Отидете към основна версия

6 887 77

Путин разговаря с президента, който нареди да се стреля на месо

  • казахстан-
  • русия-
  • владимир путин-
  • разговор-
  • касъм-жомарт токаев-
  • алмати

Шойгу постоянно докладва на Путин за развитието на ситуацията в Казахстан

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският президент Владимир Путин е обсъдил ситуацията в Казахстан в няколко телефонни разговора с казахстанския си колега Касъм-Жомарт Токаев, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на Кремъл.

Двамата са обсъдили мерките за борба с международния тероризъм и за осигуряване реда в Казахстан. "По темата за дейността на мироопазващите сили на ОДКС (Организацията на Договора за колективна сигурност) в Казахстан лидерите подчертаха по време на разговорите си, че една от основните им задачи е да предотвратят проникването на бандитски формирования в Казахстан отвън", съобщи пресслужбата на Кремъл. Държавните глави смятат, че е важно "самите хора на Казахстан, хората на тази страна, да могат самостоятелно да решават вътрешните си проблеми". Путин е разговарял за кризата и с президента на Таджикистан Емомали Рахмон.

По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков руският министър на отбраната Сергей Шойгу постоянно докладва на Путин за развитието на ситуацията в Казахстан от самото начало на миротворческата операция. Отношение към кризата в Казахстан взе и президентът на Беларус Александър Лукашенко. Той провел телефонни разговори с Владимир Путин и с премиера на Армения Никол Пашинян, отбелязвайки колко е важно да се предотврати навлизането на бандитски формирования в страната, съобщиха от пресслужбата на Лукашенко. Изглежда, че казахстанските сили за сигурност са си върнали контрола върху улиците на най-големия град в страната Алмати след дни на насилие, а подкрепяният от Русия президент заяви, че е наредил на войските си да стрелят "на месо", за да потушат въстанието в цялата страна, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания