Last news in Fakti

28 Декември, 2021 19:00 8 786 91

Трябва ли България да смекчи позицията си за Северна Македония: разговор с проф. Мария Нейкова

  • северна македония-
  • ес-
  • българия-
  • мария нейкова-
  • история-
  • омраза-
  • език на омразата-
  • гоце делчев

И от двете страни на границата фигурата на Гоце Делчев се превръща в символ на спора

Трябва ли България да смекчи позицията си за Северна Македония: разговор с проф. Мария Нейкова - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ДВ: Професор Нейкова, последният Европейски съвет за тази година завърши без напредък по темата със Северна Македония. Виждате ли все пак индикации, че новото правителство на България ще успее да разреши спора?

Проф. Нейкова: Струва ми се, че е рано за такава прогноза, но има известни промени в тази посока. Внимателно прочетох коалиционното споразумение (на новото правителство – б.р.) и в частта, посветена на двустранните отношения, е формулирано “надграждането в конструктивен дух” на отношенията ни със Северна Македония. Възможностите за напредък най-вече виждам в засилването на сътрудничеството в сферите на транспорта, науката и културата, съвместните научни конференции. Но от друга страна за мен е все така неясно как ще бъде осъществена тази промяна, щом се декларира запазването на единната позиция на България. Има известни неясноти - записано е, че Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси се запазва, но същевременно бе цитиран премиерът Петков да казва, че по историческите въпроси трябва да бъде създадена нова комисия. Все пак това са хора, които управляват от няколко дни, трябва да им дадем време. Към момента от една страна се декларира непроменимостта на позицията, а от друга - има намеци за промени.

Комисията по исторически и образователни въпроси в момента де факто не функционира. Какво трябва да направи Скопие, за да свалим това вето?

Въпросите са формулирани в това, което наричаме 5+1: как се използва краткото име на Северна Македония – нещо, което е записано в договора на Северна Македония с Република Гърция, и което не знам как може да бъде променено. Второто е преодоляване на говоренето с омраза към България и българите. Забеляза се, че след като България отказа да приеме преговорната рамка на Република Северна Македония, това говорене се засили. Третата точка е работата на историческата комисия, която ми изглежда много трудна за раздвижване. От страна на Северна Македония работата бе замразена заради изборите. Сега имаше онлайн заседание. При положение, че при непосредствени срещи не напредваха, не виждам как могат да напреднат в онлайн работата си. Реабилитирането на жертвите на комунизма с българско самосъзнание е много важно. Разбира се, ненамесата във вътрешните работи също е там.

Tова “+1” е вписването на българите в македонската конституция. Отиващият си премиер Зоран Заев заяви, че обсъждането на този въпрос с България ще се случи, след като бъде вдигнато ветото. От нашата страна се казва точно обратното. Трудна изглежда и работата с учебниците. Още през 2006-а година министърът на образованието в тогава Република Македония след срещата с българския си колега Даниел Вълчев каза, че македонските власти са организирали конкурс за нови учебници от 5 до 8 клас. От страна на Република Северна Македония са изказани доста намерения, но от тях не са произлезли конкретни действия. Знам, че работата по учебниците не е лесна, но очевидно тя трябва да се свърши.

Какво смущава България в учебниците?

Тематиката е свързана с окупационните функции на българската армия на тяхна територия по време на Втората световна война и начина, по който българите са наричани.

Преподавате във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Засилват или отслабват антибългарските послания в македонските медии и съответно антимакедонските - в българските - в последните години?

Проучване в България е направено и ще бъде публикувано официално през януари. В него се отбелязва пик след спирането на преговорната рамка. Освен това, и от двете страни на границата фигурата на Гоце Делчев се превръща в символ на спора.

Спорът за конкретни епизоди и фигури от историята ли е или е фундаментален?

Става дума за проблем, който има своите корени много назад във времето. Той е свързан с освобождаването ни от турско робство, с факта, че независимата българска държава е орязана като граници и че България е водила войни за територията на Македония. В съзнанието на по-голямата част от хората в България, в това число и политици, много дълго време съществува убеждението, че става дума за един и същи народ.

Въпреки всичко, което довежда до 1946-а година, дори хората, които приемат, че ние сме едно и също, трябва да си дават сметка, че развитието след това, когато ни разделя държавна граница, е много различно. В България имаме силно установена българска идентичност и тя не може да се разколебае лесно. При другата страна нещата са по-сложни. Това е една много по-млада и по-малка държава, която търси корените на своята идентичност. Струва ми се, че ние стесняваме контекста, затваряме го само в рамките на отношенията между Република България и Република Северна Македония

Какво още трябва да бъде отчетено?

Контекстът е много по-широк: имаше едно много интересно проучване на “Галъп интернешънъл” от тази година, в което 71,1% от анкетираните казват, че първо трябва да бъдат уредени отношенията между България и Северна Македония и едва след това трябва да има развитие по отношение на членството в ЕС. Каквото и да прави българското ръководство, то не може да не отчита общественото мнение. Трябва обаче да имаме предвид развитието на двете страни след 1946-а, но особено след 1989-а. Често казваме, че Европейският съюз оказва натиск на България. Но нека си спомним какво каза Путин за произхода на азбуката. Ще цитирам тук друго проучване, според което населението на Северна Македония възприема Русия като много ниска степен на заплаха. 2/3 от населението споделя привързаност към Русия поради “славянското братство”. 1/3 смята, че НАТО е отговорна за провокирането на Русия. И то при положение, че миналата година Северна Македония стана член (на алианса – б.р.). Повечето хора смятат, че Западът несправедливо обвинява Русия в престъпления.

Искам да кажа нещо и по повод на Китай. През септември тази година в речта си за състоянието на съюза Урсула фон дер Лайен каза следното: Ние сме добри във финансирането на пътища, но за Европа няма смисъл да изгради път между медна мина и пристанище, които са собственост на Китай. Разработка на Балканската мрежа за разследваща журналистика показва, че Китай развива 135 проекта в шест страни от балканския регион. 15 от тези проекти са именно в Северна Македония и са оценени на повече от 654 милиона евро. Трябва да отчетем, че освен договора за добросъседство, имаме и декларация на Народното събрание от 2019-а година. Имаме рамкова позиция по въпроса за разширяването. Това са незаобиколими документи. Без приемане на нова декларация, българската държава не може да излезе от рамката на тези документи.

В името на геополитическата стабилност и равновесие, трябва ли България да смекчи позицията си?

Не обичам да правя прогнози, които не мога да защитя. Но мисля, че ще бъдат направени усилия България да не изпадне в регионална и континентална изолация.

Проф. Мария Нейкова е дългогодишен преподавател във Факултета по журналистика и масова информация на Софийския университет "Св. Климент Охридски" с лекционни курсове по международни отношения, международна журналистика, Балкани. Автор е на няколко книги и много статии.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лагер Герово

    121 9 Отговор
    НИКОГА - Докато истината за етноцида срещу българите не излезе наяве

    Коментиран от #41

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сатана

    78 26 Отговор
    Геополитиката на САЩ направи от България и Македония кръвни врагове подобно на Украйна и Русия.Каквото и да направим ние сме от страната на булката.

    Коментиран от #70, #83

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Безнадежден!

    48 53 Отговор
    След унищожителното "управление" на разбойко борисов, вече ми е все едно ! България вече е окончателно циганизиранна! Цяла България и в руйни, изчезват цели градове! Та какво значение има вече чии е Яне Сандански или Кирил и Методи, важното че мафиота си напълни чекмеджетата !

    Коментиран от #10, #56

  • 7 Виталия

    43 11 Отговор
    Ще има само при условие активиране на Балкански Политически Клуб създаден 2001 от Ж.Желев. Тогава ЕС става излишен на Балкански п-в. Некви хаймани задокеански ще заповядват на суверенни държави образували съюз. Егати правилата
  • 8 Софиянецо

    87 4 Отговор
    Искаме македонците в РСМ да признаят, че са българи и че говорят български, което няма да стане никога. И сега Гърция е добрия съсед, а бугарите пак са лошите. А гърците постигнаха всичко, което искаха. Промениха името им на част от област, смениха им конституцията, взеха си историята от древността и т.н. и т.н. Даже им казаха как трябва да си изписват номерата на автомобилите. И най-важното е, че си запазиха търговската марка "Македония" и си е само тяхна. Миналата година си купих от Солун бутилка от литър и половина узо с тази марка. На етикета е изобразена цялата област Македония. Нашите некадърни политици обясняваха нещата по един неразбираем и объркан начин. Няма как в Европейския съюз да ни разберат неясните обяснения. Трябва да се действа като гърците, но за това трябват кадърни политици.

    Коментиран от #32, #64, #73

  • 9 Ирена

    50 3 Отговор
    НЕ в никакъв случай.
  • 10 копи пейст

    29 50 Отговор

    До коментар #6 от "Безнадежден!":

    Eтo кoлкo гoлямо ти e "УНИЩОЖЕНИЕТО".
    Данни за управлението на България 2009г- 2021 г.:
    1.ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ - 3.32% на година!
    2. Рейтингови агенции за ИКОНОМИЧЕСКОТО СЪСТОЯНИЕ на България- "Moodys" и "Fitch" до: "ПОЛОЖИТЕЛЕН-СТАБИЛЕН"!
    Такава оценка България получава за ПРЪВ ПЪТ в икономическата си история!
    3.Минималната Работна заплата:
    2009 г.- 220 лв.
    2020 г.- 650 лв!
    УВЕЛИЧЕНИЕ ТРИ ПЪТИ!
    4. СРЕДНА работна ЗАПЛАТА:
    2009 г. - 520 лв!
    2020 г. - 1371 лв!
    Повишение ДВА и ПОЛОВИНА ПЪТИ!
    5.Минималната пенсия -
    2009 г - 140 лв.
    2021 г. - 300 лв. + 50 лв
    УВЕЛИЧЕНИЕ ДВА ПЪТИ и ПОЛОВИНА!
    6.Безработицата:
    2009 г - 14.8%!
    2019 г.- 3.8%!
    НАМАЛЕНИЕ ТРИ ПЪТИ!
    6. БРУТЕН ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ на България
    2009 г - 52 млрд. лв!
    2020 г - 128 000 000 000 лв.
    За 10 години България е станала ДВА ПЪТИ ПО БОГАТА !
    7.За 70 г при ШЕСТ Министър-Председатели се построиха 360 км магистрали!!!
    Бойко Борисов за 12 години ПОСТРОИ 560 км магистрали!
    ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ от колкото всички останали за 70 г !
    8.За 12 г се построиха ПОВЕЧЕ Метро-път и ПОВЕЧЕ Метро-станции от колкото за 80 г, от когато е направен Първият "Проект за Метро на София"!

    Коментиран от #15, #16, #22, #28, #44

  • 11 Няма македонци в РСМ

    59 6 Отговор
    Даже македонския език не знаят! Смекчаването на позицията ни означава да приемем тяхната фантастика! Тук не е Холивуд, и историческите им не са Джордж Лукас! Съседите също твърдят че Люк Скайуокър е джедай-македонец, а Анакин бил българи-джедай от "тъмната страна на силата"!
  • 12 Шопо

    41 8 Отговор
    НЕ !!!!
  • 13 Софиянецо

    26 20 Отговор
    Току-що казаха по новините, че през последните 10 години българите в България са намалели с милион и половина. Говорят и за демографска пустиня. За чий ви е Северна Македония ?
  • 14 1.5 милиона прогони мафиота от България

    28 13 Отговор
    Току-що по телевизията казаха, че за последните 10 години от "управлението" на мафиота борисов 1 милион и половина българи с а избягали от България, а колко са починалите преждевременно не се знае!!

    Коментиран от #25

  • 15 Виталия

    29 15 Отговор

    До коментар #10 от "копи пейст":

    Забрави да пишеш, че парите за тия добри показатели са кредити от ЕС и другаде, които трябва да се връчат от народа. Разбойко да ходи на уроци по политиканстване при кака Дубравка Шуица. Еврокомисарка от 2003, Хърватия от 2013 в ЕС ни задминаха с 1000
  • 16 Абе каун

    32 11 Отговор

    До коментар #10 от "копи пейст":

    Аз не се вслушвам в "експерти" като твоя милост,вслушвам се в шепота на джоба си.И целокупната България - също.Ако знаеш само колко зверски ми напомняш за партийните агитатори до 1989!
  • 17 Рундьо Помака и Киро МАЛО'УМН'ОТО вече

    21 14 Отговор
    ПРЕДАДОХА БЪЛГАРИЯ ЗАРАДИ ЕДНАТА ВЛАСТ!
    МУСТАФАТА знае... Уай
  • 18 Огнян

    54 2 Отговор
    Няма как да смекчим позицията си за кефа на този или онзи. Не можем да оскверним паметта на жертвите на геноцида, проведен срещу българите. Това би било кощунство.
    РСМ трябва смирено и кротко да приеме някои малки отстъпки и да си продължи интеграцията.
    Исканията на България са изпълними и минимални.
  • 19 Въпрос

    5 54 Отговор
    Религия и азбука сме взели от Гърция. 24 букви са гръцки. Всички светци са с гръцки имена. Защо тогава Гърция не ни създаде проблеми за влизане в ЕС ?

    Коментиран от #23, #24, #27, #68, #81, #82, #84, #88

  • 20 искаме

    5 18 Отговор
    Както едно време с окупационите корпуси да я вземем Македонията,ама този път без война и по възможност,те сами да я дадат!даамм
  • 21 ха ха

    27 3 Отговор
    Като гледам снимката трябва да им казваме "млекодонци"... След някоя и друга година ще я ползват за доказателство, че Млечният път си е техен. Изобщо, след като в преброяването на населението от Османската империя не е отбелязано, че има македонци, значи имат пренебрежимо малко история до ПСВ.
  • 22 Глупи Грейс

    13 9 Отговор

    До коментар #10 от "копи пейст":

    Има само един фактор, който като се посочи всички тиквени агитатори е редно да замълчат. Смазваща демографска катастрофа от 2009 до 2020г, поради висока смъртност, ниска раждаемост и поголовно търсене на нормален живот в други държави.
  • 23 Отговор

    21 3 Отговор

    До коментар #19 от "Въпрос":

    Защото не направихме световно достояние,че светиите са наши,а не гърци.Че те са африканци ,а не балканци.Че подложили на геноцид цяла Тракия,че са ослепили наши 15 000 войници( няма ли червен кръст,войнишки спогодби т.н.).Че щом йогурта и соса тартар е техен,значи са татари.

    Коментиран от #26

  • 24 Лоло

    37 3 Отговор

    До коментар #19 от "Въпрос":

    Много просто. България не краде ИСТОРИЯТА на Гърция. България не обижда гърците с някакви епитети. В учебниците по история никъде не пише, че гърците са "фашисти". Комуникациите между България и Гърция са нормални: ж.п. линия, магистрали... Въобще нормални отношения между две държави, които са съседи векове наред.

    Коментиран от #46

  • 25 Боко Биби

    4 3 Отговор

    До коментар #14 от "1.5 милиона прогони мафиота от България":

    Не е вярно.Те са си тук и си гласуваха за мене,но машинките не знаят да броят.
  • 26 Отговора е

    3 14 Отговор

    До коментар #23 от "Отговор":

    Защото гръцките политици са умни, за разлика от нашите. Те добре знаят, че в 21-ви век някои неща са непроменими. Ние ще си ползваме техните букви и светци, както северомакедонците никога няма да признаят, че са българи и че говорят български. Само смениха няколко гръцки букви със сръбки и си направиха нова азбука.

    Коментиран от #29

  • 27 ха ха ха

    32 7 Отговор

    До коментар #19 от "Въпрос":

    Ама си наедекватен и неграмотен льольо!
    Още малко ще кажеш, че Кирилицата е гръцка азбука.
    То е достатъчно да хвърлиш един поглед и да видиш, че графично е по-близо до латиницата, отколкото до гръцката азбука. За целта, обаче, трябва да си виждал поне нещо написано на гръцки и латински.
    Колкото до Библейските имена - никой няма монопол над тях.
    А светци има и българи и гърци и всякакви други народности. Ама то и за това се иска поне малко обща култура.
  • 28 Ха ха

    11 11 Отговор

    До коментар #10 от "копи пейст":

    Имаш леки неточности.Безработните заминаха на гурбет в чужбина и по- добре не го смятай за плюс на Толупа.А за магистралите- "те са стотици милиони км"-цитат на Толупа.Метрото - Перловската река(метър широка) го превърна в блато .
  • 29 Ха ха

    29 2 Отговор

    До коментар #26 от "Отговора е":

    Буквите са си наши.Св.Климент е наш,а не гръцки светец.Не става с тези опорки.

    Коментиран от #34

  • 30 Посетител

    23 1 Отговор
    Категорично НЕ!!! Никакви отстъпки!
  • 31 селтак

    15 3 Отговор
    Ми тоо е имало един дето е смекчил позицията си! Поп Кръстьо май беше!
  • 32 До софиянеца

    28 2 Отговор

    До коментар #8 от "Софиянецо":

    Трябва да корегираш в някои отношения своя кометар. България в момента не може да иска от РСМ да признае, че техния език е български. Той е диалект на българския език. И преди 1944 г. се е отличавал незначително от различните диалектни форми в цяла България. Но след 1944 г. започва ЯРОСТНО и НАСИЛСТВЕНО изменение на езика на тамошното население във Вардарска Македония чрез множество прийоми: нова азбука, забрана на някои звукове, и главно внедраване на множество сръбски думи. Създава се институт на "македонския език". Вув всички медии и издателства се назначават специални "вестоносци" на "македонския език", които цензурират и редактират всеки, който не използва въведените "нови думи". Така, с "желязо и кръв" се внедрава новата езикова норма с единствена цел - максимално да се отдалечи от литературния български език. И към днешна дата това е постигнато, за най-голямо съжаление на нас българите. Всичко това е ЧУДОВИЩНО и няма аналог никъде по света. Защото идеологията на МАКЕДОНИЗМА е дори по-зловеща от идеологията на НАЦИЗМА, или поне, равностойна!

    Коментиран от #76

  • 33 така така

    14 1 Отговор
    проф. Нейкова е изтъкнат експерт и е от голяма полза за държавата, но вие я интервюирате все едно е външен министър.. Няма как да огрее навсякъде. И все пак, със сигурност ще е по-добър външен министър от Генчовска на слафчото.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Отговор

    2 4 Отговор

    До коментар #35 от "давай":

    Бля, бля, а кьорав карти не играе.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Македонски

    2 21 Отговор

    До коментар #1 от "Лагер Герово":

    И за македонците от Пиринско,как от 200 000 останаха само 2000

    Коментиран от #42, #50, #62

  • 42 А бе ти не разбра ли?

    19 0 Отговор

    До коментар #41 от "Македонски":

    Нито ти си македонец нито те са македонци! Македонците затова ви изгониха по Вардарско и Пирин, защото сте българи! Я иди в Солун и им кажи че си македонец! Да видим дали отново ще те видим!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 единственото увеличение в България

    9 8 Отговор

    До коментар #10 от "копи пейст":

    е на външния дълг от 10милиарда до към 60.Като правиш справка прави за всичко гербаджия с бър кан
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Ми те не

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Лоло":

    Са фашисти как да го пишем?

    Коментиран от #87

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Само

    1 12 Отговор

    До коментар #43 от "Кога ма рожбо?":

    Ние сме имали държава. Всичко е било наше от Лисабон до Дамаск. Българска велика империя Византия и Турция са ни били васали. А пък руснаците и германците са били глухонеми ние ги научихме да говорят и слушат.

    Коментиран от #55

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Атила

    9 1 Отговор

    До коментар #41 от "Македонски":

    Че кога са били Македонци.Ако бяха македонци нямаше да ги изгонят от БЮРМ и Гърция.А Северно македонците да се готвят да станат сърби.То не че сега не са,но друго си е официално.
  • 51 Просветен

    8 1 Отговор

    До коментар #37 от "Виталия":

    Просто съм го обяснил даже.
    Да седна да обяснявам, че името Кирилица остава като уважение към Константин Кирил Философ, но дефакто графиката на буквите няма нищо общо с кирилската графика, би било много по-сложно.
    Самите свети братя са били византийски поданици. Какъв им е бил етническия произход е друг въпрос. Ясно е, че са били носители на езика, чиято азбука се опитват да съставят. Грецизирането на Византия е по-късен процес.
  • 52 Даката

    10 0 Отговор
    Четейки,имах чувството като че ли ние кандидатстваме за ес.Нашите политици да безнадеждно слаби и неграмотни.

    Коментиран от #65

  • 53 И аз пак ти казвам 30 години?

    7 1 Отговор

    До коментар #49 от "Виталия":

    Той Сашко македонски стигнал до Индия, но 30 години след смъртта му, няма и помен от империята която е създал?
  • 54 Винаги ти се чудя от къде си ги четеш?

    4 0 Отговор

    До коментар #49 от "Виталия":

    Скендербеу е носил благозвучното гръцко име Георгиос Екскариоти! След битката при Косово си създава княжество, но османската империя стига до Будапеща! Така че нормално е това княжество да граничи с с империята! Обаче да стигне до до Солун е просто невъзможно!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 САТЪРА НА ХАНА

    10 1 Отговор
    МАКЕДОНСКИ ВЪПРОС СЪЩЕСТВУВА ОТ БЕРЛИНСКИЯ КОНГРЕС 1878 ГОДИНА КОЙТО РАЗКЪСВА БЪЛГАРИЯ

    Коментиран от #67

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 КОКО

    10 2 Отговор
    Искам да задам въпрос: Каква е позицията на всички защитаващи Русия и Г-н Путин по въпроса с филма и позицията на посолството и професорката от Московския университет ,че кирилицата е произлезла от Македония и Македонския университет
  • 60 Малко слонче

    6 0 Отговор
    Лека полека омекваме,а другарке.Кукловода така ли каза.
  • 61 Пламен

    13 0 Отговор
    От няколко месеца, бавно и систематически подготвят остатъците от българският народ за приемане на факта, че нашите платени политици ще извършат предателство.
    За какво смекчаване става въпрос, когато в Северна Македония се гаврят с всичко българско?!
  • 62 Пламен

    8 1 Отговор

    До коментар #41 от "Македонски":

    Ами кой ти каза че има 2000 македонци???
    Фалшива информация!
    ОТДАВНА СА ИЗЧЕЗНАЛИ И СА ПРЕТОПЕНИ ОТ ДРУГИ НАРОДИ МАКЕФОНЦИТЕ НА ФИЛИП МАКЕДОНСКИ.
    ПОВЯРВАЙ МИ, НЯМА МАКЕДОНИЯ!
  • 63 УМЕН

    8 2 Отговор
    НЕ, НЕ ТРЯБВА. ВЕТО ДО ДУПКА! ДРУГИ ВЪПРОСИ ИМАТЕ ЛИ?
  • 64 Болярин

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Софиянецо":

    За какви кадърни политици става въпрос, защото нашите са кадърни само да си гласуват по-големи заплати и бонуси ... за еничари ?!! Някакъв си северномакедонски политичар щял да кани наш кирчО (българо-канадски измамник) да отиде на кафенце в Скопие, за да обсъждат ветото на България ! Сякаш българите са кандидати за преговори с ЕС, а не обратното !!! И нищо чудно кирО лигавото да се направи на големият загрижен брат и да отиде на крака пред великите порти на Скопие ... Е, направи ли това, да си продължава пътя за Канада !!!
    ВЕТО, ВЕТО И ПАК ВЕТО, ДОКАТО НЕ ПРИЗНАЯТ ОФИЦИАЛНО, ЧЕ СА БЪЛГАРИ И ГОВОРЯТ БЪЛГАРСКИ ДИАЛЕКТ !!!
  • 65 Пак съм аз

    4 0 Отговор

    До коментар #52 от "Даката":

    Какъвто ни е президента, такива са и политиците ни - КРЕЩЯЩО НЕКАДЪРНИ !!!
    За смях ставаме - едни северномакедонски катъри си правят гаргара с българската политиконеграмотност !!!
  • 66 А питам

    12 0 Отговор
    Аз не разбрах, защо само България като държи своето ще изпадне в регионална и континентална изолация, а Гърция не можа??
  • 67 purko

    4 0 Отговор

    До коментар #57 от "САТЪРА НА ХАНА":

    на берлинския конгрес само се узаконява това което руснаци и австрийци са се разбрали две години по-рано в райхщат и будапеща.не трябва да има голяма българска държава.руснаците са се съгласили и затова раздават български земи на сърби румънци и на турци.
  • 68 Асен Милев

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "Въпрос":

    Нито сме взели религия от Гърция, защото тя съществува от няма и 200 г., нито азбука, защото те не са сътворили азбука, а присвоили на 99%(финикийска). В РСМ да си учат за македонски език и писменост от 1945, за което ние нямаме против.
  • 69 purko

    4 1 Отговор
    по отношение на историята не трябва да отстъпваме ако ще цял свят да е срещу нас и даже да останеме сами в галактиката!!но я ми кажете ако за последните 30г.бяхме създали нормални условия за живот в България приличен стандарт, дали сега щяхме да спориме за единтитетот?сами щяха да се натискат за българска самоличност.така се прави днес......стандарт, култура,здравеопазване,переспектива,законност, не с байраци!!!

    Коментиран от #74

  • 70 абе

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана":

    Кой се опитваш да манипулираш? Чудовището Югославия и изкуствената Македония са резултат от антибългарските политики на Русия и на западните държави - Австрия, Франция, Германия, Англия. Да се сложат и харесат на Сърбия.Не заложиха на България и я осакатиха, всички велики сили. Те създадоха бъркотиите на балканите. Съседите няма да ги изброявам, те са включени винаги по подразбиране.
  • 71 абв

    5 1 Отговор
    Никакво смекчаване на тона докато не приемат всички наши искания ,защото макетата са крадци на история
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Нострадамус

    2 0 Отговор
    "Регионална и континентална изолация", страх!
    Боже опази! От нищо не трябва да те е страх, когато защитаваш висши, национални интереси! Гърция уплаши ли се от изолация?
    Не се уплаши и постигна своето!
    Трябва да има визия в перспектива и национална доктрина! Десетилетия повтаряме, че трябва и продължаваме да нямаме! Май сме единствените! Без такава доктрина важните решения ще са подчинени на конюктурните, моментни решения на едно или друго временни правителства, а дори и подчинени на волята на един или двама човека във властта! Това е и смешно и тъжно, а най- неп.иятното е, че има опасност да изгубим достойнството си като нация, а това е свързано с оцеляването ни като такава! Това не е утопия! Това се е случвало през хилядолетията с много народи!
    Декларацията на НС е доктрина на парче и по конкретен въпрос, лесно може да се преодолее! ПРАВЕТЕ КАТО ГЪРЦИЯ!
  • 78 Наблюдател

    2 0 Отговор
    Нали уж сме били Демокрация, Айде тогава този въпрос да се реши на Референдум от Българския народ!
    Или Демокрация сме ама на който и до колкото му отърва!!
  • 79 Един друг

    1 0 Отговор
    Факти, много са ви малоумни читателите и писателите. Не знам защо ми триете коментарите още при пускането им. За сега спирам до тук. Защото пак ще ме отрежете!
  • 80 Един друг

    0 0 Отговор
    Нищо обидно не съм коментирал. Само реални неща. Но вие режете всяко мнение, различно от на Те бил тези, които ви плащат. Има време палачинката ще се обърне и вие или ще си дадете задника, или оставате безработни, но честни. Във, второто се съмнявам.
  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Дебилиос

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Въпрос":

    Источно римска империя/византия/ не е гърция на гърцити и такива като теб и се иска . ЧЕТИ и тогава пиши.
    За да напишеш азбука която 1200 г. и е актуална, езикати трябва да е майчин.Напиши аборигенска азбука .
    Опитаѝ.
  • 83 Не САЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана":

    РАССИЯ.!
  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Леле къв си историк

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Ми те не":

    Ти за режима на полковниците в Гърция не си ли чувал ....
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 хахахахах

    2 0 Отговор
    С тоя център... как да не са в Европа? д;д;д;д;д;д; Снимката Космос, бате!
  • 90 Човек с памет

    0 0 Отговор
    Руският сериал и филм по повод кирилицата е противен и подвеждащ. Той е плод на неголяма група "подходящо" мотивирани хора. Г-жа Митрофанова, посланик на Русия в България, е казала " ... този филм "не съответства на позицията на официалната руска историография" и е лишен от "историческа експертиза" ...". Свободата на словото за съжаление осигурява и свобода на лъгането, а е работа на българското посолство в Русия да поиска корекции или осъди създателите на филма. Ако българската държава не се грижи сама за интересите си, никой друг няма да го направи. Не може да се очаква от президента Путин да цензурира филми. Той може да направи нещо ако български официални лица му кажат нещо. Премиер/президент/външен министър написали ли са протестна нота? Ако не са, ще изглежда че всичко е наред.
  • 91 Болярин

    1 0 Отговор
    Каква позиция да смекчава България ?!! Българите ли крадат история, унищожават паметници, палят знамена, тероризират хора, ежедневна агресия и омраза - рп. и пр. очевадни негативи !!! И в отговор на всичко това да смекчаваме позиции ?!! А нещо за събути гащички ... ???