Отидете към основна версия

3 748 15

Километрични опашки за тестове

  • сащ-
  • заразени-
  • коронавирус-
  • пандемия

Вълна от заразени в САЩ

Снимка: ЕРА/БГНЕС

В САЩ ще празнуват Бъдни вечер на фона на рекордно високи нива на зараза с Covid-19, a на места и с препълнени болници. Милиони американци се събират със семействата си като някои се тестват за вируса преди пътуване. Ден преди Бъдни вечер в страната все още имаше опашки пред центрове, които предлагаха тестване и поставяне на ваксини.

В района на Вашингтон пред един от тези центрове - Арлингтън Мил, през изминалите два дни можеше да се види дълга опашка, която се разпростираше на няколко преки. За опашки се споменава и в Ню Йорк, където пред новооткрит федерален център за тестване в Травърс Парк някои от дошлите казват, че искат да се тестват преди да се съберат със своите семейства, съобщава БНР.

По изчисления на „Вашингтон пост“ в страната средният брой на заразените за седмица е близо 169 000, което е повече от пика през лятото по време на покачването на случаите с Делта варианта на Covid-19.

В момента скокът отчасти се дължи на Омикрон варианта, който се среща при над 70 процента от заразените. И въпреки предварителните проучвания сочещи, че заболяването при Омикрон варианта протича по-леко здравните власти казват, че огромният брой заразени може да доведе до повече постъпвания в болници и това да претовари болничните заведения.

Притесненията доведоха до нови препоръки от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, според които лекари и сестри и други здравни служители ще могат да се върнат на работа, ако са се заразили с вируса, но са без симптоми и покажат негативен тест седмица след позитивния.

Масовото новогодишно тържество на „Таймс Скуеър“ в Ню Йорк ще бъде ограничено отново заради пандемията и бързото разпространение на щама Омикрон, заяви междувременно кметът Бил де Блазио.

Вместо 60 000 нюйоркчани ще могат да се съберат само 15 000, за да наблюдават пускането на гигантската топка, която отбелязва настъпването на новата година. Всеки участник ще трябва да е с маска и да доказва, че е напълно ваксиниран.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 13 гласа.

Свързани новини