Отидете към основна версия

3 907 164

Заплаха - антиваксърите са незаменима мотивация за фашисти в Европа, САЩ и Канада

  • канада-
  • ваксина-
  • антиваксъри-
  • коронавирус

Създаването на силно чувство за защита на личната свобода от някакъв опасен елитарен враг е в основата на дясното единство и фашистите могат да действат доста свободно в такава групи

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Докато пандемията се разпространява по целия свят, крайната десница се опитва да подкопае жизненоважни мерки за обществено здраве. От яростно отхвърляне на маски за лице до насилствено противопоставяне на усилията за ваксинация, фашисти породиха истински култ към смъртта с отричане на коронавирус, пише за "Канадиън дайменшън" Джон Кларк, писател и пенсиониран организатор на Коалицията срещу бедността в Онтарио.

Ясно е, че фашистите играят водеща и силно влиятелна роля в антивакс движението. Наскоро изследователи анализираха около половин милион коментара в социалната медийна платформа Telegram, които могат да се считат за израз на крайнодесни политически идеи. Един от каналите на тази платформа претърпя десетократно увеличение на абонатите, когато съсредоточи усилията си върху "теориите на конспирацията за COVID-19".

Публикации, "омаловажават тежестта на коронавируса или прокарват конспиративни теории за неговия произход" с открит и краен расизъм, често вплетен в дискусиите. "Много от публикациите съдържат реч на омразата, насочена към евреи, азиатци, жени или други групи."

Крайнодесните обаче в никакъв случай не са ограничили усилията си до изразяване на омраза в социалните медии. Те излизат на улиците в държава след държава, често като доминираща сила в насилствени протести срещу мерките за ваксинация. През септември фашисти в Австралия поеха водещата роля в такава мобилизация.

По-рано през декември германската полиция осуети план на активаксъри за убийство на държавния премиер на Саксония. Антиваксърите заплашват с "кървава съпротива" срещу усилията за ваксинация, послания които са изпратени заедно с увито парче месо до различни политици, медии и обществени институции.

В цяла Европа крайни политици играят централна роля в организирането и ръководенето на протести, някои много насилствени, срещу ваксинацията и други мерки за обществено здраве. В САЩ фашисти до голяма степен се отказаха да разпространяват твърденията си, че последните президентски избори са откраднати от Доналд Тръмп и пренасочиха енергията си срещу ваксинацията. Фалшива информация за ваксините се разпространява "в чат стаи, посещавани от всякакви десни групи, включително Proud Boys; движението Boogaloo и такива, които искат втора гражданска война; и различни паравоенни организации".

Създават се видеоклипове и статии със заплашителни заглавия, като "Лекари и медицинските сестри, които прилагат ваксина срещу Covid-19, ще бъдат съдени като военни престъпници".

Такива заплахи има и в Канада. Народната партия на Максим Берние много съзнателно затвърди съюза си с крайната десница, като ентусиазирано подкрепи протестите срещу мерките за обществено здравеопазване по време на последните федерални избори.

Когато пандемията започна да се разпространява по света, бе очевидно, че повечето правителства ще реагират в най-добрия случай с неохотни мерки за смекчаване, за да предотвратят колапса на системите за здравеопазване и откровения социален срив. Напрежението в тази ситуация се изрази под формата на резки различия между малко по-разумни политически лидери и напълно безразсъдното дясно крило. Утвърдени политици, които пренебрегват мерките за обществено здраве, предоставиха изключително полезна възможност за крайнодесните в стремежа им към легитимност и възприемчива публика.

Всъщност пандемията само засили възможностите за крайната десница да действа през все по-размитите линии между фашизма и крайно десния спектър на масовия консерватизъм.

COVID-19 изведе нещата на друго ниво. Това включва не само продължителна криза в общественото здравеопазване, но и огромни нива на икономически трудности, които от своя страна създават настроения на гняв и несигурност за милиони хора. В този климат измамниците сред тези, които гравитират вдясно, едва ли са изненадващи и придават на крайната десница политически клин, с който да работят. Някои от елементите на това си струва да бъдат разгледани.

Изключително голяма част от антивакс се основава на изкривено чувство за индивидуална свобода. Концепцията за свобода на избора е дори притисната. Колективните права и отговорности са грубо отхвърлени и претенцията за телесна цялост е поставена пред безопасността на общността. Тази свобода да се заразяват другите с потенциално смъртоносен вирус е много подходяща за светогледа на политическата крайна десница, а социалните медии изобилстват с най-абсурдните примери за тази перспектива.

Една реклама на протест в САЩ срещу маските за лице прокламира - "Моята свобода струва повече от вашия живот".

Друга основна карта на крайната десница и нейната периферия е дългогодишната "злонамерена фантазия" за унищожаване на предполагаемо по-нисшите. Погрешната идея, че COVID е основен проблем само за възрастните хора и тези със сериозни здравословни проблеми, е използвана, за да се предположи, че загубата на тази част от населението е цена, която си струва да се плати в името на личната свобода и връщането към бизнеса както е обичайно.

Всъщност друга реклама за протест в САЩ категорично отправя това послание с призив - "Пожертвайте слабите".

Крайната десница винаги е култивирала извратено чувство на плебейска гордост и отчетлива враждебност към селективно конструираните "елити". Това е до голяма степен част от сегашното антивакс движение. Всъщност идеята е изкривена в презрение към медицинските знания и научни доказателства. Конспиративните представи за високопоставени манипулатори, използващи ваксини като метод за контрол, са прах за крайнодясната мелница.

Противопоставянето на ваксините и тези, които ги разпространяват, също осигурява тази незаменима мотивация за фашистите навсякъде: враг, който може да бъде демонизиран и използван за генериране на силно чувство за идентичност и обща цел. Крайнодесните трябва да стъпват малко внимателно с дискретно кодирания си расизъм, но противопоставянето на ваксините е много по-малко проблемен въпрос.

Създаването на силно чувство за защита на личната свобода от някакъв опасен елитарен враг е в основата на дясното единство и фашистите могат да действат доста свободно в такава групи.

Терминът "култ към смъртта" е напълно подходящ тук. Движение с изкривено усещане за индивидуални права, което би се стремило да попречи на ваксинацията в разгара на глобална здравна криза, е реакционно в основата си и враждебно на самия човешки живот.

Опасният възход на крайните десни и антивакс е симптом на болест в обществото, болест с която тепърва ще се сблъскваме доста дори след като последната вълна на пандемията най-накрая се оттегли.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 84 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: