Last news in Fakti

5 Януари, 2022 19:00 15 382 83

Виктор Ерофеев: Западът отвикна да воюва, Русия не

  • русия-
  • нато-
  • крим-
  • владимир путин-
  • украйна

През 2014-а година стана факт основното събитие от периода на Путин – Крим беше взет, при това без бой

Виктор Ерофеев: Западът отвикна да воюва, Русия не - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Непредсказуемостта е сред силните оръжия на Русия на Путин. През последните 30 години след разпада на СССР Западът отвикна да воюва, а Русия не. И ако се наложи тя отново ще воюва, пише руският писател Виктор Ерофеев.

Когато се ражда нова Русия, бившите републики в състава на СССР тръгват в различни посоки, а тя, голямата, остава на картата като наследничка на Съветския съюз. Днес една пета от младите хора в Русия дори не знаят какво е СССР или пък се съмняват в значението на тази дума.

След като знаем какво беше СССР: една тоталитарна супердържава с безумни имперски амбиции, комунистическа глобална утопия, с бедно население, което нито има свобода, нито салам, може би все пак не е лошо да забравим за еднопартийното, Гулаг-минало? Във Франция, например, в края на 1950-те години младите хора вече не са знаели кой е Хитлер.

Но има две големи разлики. Франция се връща към демокрацията и бърза да изтрие от делничната си памет неволите на окупацията. В Русия историческата безпаметност се изкушава да се върне към славната история, каквато никога не е имало. Стига да бъде разкрасена. И отново ще заживеем в свръхдържава, всички ще се страхуват от нас и ще ни уважават, а ние няма да се страхуваме от никого.

Фантастичните години на разкрепостяването

В началото на 1990-те години Русия първо се впуска да бяга от съветското си минало, но някак се заплита в полите си, пада и получава сътресение на мозъка. От една страна е терапията на лечителите-демократи, които се впускат да ѝ прилагат различни европейски процедури, като пазарната икономика и многопартийността. От друга страна много бързо се появяват национал-комунистическите лекари с носталгия към СССР. Дори президентът Елцин не знае какво да прави с връхлетялата страната свобода и се колебае между двете групировки. Той плаща за това със здравето си, а страната получава втората чеченска война, разстрела на просъветския парламент през 1993-а година и т.н.

Като свидетел на тези времена мога да кажа, че наред с другото това бяха фантастични години на разкрепостяване на нашата култура – когато най-накрая можеше да се прочете всичко – от Набоков, до „Архипелаг ГУЛАГ“. Можеха да се гледат куп забранени дотогава филми. Страната се отвори – мечтата на хората да могат да пътуват по света се сбъдна, празните магазини започнаха да се пълнят със стоки. Това наистина беше време на надежди!

Но то беше и празник за бандитите. Отслабената държава не се справяше с тяхната паралелна власт над страната.

И точно в този момент властта се обърна към организацията, която все така си оставаше на мястото. Въпреки важните държавни промени, КГБ – под новата маска ФСБ – си оставаше на същите позиции и се предложи на демократичните власти. Така се роди президентът Путин. Болният, безпомощен и наплашен Елцин видя в него надежден наследник, който да го спаси заедно със семейството му и от мизерия, и от затвор.

Това, което трябва да се признае на Путин, е, че успя да преобърне страната и да ѝ предложи нов път. И по-точно – как да стане, след като Русия беше паднала на колене. Не мисля, че въпреки всички неуредици от 1990-те години Русия е била на колене пред Запада или е пълзяла. Страната можеше и бе длъжна да отвори наново прозорец към Европа и да стане пълноценна демократична държава. Но не стигнаха нито силите, нито ума, нито народното желание.

Ставането на Русия от позицията „на колене“ не беше нищо повече от пропаганден лозунг. Първоначално тя като че ли искаше да догони и да задмине Португалия по жизнено равнище – като един вид социалистическо съревнование с капиталистическа цел. Но не стана – и дотам. Затова пък страната започна да се пали от военни лозунги, призиви за защита на излъганата от Запада родина, останала без съветските републики, някои от които дори станаха част от НАТО.

Русия – страна-крепост

Политическата дезориентация на масите и съобразената с менталността на населението усърдна работа на федералните канали за защита на родината изиграха своята роля. Без да става от позицията „на колене“, Русия се насочи към характерния за нея самодържавен модел на страна-крепост. Крепост, в която всичко ненужно може да бъде скрито, а нужното да бъде изписано по стените – да е пред очите на враговете.

Западът, разбира се, не съобрази веднага накъде е тръгнала Русия. Путин изигра Запада. На него просто му провървя – всичко се нареждаше по негова заповед. Даже световните цени на нефта и газа бяха в негова услуга.

Какви са постиженията на Русия, откакто тръгна по новия път на страна-крепост? Никак не са малки – тя стана непредсказуема. Западните ѝ партньори се объркаха. Какво ли още би могло да се очаква от нея? Как какво?! През 2014-а година стана факт основното събитие от периода на Путин – Крим бе взет, при това без бой. За радост на много от кримските жители и напук на международните споразумения. Победа! Народът ликуваше и танцуваше. Западът потръпна, но беше късно. А и не потръпна особено. Следващата стъпка бе Киев да бъде превърнат във враг и да бъде принуден да спазва мирните споразумения от Минск, за да се понамалят кръвопролитията в Донбас. Още една победа!

Иначе нашата красива страна така и не се изправи: бедността е навсякъде. Разбира се, всичко това би могло да се обясни с коронавируса, което е удобно – той няма да свърши утре. Разбира се, в това отношение държавата се поразмина с уверенията: народът не иска да се ваксинира, ключът на доверието към сърцата на ядрения електорат така и не бе намерен. Но властта и не се постара особено.

Западът се отучи да воюва

Да се върнем към непредсказуемостта. Това е сериозно оръжие. На Запада му треперят коленете – той се е отучил да воюва. А ние не сме. Това е основният ни коз от тези 30 години след разпада на СССР. Страната не иска да воюва, но ако трябва – ще го направи. И още как! С пълна сила.

Виктор Ерофеев е един от най-известните съвременни руски писатели. Той е още литературовед и телевизионен водещ, кавалер на френския Орден на почетния легион.

* Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 90 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дед Мороз

    159 31 Отговор
    Право куме в очи .Да си знаят да престанат да дразнят мечката!

    Коментиран от #17, #37

  • 2 МАРА

    110 15 Отговор
    КОГА Е СПРЯЛ ЗАПАДА ДА ВОЮВА?????

    Коментиран от #61

  • 3 бат Рамбо пенсионера

    158 17 Отговор
    Ала бала на Дойче Зеле. Но е истина че меките китки ще ядат боя.
  • 4 Така де

    107 19 Отговор
    Русия може и да е на колене, но това е защото запада е на колене пред Русия и чака Русия да му натегне каиша...
  • 5 ИВАН

    161 32 Отговор
    Браво на руснаците, те носят светлината, доброто зрънце, човещината, топлината ... дано не се изродят като западняците - само злоба, завист и подлост - коварство, почти като ислямското
  • 6 Мнение

    32 85 Отговор
    на руски продажник
  • 7 Тошо

    115 14 Отговор
    ВЕЛИК,МНОГО ВЕЛИК И ДОБРЕ ЧЕ ГО ИМА ИНАЧЕ ДЖЕНДИТАТА ЩЕ НИ СМАЧКАТ И ОБЕЗЛИЧАТ.
  • 8 наблюдател

    79 16 Отговор
    моето мнение може да не съвпада с това на останалите, списуващи тук, но то е, че четем поредното нескопосано, зле скроено и съшито, тип франкенщайн, пасквилче от "вкиснало зеле".
  • 9 ЛГБТ

    87 7 Отговор
    Лесбийката немски военен министър е много зла . Чупи ку...е
  • 10 Така е

    95 11 Отговор
    Русия воюва от хилядолетия срещу най силните войни на изтока и на запада.запада воюва само срещу хора с дървени копия и лъкове.а когато след дълги години добър живот и приготовления нападне русия,губи винаги.
  • 11 БАЙ КУРТИ

    68 8 Отговор
    Dw забрави да каже новата тактика на НАТО . Когато Руснаците тръгнат към запада ще ги посрещат със отворени филии . И след адската миризма на хайвера изсипан от ДЖЕНДЪРИТЕ ще избягат обратно .
  • 12 Този човек не е добре

    98 13 Отговор
    Вижте какво твърди:

    В Русия историческата безпаметност се изкушава да се върне към славната история, каквато никога не е имало


    Русия не била имала славно минало. Не само че имала Но едва ли има друга държава с толкова славно минало

    Коментиран от #56

  • 13 101010

    66 6 Отговор
    Западът бил отвикнал да воюва. Ами той западът като обобщено понятие Не е спирал да воюва
  • 14 Храна за мурзилки

    21 56 Отговор
    Продажните съветски списвачи ги нахраниха :)
  • 15 Нашия

    99 7 Отговор
    Две години работа в Русия имаш къща и кола помни ли някой това време

    Коментиран от #20

  • 16 Шаран БГ

    98 9 Отговор
    Написаното от Ерофеев е много близко до историческата и настоящата истина. Никой не може да бъде меродавен ! Факт е, че още през ВСВ немците многократно са казвали на руснаците " Ние Ви научихме да воювате! " На което русите винаги са отговаряли :"А пък ние ще Ви отучим". На Западните големи бандитски държави винаги са им текли лигите по природните богатства на огромната Русия. За мен е показателна инвазията на Наполеон в 1812 год. и участието на Франция в Кримската война 1854-1857 год сас 400 000 армия, Англия - с 250 000, за да помогнат на "болника от Босфора. И сега , ако Русия не бе на щрек и въоръжена добре, отдавна миролюбивото НАТО / в основата си САЩ - войски/, да са я прегазили. Ама руснака знае как да брани страната си. И всеки нормален човек ще си зададе въпроса : Какъв го дирят американците в средна и източна Европа ? И не знам, колко ще пострадат янките, които не знаят какво е война на тяхна тееритория, но ние ще го отнесем ........

    Коментиран от #19

  • 17 Това изявление горе

    21 86 Отговор

    До коментар #1 от "Дед Мороз":

    Точно показва кой какво търси. Ватниците просто няма как да се реализират от тук нататък като напреднала държава, заради това, че изостанаха в развитието си. Трябва им война. Голяма, мащабба, по цял свят. Иначе ще станат страна от третия свят. Не им пука за проблемите на човечеството. За кризата, за епидемията, за глада, глоблното затопляне, за замърсяванията на океаните и на атмосферата. Те искат да има смърт. Да има война, за да могат да грабят откъдето минат. За да могат да рушат, това което другите са построили. Да върнат всички много назад. Назад, колкото са и те. Те и изостаналите им приятелчета, са единствените на които само мащабна война може да продължава да поддържа режимите им и не да ги измъкне от калта, а превърнат в кал и останалият свят.

    Коментиран от #21, #25

  • 18 Ха ха ха ха ха

    69 7 Отговор
    При СССР немаше свобода, а сега сме много свободни. Мани, маани
  • 19 НКВД

    16 40 Отговор

    До коментар #16 от "Шаран БГ":

    България също точи лиги да захапе мало Руска територия или поне някоя концесия в бъдещето разпределение на Руските богатства .Добре сме въоръжени,мразим Русия защото ни е освободила и е взела Македония и Беломорието от нас ,които бяха военна плячка от коалицията с Хитлер.Сега е време на нова коалиция с Афроамериканските за Велика Триморска България
  • 20 Че който работи тогава по коработе

    20 56 Отговор

    До коментар #15 от "Нашия":

    , нямаше ли? В либия? В Сирия? А Тираджиите? А Германия? Истината е, че апартаментите тогава струваха малко, а коли се продаваха приоритетно само на партийци. Тези работещи навън, бяха проверени, достойни комунисти. Те са с приоритет и се радваха на много глезотии. Корекомите помниш ли ги. Кой обикновен, можеше да си купи шоколадово яйце даже?

    Коментиран от #65

  • 21 Ха ха ха ха ха

    73 9 Отговор

    До коментар #17 от "Това изявление горе":

    Война трябва на онзи, който е заборчлел и не може да си върне дълговете. А държава, която държи на своя територия природните ресурси наа нашата планета, няма дългове не й трябва война. Проблема на Русия е, как да опази богатствата от гладните лешояди!
  • 22 не може да бъде

    68 5 Отговор
    Виктор Ерофеев е показал едната страна на монетата.А на другата страна е САЩ със 820 военни бази по света ,няма грешка това са актуални официални данни -820 !!! САЩ изобщо не са се отучили да воюват, само че това сега им излиза твърде скъпо.а и провалите зачестиха!?

    Коментиран от #29, #68

  • 23 Дрън-дрън

    53 8 Отговор
    "Бедността била навсякъде из Русия",тази формула е простотия до шия.Има бедни,има свръхбедни,има богати,има и свръхбогати,има и средна класа,както е по целия свят.Така е при капитализма,който руснаците от наивитет и доверчивост си избраха преди 30 г.А съдбата на един човек,както и на един народ е единствена и неповторима като пръстов отпечатък.Русия носи кръста на съдбата си,България на своята,Щатите също,това е..
  • 24 Дойче Зеле

    66 9 Отговор
    Освен заглавието им, друго не чета.А понеже са много миролюбиви тия "немци", затова избиха над 20 000 000 жители на СССР-ОСНОВНАТА част мирни или пленници ,останалата част от армията по фронтовете.Наглост.А в днешно време Германия е един от основните износители на оръжия в Европа.По техните думи-на зелето- Русия е диво племе,войнствено и кърваво, осномно мислещи къде да се сбият по света.А те,швабите,какви душици...а западняци , те като цяло,ах какви миролюбци.Наглост

    Коментиран от #32

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 📌🇧🇬

    26 4 Отговор
    Интернет “Sources”.📌“Може би си мислите, че никой няма да нахлуе в Русия, но руснаците не го виждат и имат основателни причини. През последните 500 години те са били подложени на инвазия от запада няколко пъти. Поляците прекосяват северноевропейската равнина през 1605 г., следвани от шведите при Карл XII през 1708 г., французите при Наполеон през 1812 г. и два пъти германците, в двете световни войни, през 1914 и 1941 г. Като погледнем на това от друга страна, ако се приеме от нахлуването на Наполеон през 1812 г., но този път се включи Крымската война 1853-6 години и две световни войни чак до 1945 година, тогава руснаците се сражават в средно Североевропейска Русия обикновена или около нея веднъж на тридесет и три години.”
  • 27 📌🇧🇬

    26 4 Отговор
    Интернет “Sources”.📌“Започвайки от Великото Княжество Московий, през Петър Велики, Сталин и сега Путин, всеки руски лидер се сблъсква със същите проблеми. Няма значение дали идеологията на онези, които са на власт, е царска, комунистическа или кланова капиталистическа – пристанищата все още замръзват и северноевропейската равнина все още е плоска.
    Зачеркнете границите на националните държави и картата, с която се е сблъскал Иван Грозни, ще бъде същата, с която Владимир Путин се сблъсква и до днес.”
  • 28 📌🇧🇬

    16 6 Отговор
    Интернет “Sources”.📌“Средно повече от 25% от Европейския газ и нефт идва от Русия; но често, колкото по-близо е страната до Москва, толкова по-силна е нейната зависимост. Това от своя страна ограничава възможностите на тази страна във външната политика. Латвия, Словакия, Финландия и Естония са 100 процента зависими от руския газ, Чешката Република, България и Литва зависят с 80 процента, а Гърция, Австрия и Унгария - с 60 процента. Около половината от потреблението на газ в Германия възлизат на Русия, това наред с обширни търговски сделки, обяснява отчасти защо германските политици, като цяло, по-бавно критикуват Кремъл за агресивно поведение, от една страна като Великобритания, която не зависи само от 13%, но и разполага със собствена газодобывающую промишленост, включително запаси в срок до девет месеца.
    Има няколко основни тръбопроводни маршрута, преминаващи от изток на запад от Русия, някои за нефт и някои за газ. Това са газовите линии, които са най-важни.
    На север, през Балтийско море, минава маршрутът "Северен поток", 1 и 2 който директно се свързва с Германия. През Беларус, преминава тръбопроводът Ямал, който захранва Полша и Германия. На юг преминава "Син поток", доставящ газ за Турция през Черно море”

    Коментиран от #62

  • 29 смерш

    32 8 Отговор

    До коментар #22 от "не може да бъде":

    Именно заради многобройните провали-от Корея до Средна Азия,чичо сам вече е наплашен да воюва, а и с навлизането на ЛгДж "свободите"във армията му,тя прогнива реално отвътре!
  • 30 📌🇧🇬

    21 4 Отговор
    :) Война няма да има, ЕС/НАТО знаят че не е безопасно да пренавият “пружината”, защото ще има “recoil, blowback” или там нещо си. Но главното е “ефтина работна ръка” за Четвъртият Райх и свежа кръв за Германия, при това Европейска.📌:) Но и нови “договорки” с Путин също няма да има, ще се подрънка оръжие и от двете страни, ЕС/НАТО, Русия и ще отложат войната за някой друг път.📌 Путин знае че Търговията/Commerce е по важна а и върви добре напоследък, но сега е време да отбележи няколко “точки” за вътрешно ползване и случаят му предоставя възможност, и едните ЕС/НАТО и Русия са се вторачили в една равнина но никой не иска наистина да я вземе, по скоро е някакъв “Зен” медитация/въпрос, хем е твоя “равнината” де, хем я даваш на съседа да си троши “мозъка” за чий му е таз “равнинка”, виж “живата сила” е добре дошла и в ЕС и в Русия. С две думи “гастарбайтери” и за Руският Император и за Четвъртият Райх. “Арбайт Махт Фрай”, еле съм го чел във Фауст на Гьоте, еле негде другаде?
  • 31 jorj

    11 24 Отговор
    Ватенките да се прдготвят да воюват с Казахстан!
  • 32 Не се

    33 5 Отговор

    До коментар #24 от "Дойче Зеле":

    притеснявай за швабите. На швабите вече така им го натаковаха, 70 години под контрол, пълни със всякакви "инженери", "доктори" и какви ли още не, че сами се загинат като нация.
    Щом кметицат ана Кьолн разреши на мюезина да зяе от джамията смятай за какво става въпрос.
    Ако Русия устиска още 50 години Западна Европа няма да е това коет е сега.
    Западняците ще са се изнесли някъде, в Африка или Южна Америка, може и в Русия, все пак за предпочитане д живееш с руснаци отколкото с разни амуджи.
  • 33 мисира

    24 8 Отговор
    И България е готова за война срещу Русия.Имаме елитни войници и войнички.Зад нас е САЩ и Европа.Европа ни храни,САЩ ни брани.Както казваше късогледият племеник на сталинка Д-р Дянков "ще напляскаме руснаците по дупето"
  • 34 Българин

    12 33 Отговор
    Ватенките докато не изядат боя няма да мирясат!!!

    Коментиран от #39

  • 35 Седесарят.

    35 8 Отговор
    Русия е велика Сила,,ДВ,е един смачкан парцал .Ако някой разбира от война Това е Русия..
  • 36 Renau

    13 10 Отговор
    И Виктор и Виктория Ерофееви са напълнили гащите обаче расъждават като сухи гащи!
  • 37 putccco

    8 30 Отговор

    До коментар #1 от "Дед Мороз":

    И с кого воюва Русия последните 70г да си поддържа формата? Инвазията на Крим беше дребна, изолирана акция без никаква съпротива? Навлизане в чужди въздушни пространства ли го броите за военноготовност? Какви военни постижения има пРосиийската Педерация, не СеСеСеРе? На стари лаври лежи тя, Запада е опитомен а Русия е военноактивна хахаха. Нито запада, с военните си заводи и постоянни коалиционни офанзиви в Близкия Изток, нито още пък по-малко ФАЩ, с тяхната кръвожадна страст за войни всяко десетилетие, са във военна атрофия, Росская е, и то много зле. Къде е Арматата, къде е су-57? Къде са хиперзвуковите ръкети Путя само се тупа в гърдите но къде са демонстрациите? "Треперещия" Запад ако беше толкова разтревожен щеше да предприеме ответни мерки и разработката на аналогови технологии. Явно обаче...вече ги имаме. Россия пак последна. Аре росски подлоги, мощен за ФАЩ, за пРоссия и за Шорош. Млък! Да няма гък!

    Коментиран от #45, #51

  • 38 ха ха

    13 10 Отговор
    Този пропагандатор се е смахнал. Ще върши работата на Китай ли? Как ще воюва със запада, като има БВП на голям град? Луда работа!

    Коментиран от #67

  • 39 Ватникът

    26 8 Отговор

    До коментар #34 от "Българин":

    Ние ,ватенките ,без да сме ялли салам, ,пребихме османска империя ,да освободим , малка България..И от кой ще ядем бой ,питам?.И да мирясаме

    Коментиран от #50, #55, #83

  • 40 КАТУН С РАКЕТИ

    11 23 Отговор
    То затова запада е върха на технологиите,развитието и стандарта,а русия е дъното на всичко.Общо взето русия олицетворява беднотията,мизерията,изостаналостта и скотския живот като цяло.

    Коментиран от #49

  • 41 ТИЯ СРЕЩУ ПУТИН САМО ЧЕКАТ

    33 9 Отговор
    ТОЙ ДА КАЖЕ - ДЕЙСТВАЙТЕ И ........... КРАЙ С НАТО И САЩИСАНИТЕ ДЕТО ПАМЕТНИК ИМ ВДИГНАХМЕ ДЕТО НИ БОМБАРДИРАХА И ИЗБИХА ХИЛЯДИ НЕВИННИ ЖЕНИ И ДЕЦА НА КОИТО ХВЪРЛЯХА ИГРАЧКИ С ВЗРИВ ЗА ДА НИ ИЗБИВАТ И ОСАКАТЯВАТ ...... ПОМНЯ КАК МАЙКА МИ ГИ КЪЛНЕШЕ И МИ ЗАБРАНЯВАШЕ ДА ПИПАМ ИГРАЧКИ АКО ГИ НАМЕРЯ И ТО 10 ГОДИНИ СЛЕД БОМБАРДИРОВКИТЕ !
  • 42 100

    9 19 Отговор
    Болни мозъци. Само за война мислят. Е, и за водка. ;)
  • 43 ПУТИН МНОГО ГО Е СТРАХ ОТ МЕКИТЕ КИТКИ

    23 7 Отговор
    И НАРКОМАНИТЕ В АРМИИТЕ НА НАТО И САЩ ! НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ И КАНАДСКОТО ПП - МУТРИ ВЪРНЕТЕ ПАРИТЕ !
  • 44 Обама

    9 21 Отговор
    Не са по силни ог Нато и Америка,нямат шанс
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 РУСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ РАЗДАДЪТ ЛИ ВОДКАТА

    14 8 Отговор
    КАМИК ВЪРХУ КАМИК НЕМА ДА ОСТАНЕ ОТ СКАЛИСТИТЕ ПЛАНИНИ ПО НАНАДОЛЕ ОТ ТЯХНАТА АЛЯСКА
  • 47 jorj

    10 10 Отговор
    Путин получи новогодишен казахстнски шоколад от Бай Бай с пожелания за палзотворен разговор след седмица!!! Бай Бай явно е харесал българската поговорка "на зло куче дебел кривак".
  • 48 az #Контрапропаганда

    22 5 Отговор
    Три факта, за да разберете що за "руснак" е тоя: 1. Открито заявява, че Ленинград и населението му е трябвало да бъде предаден на германците през ВСВ! 2. Обявява се за даване на независимост на Чечения през 1995г. 3. Заявява, че Крим е трябвало да се остави на Украйна през 2014г. .... Е, разбрахте ли що за "руснак" е тоя и чии интереси защитава!
  • 49 jorj

    7 7 Отговор

    До коментар #40 от "КАТУН С РАКЕТИ":

    Много точно! Браво!
  • 50 Българин

    9 16 Отговор

    До коментар #39 от "Ватникът":

    От кой ли не! Ще бъде като през ПСВ- ще ядете бой отвсякъде, такъв бой, че крепостните в армията сами ще тръгнат към Кремъл, за да свалят Хаяско I-ви!!!

    Коментиран от #53

  • 51 Ватникът

    16 6 Отговор

    До коментар #37 от "putccco":

    И след като Крим е изолирана ,малка акция,Защо НАТО ,И сащ +ЕС,не направиха нищо,След като са толкова развити..Нищо..Пускат,Дойче Веле,,.Нали видя в Сирия ,калибр,и Су 35.Малко по малко .Всичко наведнъж не става ,!.Със НАТО и без НАТО ,Изт .Украина си отива Само гледай внимателно , експерте!
  • 52 Пропадляци

    9 3 Отговор
    Тия само за война мислят.
  • 53 Ватникът

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "Българин":

    Ехаааа,.ок .бях забравил,!.
  • 54 Ххохълът...

    10 3 Отговор
    Виж ти ,Крим ,паднал ,без бой.Ама и бой ли искате от ДВ,?.Ами ,елате в Донбас и се бийте!.Да пишем глупости ,е лесно .Ще ви дадем пушка и ватенка,храна,
  • 55 Ти освен руснаците, на които е платено

    11 12 Отговор

    До коментар #39 от "Ватникът":

    за тази война предварително, колко доброволци от други народи са участвали, а? Я се поосведоми. И между другото, 3/4 от тогавашната руска армия била се по наши земи са били украинци. А българите които са се били? Ако бяхме оставили руснаците сами тогава а ние сме стоели исме гледали сеир отстрани, дали така щеше да свърши всичко. Ако през ВСВ, англичаните и американците бяха спрели, след като освободиха франция и пребиха Мусолини, и гледаха сеир, а? Ако от другата страна също Американците не разбиха Япония, а я бяха оставили да си напредва цялата на запад, към Русия. Ако половината японци не се биеха с американците в тихия океан, а? А ако американците чоплеха семки и гледаха как руснаците нямат кьорав патрон за пушките, гориво, техника, оръжие, и не им пукаше, а? Дали така щеше да свърши войната? Руснаците са едни неблагодарници. По същия начин се отнасят и с азбуката ни? Неблагодарни изчадия!
  • 56 Дрън дрън ярина

    11 11 Отговор

    До коментар #12 от "Този човек не е добре":

    200 години монголски васалитет, крепостничество до средата на 19 в. Много славна история, няма що. Когато в нормалните европейски страни хората са свободни и имат права и дори българите в Османската империя са имали много повече права от руския мужик, който е бил търгуван като вещ. Болшевишка революция, която избива милиони руски граждани, репресии, червен терор, гулаг, убийствата в катинската и т.н - Нещастна страна, управлявана от злодеи.

    Коментиран от #81

  • 57 Пушечно месо

    7 6 Отговор
    Западът винаги си е търсил балами за пушечно месо - сенегалски негри,маори,гуркхи,индийци,американонегри,латиноси.Американците не са прекъсвали войните по целия свят,но предпоследната им сериозна война беше с Виетнам и я загубиха,както и загубиха и последната война с пущуните. С номадите арабески им е по-лесно,но въпреки това нещата в Ирак и Сирия въобще не са приключили - и в Ирак,и в Сирия гражданските войни продължават. Американците нахитряха и набутаха много негри и латиноси на войнишки и низши длъжности. В Сухопътните им войски има цели батальони от латиноси незнаещи английски - до командир на батальон ги командват на английски,а надолу до войника ... на испански. Руснаците също се бяха поотучили да воюват,но в Афганистан и особено в Чечня отново с кръв се научиха да воюват и вече в Сирия набиха канчето на идилците с мининум жертви. В СССР ,и в Русия армията винаги е командвана на руски. САЩ са паднали на нивото на Ал.Македонски - на фалангата говорел на македонски,а на гърците на гръцки. Рим също е имал разноезични легиони. Съдбата на двете империи е известна.
  • 58 Е такива, като вас

    15 6 Отговор
    рушат Русия изотвътре. Само Гулаг и че нямало салам. Но имаше стойностни хора, победили в една реална и жестока война, имаше силна държава, индустрия, имаше хора на изкуството, много по-смели от сегашните. Да изпитвахте недоимък, но и ни помагахте, а и не само. Колкото и да се пенявите социалистическата идея за братство и равенство винаги ще бъде над капиталистическата, която отглежда шепа богаташи, които докато си мерят богатствата, останалите тънем в калта. Това ви го казвам, за да престанете да се извинявате за миналото си. Перестройката ви се случи, защото част от номенклатурата ви искаше по-добър стандарт за себе си. При Елцин го заорахте и запълзяхте пред Европа, но човекът на снимката, каквото можа направи и все още прави да ви върне достойнството на велика сила. Не всичко е салам в този живот, Ерофеев, не всичко.
  • 59 Атила

    8 5 Отговор
    Ако Украйна спре да краде руски газ няма да има проблеми.Цялата дандания е заради това.Украйна има близо 1,5 милиарда долара задължения само за газ.А кражбите са поне 2-3 повече..Точно за това и Украйна иска да влезе в НАТО. 2014година имаше огромно задължения и заради това Русия взе Крим.
  • 60 Герд Мюлер

    7 3 Отговор
    Хубава статия от талантлив писател, който е бил жив свидетел на дълбоките промени в руското общество след 1990 година и разпадането на СССР. И трабва да се вярва на изложените от него мисли, независимо, че като художетсвена личност, са малко поетично украсени. Тя, трябва да се прочете от западните идеолози за да корегират малко позициите си. Въпросът е, че Запада не може да разбере Русия. За да се разбере Русия и начина на мислене на руснаците трябва човек да заживее известно време там и да се потопи с проблемите на местните хора. Това разбира се на става и западните идеолози си пишат статийки, които само те си ги четат и сам те си вярават в тях. Така много хора, т.е. обикновените западни труженици, остават завина ги заблудени и неосведомени. И този парадокс не е избягал от погледа на Виктор Ерофеев, който казва, Русия е непредсказуема. Не, тя е предсказуема, но за тези, които я познават. И понеже Западът не познава Русия, естествено, че Русия ще бъде непресказуема и непозната.
  • 61 Гледна точка

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "МАРА":

    Запада не е спрял да воюва , но си търси дребни жертвички . Там се събират САЩ и коалиция от типа 50 срещу 1 , и разкостват набелязаната държава , и изсмукват суровините. Тези държави разположени върху "американският петрол" са най-застрашени.Ако Русия реши да спаси някоя такава малка държава , тогава на САЩ и коалиция им запарва под ........Имаше коментари защо Русия не помогна на Югославия ? Защото дълги години след ВСВ Югославия от позицията си на победител имаше възможност да провежда своя независима политика , и беше основен член в организацията на НЕОБВЪРЗАНИТЕ държави. След 90-те когато световният хегемон остана само един САЩ , Югославия трябваше да послужи , като лош пример , Или НАТО или бой . Повече такива необвързани държави да си разиграват коня , и да вземат сами решенията за своята политика , не трябва да има. Тито беше скъсал отношенията със СССР много отдавна . И до времето на Брежнев ние бяхме тези които се ползвахме с подкрепата на СССР от всякакъв характер.
  • 62 Точо

    1 1 Отговор

    До коментар #28 от "📌🇧🇬":

    И Балкански поток за България,Сърбия и Унгария за сега.
  • 63 Аз съм

    5 1 Отговор
    САЩ не са спрели войните! 🙈🙉🤔Как я мислят те, че непрекъснато са в някоя точка от света, където се стреля, а после не воювали!!!
  • 64 Sibir

    4 2 Отговор
    Умна статия, но не Е за умни...не ламтят за чуждото, но бранят всичко свое...умният оратор сам да се замисли, кое е свобода и кое е бедност, кой има избор и кой няма...те всички имат избор, но никога не се отказват от червен паспорт...
  • 65 Sibirколко шокояйца можеш да лапнеш наве

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Че който работи тогава по коработе":

    Умна статия, но не Е за умни...не ламтят за чуждото, но бранят всичко свое...умният оратор сам да се замисли, кое е свобода и кое е бедност, кой има избор и кой няма...те всички имат избор, но никога не се отказват от червен паспорт...
  • 66 Матей преображенски

    5 3 Отговор
    Той западът се отучи да воюва,но се научи да воюва с чужди кунки,като в У,крайна и сега в Казахстан,като устройва граждански войни,като в Югославия и в Сирия.Преди няколко години пак е имало опит за майдан,но не е било подготвено както сега.И какво дирят НПО-та там,не можаха ли да се поучат от опита в Русия и Белорусия как се отсичат пипалата на цру и пентагона?невероятно безгрижие,не видяха ли как Лукашенко вдигна на крак всички въоръжени сили,обяви военно положение и овладя положението,при това още в зародиш.А тия се втеляват и чакат да им влязат и в президентството и да ги уловят по бели гащи.достолепието тук няма място,трябва да се реагира твърдо и военни средства,иначе страната им ще бъде овладяна от американските емисари и превърната в терористично гнездо срещу Русия.
  • 67 Майнич

    4 3 Отговор

    До коментар #38 от "ха ха":

    Ке ме скъсаш от смях бре! За кой брутен вътрешен продукт говориш-този от напечатани долари без покритие?! Точно това е разликата. А руският БВП е в злато! Така,че лъскавият ти Запад реално няма растеж- има растеж само в бройя джендита с неопределен пол. Българската православна църква също ги отрича,така че не ти е мястото и в България. Отивай при джендитата на Запад и бъди щастлив!
  • 68 ГрУЮ

    9 3 Отговор

    До коментар #22 от "не може да бъде":

    И за нашите 4 бази даже и не плащат на държавата. Не казвам, че едно време беше цвете, но тази демокрация ни разказа играта. Където е минал американец, трева не никне.
  • 69 С Т Р А Х Ъ Т е огромен защото сте КИФЛИ

    2 3 Отговор
    СЛАВА РОССИИ ! Западната армия са " КУКЕРИ " и " Мамини Гу Гут Ки " !
  • 70 Изправисе Гора от СТОМАНА !

    1 4 Отговор
    Че да върнем ПАРИТЕ окрадени от ГЕРБ от " ХЕМУС" Магистрала ! 40% потънали и джипове незаведени а народа работил 40-сет и повече години е на Хляб и Вода ! Не е е.... , не така ! Само със движение "ШМАЙЗЕР" и те така. DW- да се готви за "черни дни" щото и Дойче вътре вече смърди !
  • 71 ПАЛАЧИНКАТА дими и иска "Обръщане "

    2 3 Отговор
    Нужен ЕДИНЕН НАЦИОНАЛЕН ФРОНТ - " ШМАЙЗЕР" с Народна власт, Народна Диктатура и НИКАКВА Дермо - КРАЦИЯ повече ! Само Традиционни Ценности с ДВА ПОЛА ! Запада " КЛЕКНА" пред Величието - Путин ! Той не Иска и Немоли - ТОЙ САМО ЗАЯВЯВА и ясно предупреждава : " БИТЬ БУДЕМ !"
  • 72 НЯМА такава СИЛА и МОЩ като Русия!

    2 3 Отговор
    НЯМА ! Всичко останало е " кирпич- бетон " ! БЕЛИВМИ ! Ти невиждашли, че те не се ОПЪВАТ а отиват на онова което Путин им УКАЗВА ! Да ! Мръщат се , но вървят по неговият ПОВОД !

    Коментиран от #78

  • 73 Бзжежински гушна Босилека и Сорос е

    2 3 Отговор
    На "Път" , той вече се гласи , че скоро КЪМ СПЕЙСА ще "лети ". А " Управляваният ХАОС" кой и как ще го управя - един Господ Бог знае ! От Баба Ванга знам ЕДНО в годината на ПЕТТЕ ДВОЙКИ ! А кога е това ? Лодката ЯКО се клати ! Народа трябва да ДРЪПНЕ КАЛЕМА !
  • 74 Журналист

    2 0 Отговор
    Никога на колене пред когото и да е!
  • 75 Колко Дивизии има нашият Генералитет ?

    4 3 Отговор
    Някога имахме ТРИ окомплектовани АРМИИ ! И Иван Костов, големият приятел на Осман Октай им " видя " сметките ! Това не е НАЦИОНА
    НО ПРЕДАТЕЛСТВО ! А ген. Владимир Заимов - цар Борис го осъди на " СМЪРТ" ! История, факти, дела и документи ! И дермо-крация , либерализъм или Простичко КАЗАНО : Криминал - КАПИТАЛИЗЪМ /бандитизъм/ .
  • 76 Ние с генерал БЕЗГАЩЕНКО срещу

    1 1 Отговор
    Кого ще воюваме ?
  • 77 Антикомунист

    1 1 Отговор
    Браво, маладци...................
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Ebter

    2 0 Отговор
    Господинът който пише тази статия или е дълбоко заблуден или като журналист трябва да е един от всички ...които си плащат против Русия! Абсолютно не е прав, но абсолютно и изопачава фактите!!! Аз в този период м/у 1985-1992 учих в бившия СССР и Ви уверявам че съвсем не беше така!!! Просто като първи секретар/генерален/ Горбачов с жена си е "обработен" в една вила в Италия и ...той става масон. И така предава държавата си, дори нещо повече-вика от ЦРУ за свои съветници. Точно те направиха "аварията"в Чернобил! Само си помислете-нареждат да се изключи защитата за да се види какво ще стане!? И никой не разследва защо и какво е станало-точно както при нас българите когато млад офицер се саморазсърелва" с два куршума, защото е помогнал да се пусне видеото с нападението на американски войски над българско предприятие Е това сме ние българите-предатели и предаване свойте хора и интереси!!! Няма да Ви изтъквам за Южен поток където ни бяха излишни тези около половин милиард долара или евро иначе трябва да вземаме заеми от американците нали?
  • 81 Ебтер

    1 1 Отговор

    До коментар #56 от "Дрън дрън ярина":

    Ти като пишеш за Османскста империя-само виж "бедните" къщи на българите чорбаджии. Много пъти са ме питали руснаци туристи+какво е това робство с тези къщи и фабрики? А аз му отговарях, че това е само в главите на българите, а не в действителността!!! То много пъти бедните турци са били роби на богатите българи.
  • 82 Sion

    0 0 Отговор
    Щом е ДВ , една звезда / щото няма нула/ и отминаваш, без да четеш
  • 83 "Освободен"

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ватникът":

    Така ни освободихте,че ни спазарихте с англичаните и турците за Крим,та след вашето "освобождение" остана едно васално на Турция Княжество България и турска провинция Източна Румелия с губернатор подчинен на султана.И когато българите сами се решиха да обединят тези територии какво направи "освободителката",оставям те сам да потърсиш историческите документи за продължението,както и да си отговориш на въпроса кой заобиколи поробена България при една война с прочута морска битка,след която Гърция,Сърбия и Румъния станаха наистина освободени от Турция държави