Отидете към основна версия

10 604 163

Путин: При отказ за гаранции от САЩ и НАТО, отговорът ще е от военни експерти

  • русия-
  • нато-
  • украйна-
  • владимир путин

Според Путин в тази връзка руската страна много ясно е дала да се разбере, че "по-нататъшното движение на НАТО на изток е неприемливо"

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ако САЩ и НАТО откажат да предоставят гаранции за сигурност на Русия, отговорът на Москва може да бъде много различен, изборът на варианти ще зависи от препоръките на военни експерти. Това заяви руският президент Владимир Путин пред "Русия-1" в неделя, съобщава ТАСС.

"Може да бъде много различно. Зависи от предложенията, които ще ми направят нашите военни експерти".

В същото време президентът подчерта, че Русия ще се стреми да постигне положителни резултати от преговорите по този въпрос.

"Надявам се, че все пак - ние не предложихме нещо, което да замъглява или спира, от гледна точка на този дипломатически процес, а за да постигнем резултат от дипломатически преговори, както вече казах, юридически, в рамките на документите, които сме предложили. Ние ще се стремим към това", добави Путин.

По-нататъшните действия на Москва ще зависят не от хода на преговорите за гаранции за сигурност със САЩ, а от безусловното осигуряване на сигурността на Русия "днес и в историческа перспектива".

Според Путин в тази връзка руската страна много ясно е дала да се разбере, че "по-нататъшното движение на НАТО на изток е неприемливо".

Путин обяснява, че не Русия поставя ракети близо до границите на САЩ, "САЩ с техните ракети дойдоха до нашия дом, те са на нашия праг". Президентът също така се чуди как биха реагирали американците, ако Русия разположи своите ракети на границата на Мексико или Канада със САЩ.

На 17 декември руското министерство на външните работи публикува проекти на споразумения със САЩ за гаранции за сигурност, както и на споразумения за мерки за сигурност на Русия и страните членки на НАТО. Те са предадени на американската страна на 15 декември на среща в руската дипломатическа служба.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 114 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания