Last news in Fakti

31 Май, 2022 18:00 1 763 3

Реактор на 90 км от Букурещ

  • малък модулен реактор-
  • букурещ-
  • румъния-
  • реактор

Той ще е с мощност от 462 мегавата

Реактор на 90 км от Букурещ - 1
Снимка: Shutterstock

Румънската енергийна компания Nuclearelectrica избра площадката на стара въглищна централа в Дойчещи, на 90 километра северозападно от столицата Букурещ, за инсталиране на първия малък модулен реактор в страната. Това стана ясно по време на конференция на Американската агенция за търговия и развитие (USTDA), посветена на тази технология.

В края на миналата година Nuclearelectrica и американската NuScale подписаха споразумение за изграждане на първия малък модулен реактор в Румъния, който ще е с мощност от 462 мегавата и ще се състои от 6 модула. Румъния иска да създаде хъб за производство на компоненти, сглобяване и подготовка на оператори за малки модулни реактори в региона, стана ясно от думите на изпълнителния директор на Nuclearelectric Козмин Гица. В страната в момента работи АЕЦ „Черна вода“ с инсталирана мощност от 1300 мегавата.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румънците

    16 7 Отговор
    рискуват като купуват американски боклуци.
  • 2 Не можаха да се обадят?

    4 1 Отговор
    Щяхме да им пратим "тайната на чушкопека"!
  • 3 34567890987654

    8 0 Отговор
    американските атомни реактори ....може
    руски....не може
    няма АЕЦ белене ...има аец ....малък в румъния
    тва е да имаш ПОЛИТИЦИ.....25 години вече ....ПОЛИТИЦИ, интелектулци, зелени, сини, розови .....свободни медии и Емигранти
Новини по държави: