Отидете към основна версия

2 047 10

Сърбия обмисля идеята за малки модулни реактори

  • малки модулни реактори-
  • малък модулен реактор-
  • сърбия-
  • атомна енергетика

Сърбия обмисля всички варианти за осигуряване на енергийната си стабилност

Снимка: Shutterstock

Вицепремиерът и министър на минното дело и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович обяви, че очаква решението дали в страната да се изградят малки модулни реактори да бъде взето тази година, като част от подготовката на новата енергийна стратегия.

„Сърбия обмисля всички варианти за осигуряване на енергийната си стабилност, а малките модулни реактори са едно от решенията, тъй като производството от ТЕЦ ще бъде намалено, а възобновяемите енергийни източници са недостатъчни“, каза Михайлович. Тя подчерта, че ядрените технологии са напреднали драстично след инцидента в Чернобил и освен големи реактори, съществуват модулни реактори с мощност от 10 до 400 мегавата.

„Тези инсталации се произвеждат на друго място и се доставят готови за производство на електроенергия на локации, избрани от клиента“, обясни тя. През последните месеци президентът на Сърбия Александър Вучич обяви, че правителството се интересува от закупуване на дял в една от атомните електроцентрали, които се строят в съседни държави. По думите му страната обмисля и възможността да построи сама такъв проект.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: