11 0 Отговор
    Няма лошо да се тръгне към сътрудничество където се откриват общи икономически интереси,нооо...се питам защо чак след 32 години македонците проумяват тази проста истина. Не е случайно,че албанският им икономически министър е по-реалист от прАвите македонци.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Комон Сенс

    12 0 Отговор
    Нищо против.
    Но Скопие трябва да проведе рекламна кампания за да осигури добър прием за българските инвестиции,
    Кой гходи да инвестира в страна, където хората са възпитан ив омраза спрямо инвеститора?
  • 17 БОГАТ БЕДЕН

    0 0 Отговор
    ПОДХОДЪТ ЗА. НАДГРАЖДАНЕ Е ПО ПРИЕМЛИВ ,БЕЗ ДА СЕ ОТСТЪПВА ПО ОСНОВНИТЕ ТОЧКИ В НАШИТЕ ИСКАНИЯ , КАКТО Е ЗАПИСАНО В. ДОГОВОРА.ИНАЧЕ НАШТЕ СЕВЕРНО МАКЕДОНСКИ БЪЛГАРИ , ЩЕ ШИКАЛКАВЯТ ДО ДУПКА , ДОКАТО НЕ НИ ОГЛОЗГАТ ИСТОРИЯТА И НЕ СИ Я ПРЕПИШАТ.АКО СМЕ БАЛАМИ И ТОВА МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ.
Новини по държави: