Last news in Fakti

4 Януари, 2022 19:01 7 066 75

Путин мисли, че сега е моментът да извие ръцете на Запада

  • русия-
  • владимир путин-
  • нато-
  • украйна

В Москва смятат, че политическата воля на Запада, и в частност на ЕС, е отслабена от пандемията и под натиска на бизнеса, който не иска изостряне на отношенията с Русия и Китай

Путин мисли, че сега е моментът да извие ръцете на Запада - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Владимир Путин не иска компромиси със Запада - иска неговата капитулация. Кремъл открито предупреждава за това и тези предупреждения трябва да се възприемат сериозно, пише Константин Егерт.

Как Путин гонил плъх - това е една от най-известните истории за руския президент. "Във входа ни живееха плъхове. С приятелите ми все ги гонехме с пръчки. Веднъж видях един огромен плъх и го подгоних, докато не успях да го заклещя в ъгъла. Той вече нямаше накъде да бяга, така че се обърна и ми се нахвърли. Беше неочаквано и много страшно. Изведнъж се оказа, че плъхът гони мен. Прескачаше стъпала, скачаше от площадка на площадка. Е, накрая аз все пак се оказах по-бърз и затръшнах вратата под носа му", спомня си Путин за своите детски години, описани в книгата му "От първо лице. Разговори с Владимир Путин".

Няколко години по-късно в интервю за филма "Путин" той добавя още нещо: "Плъхът се опитваше да скочи на главата ми. Това всички трябва да го имат предвид. По-добре да не притискаш никого в ъгъла".

Тази метафора за плъха днес е по-важна от когато и да било.

Никакви компромиси

Непосредствено преди разговора на руския президент с Джо Байдън, а и веднага след него от Кремъл се изляха цяла серия пространни коментари. И министърът на външните работи Сергей Лавров, и съветникът на Путин по международните въпроси Юрий Ушаков, и посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов повтаряха все едно и също: Москва няма намерение да води дългогодишни преговори със САЩ в стила на Студената война и няма да се откаже от изискванията си Западът да ѝ даде някакви юридически оформени "гаранции за сигурност". С тази формулировка се има предвид очакването, че НАТО ще се откаже да приема държави, които някога са влизали в СССР (най-вече Украйна и Грузия) и ще намали военната си активност в Централна Европа и в балтийските държави. Освен това Москва не иска САЩ да разполагат в Европа ракети с малък и среден обсег на действие.

По този начин Владимир Путин дава да се разбере, че е готов да оттегли руските войски от границата с Украйна единствено, ако НАТО се откаже от обещанието си рано или късно да приеме в своите редици Украйна и Грузия - обещание, дадено на срещата на върха на Алианса в Букурещ през 2008-а година.

Путин вече над 20 години е на международната сцена и би трябвало добре да знае, че такова искане е неизпълнимо. Ако се отмени поканата от Букурещ, а НАТО ограничи военната си активност на собствена територия - това би означавало, че Алиансът дава на Москва правото на вето върху своите решения. Което пък по същество би означавало край на НАТО.

Президентът Байдън вече заяви, че преди да мисли за членство в НАТО, Украйна е длъжна да реши проблема с корупцията в страната. Той също така потвърди, че САЩ няма да разполагат нападателни оръжия на територията на Украйна. Освен това теоретически е възможно да се ограничи донякъде военното сътрудничество с Киев, макар че това може да доведе до ярост американския Конгрес. На практика излиза, че Вашингтон е направил почти всички възможни отстъпки още преди старта на руско-американските преговори в Женева на 10-и януари. Кремъл обаче настоява на своите изисквания, за които добре знае, че са неизпълними. Защо?

Путин използва момента

В Москва смятат, че политическата воля на Запада, и в частност на ЕС, е отслабена от пандемията и под натиска на бизнеса, който не иска изостряне на отношенията с Русия и Китай - както и поради липсата на далновидни политически лидери.

Освен това Джо Байдън допусна грешка, като покани Путин на среща именно през пролетта, в периода на първата масирана концентрация на руски въоръжени сили по границата с Украйна. Путин реши, че това е признак на слабост и на готовност да "изтъргува" Украйна срещу обещанието на Русия да не се намесва в противоборството между Вашингтон и Пекин. Освен всичко друго русият лидер е вбесен от решението на украинския президент Володимир Зеленски да бъде арестуван и изправен пред съда за държавна измяна най-активният проруски политик в Украйна, близкият приятел и кум на Путин Виктор Медведчук.

Освен това стопанинът на Кремъл е стигнал и до логичния извод, че нито един украински президент няма да изпълни договореностите от Минск, приети през 2015-а година. В Киев смятат, че тези договорености, подписани под натиск, са унизителни и подкопават държавния суверенитет на страната.

Затова пък в Москва с нарастваща тревога наблюдават модернизацията на украинските въоръжени сили и разширяващото се сътрудничество на страната с НАТО. Кремъл се опасява, че украинците могат в обозримо бъдеще да пожелаят да си отвоюват обратно регионите в Източна Украйна, които са под руски контрол. И това не би било прецедент. През 2020-а година Азербайджан успешно проведе подобна операция в Нагорни Карабах, след като години наред модернизираше армията си с активната подкрепа на натовската държава Турция.

Руското ръководство смята, че е настъпил моментът да предяви сурови изисквания към Запада и че този момент не бива да се изпуска. Начело на Германия вече са социалдемократите, които традиционно симпатизират на Москва и настояват да се пусне в действие газопроводът "Северен поток-2". Във Франция протича скандална президентска кампания, в която поне един от водещите кандидати обещава, че страната ще напусне НАТО и иска вдигане на санкциите срещу Русия. Начело на САЩ пък е един неособено здрав 80-годишен п резидент. Самата Украйна е отслабена поради постоянните междуособици и сериозно разклатена заради твърде закъснялата си реакция на пандемията.

Да не се забравят генералите!

Има и още едно вътрешно-политическо съображение. Върховният главнокомандващ Владимир Путин не може да си позволи два пъти в годината, само заради телефонните си разговори с президента на САЩ, да разкарва до украинската граница и обратно една 200-хилядна армия с хиляди единици бойна техника. Такива действия създават впечатлението, че той е нерешителен и слаб - особено сред военните. А Путин открай време и с всички сили се опитва да избегне тази опасност. За него е от първостепенна важност да запази своя неоспорим авторитет сред руските елити. Защото според него това е един от основните инструменти за гарантира на стабилността на режима. Генералите са една от най-важните групировки в руската върхушка, която непрекъснато има нужда от потвърждението, че я възприемат сериозно.

Така че Путин има своите причини да поставя на Запада неизпълними изисквания. По всичко личи, че се старае да не изпусне благоприятните (според него) условия. Затова гледа на противостоенето като на стратегическа неизбежност, а на евентуалния си успех в бъдеще - като на свое историческо наследство. Така че забравете за срещите между Хрушчов и Кенеди, между Брежнев и Никсън. Сегашното ръководство на Руската федерация смята, че се намира в много по-отчаяно положение, отколкото тогавашният Съветски Съюз. И че в резултат от това е много по-свободно при избора си на средства.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи..

    91 7 Отговор
    Ми то всички мислят така,сега му е момента.Нашият Крум кво рече - Никифоре,като не щеш мира,на ти секира!
  • 2 КРА

    98 13 Отговор
    Непможе да го подчините и само лаете по него като гнусни помияри.
  • 3 Не бе

    75 10 Отговор
    ще ви еВе, специално запада. Дълго и бавно, направо безкрайно !
  • 4 Ленин

    13 85 Отговор
    Към заглавието. Я,ама той Путин можел да мисли! Какво инкредибъл шоу!

    Коментиран от #30, #32, #34, #71

  • 5 ХАХАХАХАХАХАХАХ

    68 4 Отговор
    Била отслабена от пандемия някаква си ХАХАХАХАХАХАХАХАХ
    Отслабена е от глупост, посредственост и неграмотност, най-вече и преди всичко ХАХАХАХАХАХАХА
  • 6 ха ха

    75 4 Отговор
    Не ще извивз, ами и ще ги навре някъде, щото Западна Европа сама се сложи в партер със зеления хайвер. Глобалистите не само, че ни продадоха на Китай, ами и ни свалиха гащите за Русия. Благодарим ти Давос и хайл Шваб!

    Коментиран от #44

  • 7 ЕДИН ОТ КУТИЯТА

    82 7 Отговор
    МАЧКАИ ЧИЧКО ВОВА

    Коментиран от #43

  • 8 МДАА

    84 1 Отговор
    Отслабена е от болните мозъци преобладаващи и в дойче зеле.
  • 9 Притча

    63 2 Отговор
    Само като прочетеш "Немска вЪлна" можеш да затваряш Дори не са си променили стила и начина на изложение от времето на Хитлер! Ако можете да намерите хитлеристкото списание "Сигнал" издавано и на български език ще се убедите!
  • 10 Ширхан

    85 2 Отговор
    Ами Путин за да предложи неприемливи решения , значи е наточил секирата. Или решенията ще станат приемливи или ще фърчат рога и копита.

    Коментиран от #50

  • 11 Кочо

    89 3 Отговор
    Колективния Запад во главе със САЩ издевателстват и се гаврят с Русия от разпада на СССР!То не бяха обещания за ограничаване НАТО на изток, то не бяха превратите в Грузия и Украина, то не бяха лъжи, подлости,чифутски лукавщини, вербоване на агенти като Навални! Но Русия се надигна от пепелището на разрухата което предателя Горанов и причини! И идва време за разплата! Нека сега да се вайкат и да пръскат отровни слюнка от безсилна злоба! Света вече е друг!!
  • 12 mi6osp

    71 8 Отговор
    Още поне пет години Русия, Китай ,че и Северна Корея ще имат хиперзвукови ракети, а САЩ няма да имат.Това означава, че още поне пет години САЩ ще са в много слаба позиция, защото няма да е спазен принципа на гарантираното взаимно унищожаване. И този период трябва да бъде използван за налагане на такива условия на САЩ, че да бъде гарантиран мира на Земята.

    Коментиран от #17, #69

  • 13 Кочо

    34 0 Отговор
    Корекция, Горбачов, не Горанов!
  • 14 Евлоги

    69 4 Отговор
    Абе тоя миризлив парцал DW кога ще го забранят? Писна ми от мозъчни пръдни!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 бай Натю

    39 1 Отговор

    До коментар #15 от "!!!?":

    Посолството командва само в България.
  • 17 ПА ДАААА

    22 4 Отговор

    До коментар #12 от "mi6osp":

    То това лично Путин го каза, но допълни с въпрос: А ние къде ще сме в този момент?
  • 18 Западните хибридаджии говорят глупости.

    66 5 Отговор
    Няма военноначалник който открито да разполага огромна армия за да напада.....Той ще я предвижи скрито !
    Само идиот може да вярва на приказките на Запада. Такъв беше Горбачов, който изведе руските войски от Германия и Източна Европа, но американците оставиха своите 37 баз ив Германия.
    В Малта Горбачов пита Буш защо не подписват договор. Буш казва ..достатъчна е думата на джентълмен. НАТО ще бъде до източната граница на Германия и нито дюйм повече.
    Светът помни Колин Пауъл който размахваше в ООН пред очите на целия свят шише с пясък и го обяви за химическото оръжие на Садам.
    Така, че Путин отправи ултиматум или писмени гаранции, или ние взимаме военно технически мерки.
    Агресорите веднага оклюмаха.....
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ХАХАХАХАХАХАХА

    9 20 Отговор
    "Във входа ни живееха плъхове. С приятелите ми все ги гонехме с пръчки. Веднъж видях един огромен плъх и го подгоних, докато не успях да го заклещя в ъгъла. Той вече нямаше накъде да бяга, така че се обърна и ми се нахвърли. Беше неочаквано и много страшно. Изведнъж се оказа, че плъхът гони мен. Прескачаше стъпала, скачаше от площадка на площадка. Е, накрая аз все пак се оказах по-бърз и затръшнах вратата под носа му", спомня си Путин за своите детски години, описани в книгата му "От първо лице. Разговори с Владимир Путин".
  • 21 Сега обаче не е един,

    52 5 Отговор
    а цяла торба плъшоци и на чувала пише „Северно-атлантически алианс”. Всичко, което иска Русия е да има нормални търговски и дипломатически отношения, да се премахнат санкциите и НАТО да се пръждосва от прага ѝ.

    Коментиран от #42

  • 22 КОНТРАТА

    31 3 Отговор
    Сороснята все си мисли, че някой иска да кл.ца!
  • 23 Пропагандистите на сороснята

    26 5 Отговор
    Тези са гласът на чичо Сам.
  • 24 карамфила

    44 6 Отговор
    Путин не само мисли да извива ръцете на американците а ще счупи до кючиците америанските крадливи ръчички.

    Коментиран от #54

  • 25 Комуниста

    40 5 Отговор
    DW е една пропагандиска лъжлива черна станция на имперялистите от запад и не случайно беше забранена пред 1989г!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 БАЙ КУРТИ

    24 4 Отговор
    Тамън щях да се притесня и видях ДОЙЧЕ ЗЕЛЕ Лукумите които се разтят , поне дават стимул за коментари на краватите .Но миризмата на ОБОРА ,се усеща много от далече

    Коментиран от #37

  • 28 В.В.П.

    16 3 Отговор
    Ако не извие ръцете на ЕС,НАТО ,сащ ,Те ще извият врата на РФ,!Хубаво е и България ,да извие Ръцете на някой Обаче на кой?.

    Коментиран от #31

  • 29 хахаха

    11 3 Отговор
    В сравнение с Дойче Зеле Свободна Европа е като БНР :-)
  • 30 ФЕД

    36 5 Отговор

    До коментар #4 от "Ленин":

    Путин,не само мисли...!Ами и...- действа...!!!

    Коментиран от #40, #47

  • 31 Поне...

    9 1 Отговор

    До коментар #28 от "В.В.П.":

    ....на Македония да извие ръцете...?!
  • 32 а бе пу...ти

    1 5 Отговор

    До коментар #4 от "Ленин":

    ленина

    Коментиран от #41

  • 33 другарят

    28 5 Отговор
    Западните подлоги, така и не се научиха да слушат внимателно какво казва Путин, а той повтаря от години едно и също!
  • 34 Ленин

    4 20 Отговор

    До коментар #4 от "Ленин":

    Путин,все мисля,че е изядена една буква от името му,обича да чете Ксенофонт,великолепен разказвач на ловни и риболовни истории,хахахаааа!!!!!!!!
  • 35 ...

    7 29 Отговор
    Българските русофилски тролове са в шок от написания анализ, който ясно показва и доказва политиката на изнудване и шантаж на Путин и сега се изпъчват на абразурата да плюят по ЕС и нормалния свят. Не вярвам това да е по съвест и убеждение. Вярвам, че рублите са достатъчно мотивиращ фактор за лица без капка съвест и с малки, продажни душички да пишат всичко, само и само Русия и Путин да не изглеждат толкова мракобесни и да се манипулират читателите, че руската политика на изнудване може да бъде оправдана, заради "злия" ЕС и соросоидите, разбира се...
  • 36 Очевидно

    18 3 Отговор
    Дори счупената грамофонна плоча DW един път в историята си почти казва истината, но пак успява да излъже. DW си мислят че президентът на Руската Федерация е като тях, страхлив, продажен, изнудвач. И бързат да го обвинят. А човекът си води страната към независимост и сигурност. Не напада никого, не сменя никъде правителства. Тези, които мислят да го обкръжават, ще трябва да увеличат кръга, нищо повече и нищо по-малко.

    Коментиран от #38

  • 37 ...

    5 15 Отговор

    До коментар #27 от "БАЙ КУРТИ":

    Аз пък усещам здраво текезесарско плюене, и гняв, че не можем си вземем без пари едно шиле от ТКЗС-то. Краварщината и оборът с фашкиите са ти в главата...другарю, а не там, където си мислиш ти...
  • 38 ...

    13 2 Отговор

    До коментар #36 от "Очевидно":

    Е, това е пример да се каже на черното бяло. И дори, че не напада никого. Само дето Русия си граничи с когото си поиска. И Крим е "руски"..разбира се..., цитирах...
  • 39 Анон

    7 19 Отговор
    Путинката скоро ще отнесе шамарите.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ленин

    3 13 Отговор

    До коментар #32 от "а бе пу...ти":

    Аз какво съм виновен,че съм Ленин?Може и Лелин ако ти е драго.Важното е да говоря истината,че много се навъдихте руските тролове като бълхи.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 140 милиона окаяни рубашки

    5 18 Отговор

    До коментар #6 от "ха ха":

    ръководени от 5 милиона новобогаташи, партийци и приближени на Путин, ще извиват ръцете на над половин милиард население, от развити страни със страхотна икономика и социална система, със страшно много резерв и опции. Да, да, ама, не. През март като се затопли и на путин ще му играят всичко коз. До тогава го размотават. Уж преговори, уж да се разберем. Вече го разбраха какво рядко л..но е. Повече фъндък няма да му пусне никой. Другата зима никой няма да му позволи да е в подобна позиция.

    Коментиран от #46, #48, #53, #58

  • 45 БПФ

    20 2 Отговор
    "Сегашното ръководство на Руската федерация смята, че се намира в много по-отчаяно положение, отколкото тогавашният Съветски Съюз."

    хахахах, жалки либерастки мишленца, ето тук грешите !!! В отчаяно положение е запада - ЕС е на крачка от пълна икономическа катастрофа поради енергиен недостиг и е роб на Газпром. САЩ са на ръба на фалита, с огромно вътрешно разделение, на прага на гражданска война и начело - не с "неособено здрав" президент, а със слабоyмен узурпатор, дето 21 щата и мнозинството американци изобщо не го признават за законен президент !!! Във военно отношение НАТО изобщо не може да се изправи срещу Русия, те в АФГАНИСТАН и СИРИЯ се провалиха позорно !!! Русия и Путин виждат всичко това... и исканията изобщо не са неизпълними. Путин направо трябва да иска разпускане на НАТО, ако не се саморазпуснат доброволно, Русия ще ги закрие !!!
  • 46 Даже и Бог е срещу него и срещу плана му

    2 21 Отговор

    До коментар #44 от "140 милиона окаяни рубашки":

    Реши да изнудва зимата европейците, обаче такава мека зима отдавна не е имало. Прогнозите бяха за колям кочан, ама Господ му показа среден, като го видя какъв "честен" православен християнин-комунист е.

    Коментиран от #49

  • 47 Според много запознати

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "ФЕД":

    не точно действа, а гейства
  • 48 БПФ

    16 4 Отговор

    До коментар #44 от "140 милиона окаяни рубашки":

    Хахахха, окаян си ти, дето тролиш за да заработиш няколко цента. Кои са тия страхотни икономики, бе - същите дето се молят на Газпром като просяци ли? Резерви има само Русия, смeшко - над 800 милиарда, тия дето им се кланяш имат само дългове !!! Какви социални системи имат - Германия 16% бедняци, Италия - 20%, САЩ 14%, Русия 12-13%?

    Коментиран от #51

  • 49 БПФ

    13 1 Отговор

    До коментар #46 от "Даже и Бог е срещу него и срещу плана му":

    Смeшник, от зимата са минали точно 13 дни... Ти си като тоя, дето падайки от 38-ия етаж, си казал: "До тук - добре" - прелитайки покрай 34-тия...

    Коментиран от #52

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Русия 12-13% само

    6 9 Отговор

    До коментар #48 от "БПФ":

    Предаде агенция ТАСС. Вервайте им.

    Коментиран от #61

  • 52 Ще видииииш

    2 12 Отговор

    До коментар #49 от "БПФ":

    Стискай палци, да стане както я планирате с аверчето ти, джуджето и брой дните, щото повече тая възможност няма да я имате. Само гледай да стискаш правилните палци, че ако стискаш тея на краката, нали знаеш, че ще ти посадят опашка.
  • 53 Ленин

    1 10 Отговор

    До коментар #44 от "140 милиона окаяни рубашки":

    Путин побърза да си изиграе асо пиките тази зима,а тя още не е започнала!!!!
  • 54 Ленин

    3 4 Отговор

    До коментар #24 от "карамфила":

    Руснаците крадат поболше
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 За лапнишараните

    8 0 Отговор
    Хващай Байдън и блокирай Вашингтон и край с запада
  • 57 Герд Мюлер

    13 1 Отговор
    Поредна глупава статия на Константин Егерт от Дойче Веле. Чудя се как Запада, НАТО и САЩ не разбраха една проста истина, която самият Путин я каза: "Да, вие и ние имаме ядрено оръжие, способно да унищожи живота на Земата един път завинаги. Но ние НЕ инсталираме ракетни площадки в близост до границите на САЩ, а вие, напротив, не само, че УВЕЛИЧАВАТЕ броя на ракетните установки, но ги ПРИБЛИЖАВАТЕ до нашите граници." И то защо? Защото идеологията на НАТО е следната: "За да съществува НАТО, то непременно НАТО требва да се РАЗШИРЯВА и то не "във всички посоки", а единствено към границите на Русия. Защо например, НАТО не се приближава към границите на най-големия си конкурент, в лицето на Киртай? На тези въпроси НАТОвските генерали отговарят: "За да въздържаме Русия!" Пълна глупост! По голяма глупост от тази няма. Съжалявам за България и други новоизлюпени НАТОвски държави. Има една стара поговорка: "С чужда пита, помен прави!" САЩ си стои на далеч и вкарва в огъня малките държави. А те вият от страх: "Олеле, Русия ще ни нападне всеки момент!" И стоят и чакат ли, чакат. И храчат парите на бедните бивши държави на Варашавския договор.
  • 58 Герд Мюлер

    15 3 Отговор

    До коментар #44 от "140 милиона окаяни рубашки":

    То и спартанците са били малко но са победили персийците. То и опълченците и руските солдати са били малко но са победили 40 хилядната елитна турска армия на Сщлейман Паша. Да, Русия е 140 милиона, но с икономика, която не прави пасти за зъби и лосиони и одеколони, а съвременни ЯДРЕНИ оръжия и ХИПЕРЗВУКОВИ ракети. Да, не прави Мерцедеси и Бентлита, но прави съвременни космически оръжия, които могат да унищожат живота на Земята един път завинаги! И НАТОвските генерали един път завинаги трябва да слезат от облаците на земята и да проумеят с кой си имат работа. Не с Иран, Венецуела, Куба и т.н., а с едно ужасно СТРАШИЛИЩЕ, което така може да ги ужили, че не могат да се скрият в никакъв бункер.

    Коментиран от #60

  • 59 Дългия

    3 5 Отговор
    Дребен, комплексиран ,злобен комунист като всички червени боклуци!
  • 60 Шамара

    4 12 Отговор

    До коментар #58 от "Герд Мюлер":

    Малиии колко са били страшни ватенките особено на кило водка! Всеки месец от блатото изчезват на запад по 130 000хил. Човека!!! Интересно защо ли бягат от високо развитата СССР ? СЪЩО КАТО ПЛЪХОВЕ ОТ ПОТЪВАЩ КОРАБ!

    Коментиран от #64, #74

  • 61 БПФ

    4 0 Отговор

    До коментар #51 от "Русия 12-13% само":

    Данни на Световната банка, смeшко.
  • 62 не може да бъде

    7 0 Отговор
    Безумна статия!Според мен такава статия би имала смисъл само като правдание за подготовка на война ,в която и ние ше бъдем въвлечени като член на НАТО!Точно в момента Русия няма никаква нужда от повишаване градуса на напрежението ,но пък от друга страна не бива да допусне ракетни комплекси на 500 км. от Москва!?Силата на Русия в момента се състои в това ,че Русия е превърната в непревзимаема крепост!
  • 63 Матей преображенски

    8 0 Отговор
    Той момента отдавна е настъпил,но Путин се опасява да не го изпусне този момент,макар още преди 2-3 г можеше да им тресне с обувка по масата ,като Хрушчов.Все още е загадка доколко иска да притисне фашингтон,до степен да ги заплаши с военни действия и да се изтеглят чак до Австрия и Германия,а това означава и край за ЕС,ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ТРИМОРИЕТО..САЩ изпаднаха в ступор,с помощта на каталепсия ще се правят на умряла лисица,да се пазарят,да протакат.Ако Путин не беше си направил сметката с помощта на неговите съветници и изчакваше още,тогава щеше да дочака нов блиц криг и ще се наложи да избива не германци,а сънародници-украинци,славяни и православни.Тъкмо това е мечтата на натовските стратези и финансови магнати,да си нулират астрономическите дългове и да почнат да трупат нови на чисто.Но май няма да познаят,защото Путин,съгласувано навярно със Си ,няма да позволят,и ако се налага,първи ще нанесат удар и ония украински фашисти първи ще се разбягат,А пък руската армия,тръгне ли веднъж,трудно ще се спре дори в централна Европа.
  • 64 БПФ

    8 0 Отговор

    До коментар #60 от "Шамара":

    Затова ли миграцията от Русия е под 1% общо за последните 5 години, и това е по твърдение на спонсорирания от САЩ Левада центр? Поне си координирайте измислиците.
  • 65 Някой

    1 0 Отговор
    Г-н. Путин не гонете повече плъхове, нито като малък , нито като голям.
  • 66 ВОЕННИТЕ НА ПУТИН САМО ЧАКОТ ПУТИН ДА

    6 0 Отговор
    СИ МРЪДНЕ МАЛКОТО ПРЪСТЧЕ И НА КАРТАТА НЯМА ДА ИМА НИЩО ОТ НАТО И САЩ !
  • 67 ПУТИН АКО ПИЕ ДВЕ ВОДКИ

    4 0 Отговор
    И СЪС САЩИТЕ Е СВЪРШЕНО !
  • 68 ТИЯ КНИГИ ЗАД ПУТИН

    4 0 Отговор
    БОЙКО НЯКОГА ЩЕ ГИ ПРОЧЕТЕ ! ОБЕЩАЛ Е !
  • 69 Гост

    1 6 Отговор

    До коментар #12 от "mi6osp":

    Пий си хапчетата по-добре.С руските анимационни ракетки дори не знам какво гарантираш.И не знам реши,ще ти трябва хиперзвукова ракета,за да гарантираш унищожаването на дадена държава ? САЩ могат да заличат,унищожат и изпепелят русия и без хипер мега звукови ракети.Въобще болните ви мозъци не прощават

    Коментиран от #72

  • 70 Другия един

    9 0 Отговор
    Русия никога няма да допусне да и бъде блокиран пътя до световния океан през Черно море Затова вземаха и Крим защото украинците щяха да дадат Севастопол ската база на САЩ Е за това останаха без Крим Сега понеже са достатъчно глупави ще останат и без държава Работата е там че и тези дето ни управляват и нас нямат кой знае колко повече акъл от украинските управляващи и да не вземем и ние да оперем пешкира За това Умната и си мерете приказките
  • 71 Дедо

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ленин":

    Чобан, това да не ти е Боко Тиквунов.
  • 72 123

    2 0 Отговор

    До коментар #69 от "Гост":

    Намали малко гледането на холивудски филми.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Герд Мюлер

    3 0 Отговор

    До коментар #60 от "Шамара":

    И тези, които уж бягат от РФ си остават руснаци и служат и извън своята родина на нея. Русия винаги има нужда от разузнаване на всакакви нива. Препоръчвам ти да не възприемаш толкова опростено тази велика страна. Всички, които са давали на Русия някакви епитети накрая са си "счупвали" главата (Наполеон, Хитлер...). Аз препоръчвам на НАТО и някои държави от ЕС да спрат да се занимават с РФ и да оставят нещата такива, каквито са в момента, а именно: Крим е завинаги руски, Донецката и Луганската република са отделени от Украйна. И ако приемат това един път завинаги, ще установят как ще им се "подобри сънят" и ще погледнат към Русия с "други очи". Така, че наспи се хубаво, прочети какво те съветвам и ще видиш, колко по-добре ще се почувстваш.
  • 75 Пеци

    1 1 Отговор
    Диктатора Путин никакви ръце не може да извива...след Беларус сега Казахстан навсякъде средноазиатски феодализъм.Паметника на султан Назарбаев го бутнаха, руски войски нахлуха.....Чехословакия през 68г.