Last news in Fakti

8 Януари, 2022 11:25 4 491 31

Бившият казахстански лидер отправи призив към населението

  • казахстан-
  • протести-
  • жертви-
  • нурсултан назарбаев

Протестите се разразиха първо в провинцията, а после обхванаха големите градове

Бившият казахстански лидер отправи призив към населението - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Бившият президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев призова населението да подкрепя настоящото казахстанско ръководство, за да се справи то с кризата, която преживява страната. Това заяви говорителят на Назарбаев - Айдос Укибай, в Туитър, предадоха световните агенции, съобщи БТА.

Господин Назарбаев призовава всички граждани да се обединят около президента на Казахстан, за да му позволят да преодолее тази криза и да гарантира цялост на страната, каза говорителят. Той поясни, че Назарбаев се намира в столицата на републиката и поддържа директна връзка с настоящия държавен глава Касъм-Жомарт Токаев. Назарбаев също така е провел и няколко телефонни разговора с ръководители на страни в приятелски отношения с Казахстан.

Същевременно Жомарт-Токаев е обсъдил обстановката в Казахстан с президента на Беларус Александър Лукашенко, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на беларуския лидер. Двамата са говорили по телефона тази сутрин. Те са обсъдили настоящата ситуация в Казахстан и бъдещите действия. Казахстанската полиция пък съобщи, че е задържала над 4,4 хиляди души, участвали в безредиците в страната. Точният брой на арестуваните е 4404 души. По-рано днес бе съобщено, че уволненият ръководител на Комитета за национална сигурност на Казахстан Карим Масимов е бил арестуван на 6 януари по обвинения в държавна измяна. Масимов е съюзник на Назарбаев и е бивш премиер на страната, припомня Франс прес.

Казахстан е разтърсена от протестно движение, избухнало още миналата неделя първо заради повишаване на цените на природния газ. Протестите се разразиха първо в провинцията, а после обхванаха големите градове, особено Алмати, икономическата столица на Казахстан. Там протестите преминаха в хаос и кървави сблъсъци. Вчера президентът на Казахстан разреши на силите за сигурност да стрелят по протестиращи и изключи преговори с демонстрантите. Контингент от руски военни и от военни от други съюзници на Русия пристигна пък в четвъртък в Казахстан, за да подкрепи управляващите и да подпомага силите на реда, като защитава стратегически сгради, припомня Франс прес.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атлантик

    16 63 Отговор
    Идват нови тежки санкции за Рашка, заради агресията срещу Казахстан!

    Коментиран от #21, #27

  • 2 ТаУмВзе

    15 12 Отговор
    Тоя улавняк, достатъчно се наигра със всички страни. Време е за дървото, в цветно краварски организиране и леко Руснаци да сецат Злокобно.

    Коментиран от #17

  • 3 Абе ,

    17 56 Отговор
    Казахите не са толко прости като кримчаните .. Никой не иска вече СССР ..

    Коментиран от #29

  • 4 5иция

    27 8 Отговор
    Тука интересното е това че изканията и предтекста на бунта са изпълнени а бунтуванията продължават?

    Коментиран от #9, #18

  • 5 Kcaniba

    35 12 Отговор
    динизе, не разбра ли, че Русия о няма да си тръгне вече от там, щото следва окраина, където твоите бандери ще висят по трамвайните стълбове!!! А България ще излезе от нато, защото Путин ги наведе да спазят договорите и статутквото от 1997-ма!!!

    Коментиран от #7, #8

  • 6 GnG

    24 11 Отговор
    Назарбаев има немалка вина за сегашното положение !

    Години наред, той налагаше руска чистка в Казахстан.
    Съкращаваха руснаците от работа и икономически ги прогонваха от страната.
    Бяха спрени руските програми от националната телевизия.
    Назарбаев построи НОВА СТОЛИЦА в Казахстан с декларацията, че старата столица е била близо до китайската граница, и ако Китай ги нападне, ше им превземе столицата, а всъшност построи новата столица в СЕВЕРЕН Казахстан, където повече от 70 % от населението бе РУСКО. С построяването на новате столица промени ЕТНИЧЕСКИА състав в областта

    Коментиран от #12

  • 7 мдаааа

    9 3 Отговор

    До коментар #5 от "Kcaniba":

    Русия скоро ЩЕ ...
  • 8 usa f 15

    11 34 Отговор

    До коментар #5 от "Kcaniba":

    ако разполагахте с нещо друго осен с гола омраза щяхте да знаете защо вашата любима русийка наистина си отива. Намерете си някаква книга за студената война... прочетете какво пише в дългата телеграма на Джордж Кенан...помислете върху думата сдържане. Знам че за вас е много трудно да мислите но поне опитайте

    Коментиран от #11

  • 9 ТаУмВзе

    20 10 Отговор

    До коментар #4 от "5иция":

    Това са ислямисти от Сирия, на хамериканска хранилка. Те първа започва пачангата!
  • 10 Въпрос

    17 5 Отговор
    Интересно ми е колко казахстанци познавате, драги ми драскачи.
  • 11 Kcaniba

    16 9 Отговор

    До коментар #8 от "usa f 15":

    Значи, някои хооа погребаха Русия през 1999 г и си раздадоха медалите за победата в Студената война. Но, драги ми читателю на прпагендни, цру-шни книжчици и бонвианите на ми-6, така и не разбрахте, че Студената война ще пртключи някъде между 10-20 януари 2022 година.
  • 12 Да, така е.

    15 5 Отговор

    До коментар #6 от "GnG":

    Но още при пияндурника Елцин и там дойдоха "стратегически инвеститори", както и у нас. Започнаха да въвеждат и агресивния ислям. Когато си изложен на "милостта" на такива, не ти остават много избор за маневриране. Правиш се на шут със сълзи в очите. Лошото бързо идва, но бавно си отива. Сега идва ден за разплата и да сравнят рабошите - еднакви ли са бележките и на двата.
  • 13 Еееее

    19 10 Отговор
    Всичко е ПЛАТЕНО и организирано от сащ-исаните !!! И все близо до границата с Русия...Украйна, Беларус, Казахстан...
    Та не мирясаха тези хора! В АДА да горят!

    Коментиран от #14, #28, #30

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 asd

    10 9 Отговор
    "Точно преди новогодишната нощ минималната заплата в Казахстан (преобразувана в долари) беше под 100 долара на месец - дори по-малко, отколкото в Кения или Пакистан", казва Чарли Робъртсън, главен икономист в Renaissance Capital.
    "Минималната работна заплата в страната не се е увеличавала от 2018 г., а нейното увеличение от 1 януари 2022 г. с 41% (до около $137) изглежда закъсняло решение", допълва той.
    Казахстан се отличава и с високо междурегионално неравенство. Преди няколко години Брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението в Атирау, най-богатата агломерация в страната, беше повече от три пъти над средното за страната, докато в Туркестан (най-бедния регион ) беше само 33% от средното. Междурегионалните различия в стандарта на живот в Казахстан са два до три пъти по-високи.

    Ноооооо... кухоглавите бант.ускотове, които си избираха необразована сикаджийска ТИКВА 12 години ...пак се мислят за умни и раздават акъл от празните си кратуни.
    ХАХАХахАХАХахахАхахАХахахАХахаХАХА
  • 16 Пццццццц

    13 6 Отговор

    До коментар #14 от "asd":

    В ред ли?
    Май са ти дошли в повече алкохол + дрога...
    Или си овчар на полето ???????

    Коментиран от #19

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 asd

    3 8 Отговор

    До коментар #16 от "Пццццццц":

    "В ред ли?"

    Още едно неграмотно кухорого. Аууу горкото с тази купената дипломка само може да мучи сега.
    ХАХАХАХАХХАХАХАХА
    Помучи си още, клоун кухоглав! Безплатно забавление!

    Коментиран от #22

  • 20 стоян георгиев

    4 6 Отговор
    нурсултан призова населението да не му забелязва откраднатите десетки милиарди долара и да му прости за да може страната да се оправи и тои завалията да продължи с кражбите.интересно дали населението е приело щасливо новината?особено след като се заповяда на полицията и придошлите от русия и беларус помощници да го стрелят без предупреждение!
  • 21 Българин

    15 8 Отговор

    До коментар #1 от "Атлантик":

    Санкциите срещу Русия са пълна глупост! Ако Русия, Китай и техните съюзници решат да наложат санкции срещу САЩ и техните съюзници, то тогава САЩ са умрели прави и ще предизвикат военен конфликт някъде по света само и само да не се случи това!
    А ти като си "атлантик" вземи отиди в Атлантика или на запад и си стой там!
    Заради такива продажници като теб сега България е на този хал!
    САЩ имат 4-ри военни бази в България и значителен брой военна техника и не плащат и стотинка наем за тези бази!
    Техния посланик се меша в българската вътрешна политика и никой не му прави забележка!
    По-отвратителна страна от САЩ няма!
    И админчето да не ми трие поста, щото не пиша в подкрепа на запада!

    Коментиран от #23

  • 22 Хмммммм

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "asd":

    Овчарчето Калитко...
    На поляната, при овцете ли си...???
  • 23 Ами ...

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Българин":

    Вие сърбите, имате да връщате Западните покрайнини, нали знаеш?
  • 24 БАЩАТА НА asd

    6 2 Отговор
    ХОРА НЕ СЕ НЕРВИРАИТЕ С НЕГРАМОТНИТЕ ПИСАНИЯ НА МОЯТ син asd тои дори не знае добре български АЗ съм ВИНОВЕН НЕ МОЖАХ ДА ГО ИЗУЧА ПО ЦЯЛ ДЕН РИТАШЕ ТОПКА И СЛУШАШЕ Ч А Л Г А И ЧАКАШЕ ДА ДОИДАТ американците ЗА ДА ПРОДАВА хамбургери ама и това не правеше защото го М Ъ Р З Е ШЕ А ОТНОСНО КАЗАХСТАН 290 ДОЛ МИНИМАЛНА 600 800 СРЕДНА ЗАПЛАТА БЕНЗИН 30 СТ МНОГО АНГЛИИСКИ И ЗАПАДНИ КОМПАНИИ КОНТРОЛИРАТ ИКОНОМИКАТА А НЕ РУСКИ
  • 25 ПЕНКО

    2 3 Отговор
    ЗАТВОРЕТЕ ЮЖНАТА ГРАНИЦА И КОЙТО Я ДОБЛИЖИ СЕ РАЗСТРЕЛВА -КАТО АМЕРИКАНОИД ОТ ЦРУ !!!!
  • 26 Затворете

    0 1 Отговор
    Границата с Казахстан и Македония.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Еееее

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Еееее":

    Как пък на cмотaHите пияни рАшки все някой друг им е виновен, че са голи и боси ?
  • 29 Конаре

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Абе ,":

    Да не се окаже че пък северен Казахстан си иска в СССР.
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Еееее":

    Значи така: Като не искаш да ти увеличат цената на газа с 50% и протестираш, те обявяват за "ТЕРОРИСТ" платен от САЩ...А относно превземането и изгарянето на административни сгради, военно училище и т. н. , то и "Партийния дом" в София го изгориха "ТЕРОРИСТИТЕ", нали???

    Коментиран от #31

  • 31 ВАМ

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Протестиращите не режат глави.