Отидете към основна версия

2 793 28

САЩ изместват фокус към възобновяеми енергийни източници и природния газ в Източното Средиземноморие

  • сащ-
  • източно средиземноморие-
  • газ-
  • газпром

Европа страда от проблем на енергийните доставки на фона на необичайно ниските запаси от газ, което доведе до скока на цените през последните месеци

Снимка: shutterstock

САЩ подкрепят природния газ и нисковъглеродните източници на енергия, тъй като се стремят да подобрят енергийните връзки на Източното Средиземноморие с Европа и да насърчат стабилността в региона, съобщава "Блумбърг".

"Ние пренасочваме фокуса си към електрически интерконектори, които могат да поддържат както газ, така и възобновяеми енергийни източници", се казва в изявление на посолството на САЩ в Гърция. "Оставаме отдадени на физическото свързване за енергия на Източното Средиземноморие с Европа".

Европа страда от проблем на енергийните доставки на фона на необичайно ниските запаси от газ, което доведе до скока на цените през последните месеци. Посолството заяви, че се стреми да задълбочи регионалните отношения и да насърчи чистите технологии "в момент, когато енергийната сигурност на Европа е повече от всякога въпрос на национална сигурност".

САЩ подкрепят проекти, включително планирания интерконектор EuroAfrica от Египет до Крит и континенталната част на Гърция, както и предложения проект EuroAsia за свързване на електропреносните мрежи в Израел, Кипър и Европа, според посолството.

Кипър, Гърция и Израел преди година подписаха споразумение за изграждане на 1900-километровия газопровод за източно Средиземно море. Планираната връзка е предназначена да пренася газ от региона до Европа през Гърция и Италия.

Докато гръцкото правителство подкрепи проекта, то също така обмисля редица алтернативни маршрути, които може да са технически и икономически по-жизнеспособни, каза говорителят на правителството Йоанис Ойконому в понеделник.

"Нашата страна не е производител, тя е силен транзитен център - роля, която ще имаме, независимо коя процедура за маршрутизиране ще бъде избрана", каза той.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 9 гласа.

Свързани новини