Last news in Fakti

21 Януари, 2022 10:43 1 457 3

Бразилия планира ударно развитие на атомна енергетика

  • атомна енергетика-
  • бразилия-
  • аец-
  • енергетика

Бразилия разчита на ВЕЦ за осигуряване на 80% от електроенергията си

Бразилия планира ударно развитие на атомна енергетика - 1
Снимка: Shutterstock

Бразилия започна процес на определяне на площадки за нови атомни енергоблокове, които планира да въведе в експлоатация до 2050 година. Министерството на мините и енергетиката подписа споразумение за сътрудничество с Центъра за енергийни изследвания Eletrobras Cepel за проучване на подходящо местоположение.

Исторически, Бразилия разчита на ВЕЦ за осигуряване на 80% от електроенергията си, но промените в климата и намаляването на валежите доведоха до засушаване, което сведе този дял до 65% до 2018 година. Страната има само една АЕЦ – „Ангра“, която е с два реактора и произвежда 3% от националния енергиен микс. Очаква се възобновяване на строителството на трети енергоблок на централата след преструктуриране на замразения проект.

На климатичната среща в Глазгоу миналата година министърът на минната промишленост и енергетиката Бенто Коща Лима обяви, че ядрената енергия „е била, е и ще бъде от съществено значение за енергийния преход на Бразилия“ и анонсира планове за изграждане на 10 гигавата мощности през следващите 30 години.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стария моряк

    4 0 Отговор
    Статуята на Исус посреща всички моряци с думите : "Хайде , бе , чеда мои , къде се скитате по тези безкрайни океани , бирата се стопли а на бразилките им се изгледаха очите!"
  • 2 Тъй тъй

    6 0 Отговор
    Бразилия разчита до края на тази година да се договори с Русия за условията за съвместно сътрудничество за завършване на проекта за строителството на Трети енергоблок на единствената бразилска АЕЦ „Ангра“. Това съобщи Марселу Гомес, директор на департамента за развитие на нови проекти на бразилската държавна корпорация Eletronuclear, която отговаря за експлоатацията на централата.
  • 3 ПЕНКО

    1 0 Отговор
    БРАЗИЛИЪНС ---РУСИЯ ПРОИЗВЕЖДА МАЛКИ ЯДРЕНИ ЦЕНТРАЛИ С ДОСТАВКА НА МЯСТО --- ПОМИСЛЕТЕ !!!
Новини по държави: