Last news in Fakti

10 Януари, 2022 17:33 20 840 63

В Германия цените на газ, нафта и ток експлодират. Какви са причините?

  • газ-
  • ток-
  • германия-
  • цена-
  • пари-
  • нафта-
  • електричество-
  • повишени цени-
  • потребление

През 2021 в Германия цените на газа, нафтата и тока скочиха многократно и достигнаха рекордни стойности. И през 2022 те продължават да растат. Защо?

В Германия цените на газ, нафта и ток експлодират. Какви са причините? - 1
Снимка: Shutterstock

В Германия цените за ток, газ и нафта буквално експлодират, а една от причините за това е пандемията. Защото след като през 2020 година глобалната икономика преживя огромен срив заради коронавируса, в последвалата година настъпи обрат: през 2021 икономическото възстановяване доведе до неочаквано силен глад за енергия. Само в рамките на няколко месеца цената на газа на едро поскъпна многократно и достигна исторически рекордна стойност.

Защо газът е толкова скъп

Но нарасналото търсене не е единствената причина. Скокът в цените се дължи и на недостатъчните запаси от газ в хранилищата, на намаления износ на газ от страна на някои производители в света, както и на поскъпналите сертификати за емисиите от въглероден двуокис. По данни на потребителския портал Verivox, от началото на 2021 година цената на внасяния природен газ е скочила тройно. На спот пазарите обаче, където се търгува с газ краткосрочно, през 2021 увеличението е повече от седморно, казват от портала. Преди броени дни спот цената беше 150 евро за мегаватчас. За сравнение: дългосрочно цената на газа се движеше между 10 и 25 евро за мегаватчас.

От Verivox казват, че през декември 2021 година домакинство с годишен разход от 20 000 киловатчаса е трябвало да отдели общо 1704 евро за газ за една година, а в началото на 2021 цената за същото потребление е била 1162 евро - това е поскъпването с 47%. И по всичко личи, че цените ще продължат да растат. "През 2022 година ще има нови фактори, които ще дърпат цните нагоре", казва Торстен Щорк, енергиен експерт на сравнителния портал Verivox. Освен скока на цените на едро, трябва да се има предвид и увеличението на таксата за въглеродния двуокис от фосилни енергийни източници от 25 на 30 евро за тон, което влиза в сила от началото на 2022 година. Освен това растат и таксите за ползване на преносните мрежи, което принуждава почти всички фирми, снабдяващи с газ, силно да повишат цените си.

Нафтата и токът също поскъпнаха

Сходно развитие се наблюдава и при цените на нафтата за отопление. През януари 2021 година 100 литра нафта са стрували в Германия средно 49 евро (нето). През декември 2021 същата цена е възлизала на 69 евро (нето) - това е увеличение от близо 41%. "Цените на нафтата за отопление в общи линии следват развитието на цените за суровия петрол на международните пазари. В хода на пандемията тези цени бяха спаднали рекордно, а в момента те са на по-високо ниво, отколкото бяха преди началото на кризата с коронавируса", казва експертът Щорк. Той предрича, че през 2022 година цените на нафтата за отопление ще продължават да растат.

Що се отнася до цените на тока, порталът Verivox съобщава, че там не се набюдава толкова силна динамика, както при газа и нафтата. Но покачване има - между юли и ноември 2021 цените на тока за частните потребители многократно е достигала нови рекордни нива. Таксите за ползване на преносните мрежа също са скочили. На спотовите пазари цената за един мегаватчас енергия междувременно скочи до близо 325 евро. За сравнение: средната ѝ стойност в продължение на дълги години се е движела между 35 и 55 евро.

Високи данъци и такси

В случая обаче следва да се има предвид и това, че крайните цени за потребителите в Германия са толкова високи включително и поради високия дял данъци и такси върху енергията и таксите за преносните мрежи. Цената на самия ток представлява по-малко от една четвърт от крайната цена. На газа - близо 49% от крайната му цена, а на нафтата - около 59% от крайната цена. С други думи - налаганите от държавата данъци и такси са сред основните причини за високите цени на енергията. Особено скъпо става в момента за домакинствата, които са били снабдявани с енергия от т.нар. дискаунтъри - доставчици, които нямат дългосрочни договори и закупуват ток и газ от спот пазари. Много от тези компании фалираха покрай експлодиращите цени и сега клиентите им са принудени бързо да сключат нов договор с друга фирма. Те няма да останат на тъмно и на студено, защото автоматично преминават към базовия доставчик на енергия за региона. Само че там попадат в тарифите за нови клиенти, а те са доста високи. Така например след 1 януари 2022 новите клиенти на кьолнския базов доставчик Rheinenergie трябваше да плащат 72,8 цента за киловатчас ток, а това е двойно повече от цената, която плащаха старите клиенти - 30,76 цента.

Бреме и за индустрията

От експлодиращите цени на газа, тока и нафтата страдат не само частните потребители, но и индустрията. Нищо чудно, че при подобно драматично нарастване на цените на енергията много от предприятията са застрашени от фалит. Вече се чуват и първите призиви за отпускане на държавна подкрепа.

Автор: Клаус Улрих


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мразя немци

    86 18 Отговор
    Мразя тези националисти! Мразя ги искрено, а принципно не мразя хора

    Коментиран от #7, #21

  • 2 тикви

    150 8 Отговор
    САЩ ще ги снабдяват с ГАЗ, нали са колония! Бабата Меркелка им остави добро наследство. Но поне се раждат повече германчета с тъмна кожа!

    Коментиран от #25, #39

  • 3 пешо

    154 4 Отговор
    причината е само една , че са подлоги на краварите
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Майна

    139 3 Отговор
    ДВ ..у лево.

    Всичко е благодарение на слугинската политика на ГЛОБАЛИСТИЧНИТЕ правителства ...ИМА ЛИ НЯКОЙ ,КОЙТО ОЩЕ НЕ Е РАЗБРАЛ??? Не сме вече толкова зелени...
  • 6 Зззз

    74 5 Отговор
    Сериозно? Там вой нададен ли е, че причината е новото правителство?
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 гадно

    178 0 Отговор
    Искаха борсови цени на газа и зелена енергетика като си затвориха централите. Сега да се греят на слънчевите панели и вятърните перки лошото е, че и ние сме пак от сстраната на булката.

    Коментиран от #49, #61

  • 9 Сиромах Булгар

    84 4 Отговор
    Горките германци !!!А ние сме си добре !!!
  • 10 отзад

    90 4 Отговор
    Меркел да звънне на тиквата ,и той ще ги оправи , както нас !!!
  • 11 tomito

    109 3 Отговор
    Така де ама Тиквун разправя ,че Радев е вдигнал газта. И само Тиквун единствен на света може да управи нещата.
  • 12 Пламен Калинов

    136 3 Отговор
    Ами нека им на тези глупаци. Сега, ще видят зелена енергия, като няма вятър. Трябва да си много тъп да си затвориш всички атомни електроцентрали. Без война, ще си фалират държавата зорлем.
  • 13 Полоний

    33 39 Отговор
    След като си осигуриш монопол на един доставчик и го направиш безалтернативен, може много да се чудиш защо цените са такива, каквито той реши. Предполагам за 10-20 години ще започнат да се сещат.

    Коментиран от #22, #23

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Гробар

    112 2 Отговор
    Не лъжете. Пандемията е повод. Причината са некадърните политици.
  • 16 вавилон

    96 2 Отговор
    Някой или някои подземни тъмни тайни световни организации са решили да разорят държавите. Само не знам за какъв че5 ЕС не предприема някаква мерки за да се спре всичко това. А най-интересното е че народите и те търпят вместо да се вдигнат масово на протести.
  • 17 Грульо

    97 1 Отговор
    " С други думи - налаганите от държавата данъци и такси са сред основните причини за високите цени на енергията. "

    От всичко е видно, че продължават да ограничават жизнената активност на добитъка. Първо ковит, сега ковит и скъпа енергия, инфлация, затягане на коланите. Сигурно са измислили още геноцидни мерки.
  • 18 666666

    99 1 Отговор
    Значи там все още се топлят и на нафта !?!?А тук ни клатят ,че не може защото замърсяваме.
  • 19 Европеец

    117 3 Отговор
    В Германия цените за ток, газ и нафта буквално експлодират, а една от причините за това е пандемията.

    И какво общо има пандемията тук - единствената причина за поскъпването е че германците са подлоги на краварите и безропотно изпълняват всичките им прищевки а не си гледат собствения интерес. На ви сега краткосрочни договори за газ, на ви сега спирането на реактори защото са руски, на ви сега "зелена сделка", топлете се сега на американски втечнен газ, пускайте все повече ВЕИ-та за да сте "екологични" и продължавайте да плюете по Русия пък тя тотално ще спре газът и тогава цените наистина ще станат космически.

    Такъв тъп народ като германците не съм виждал.

    Коментиран от #26

  • 20 pbdan

    93 2 Отговор
    Косвено разбираме, че в Германия се продава нафта за отопление за 0,50 евро за литър. У нас нафтата за отопление, така наречения "газьол" и дизеловото гориво са на еднаква цена от над 1 евро за литър. Защо така бе Миме? А иначе си построиха с техни пари СП-2, но не бързат да го узаконят защото не отговарял на европейските изисквания измислени от не знам си кой?! Пък и цената на СО2 емисиите пак някой неизвестен я повишил. Жива шизофрения.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Европеец

    73 1 Отговор

    До коментар #13 от "Полоний":

    Че кой им пречи да си купуват американски втечнен газ - ама той бил по-скъп и от "скъпия" руски газ.
  • 24 Рошко

    66 4 Отговор
    Какво има да се чудите за тока бе алакоши, вижте само колко тостери се произведоха последните години, нали вървят на ток, а за газа да ходят да ревът на бай дън, спират да се навеждат на обора пускат си северен поток половин Украйна влиза в Русия и готово
  • 25 Кауни

    28 4 Отговор

    До коментар #2 от "тикви":

    Вече хиляди Германци идват в българия Следващото правителство ще бъде Методи шваба такъва ние съдбата Пак на площадите с домати и риба Търсат се хора кои да носи ковчега Че тримата глупака се отказаха
  • 26 Майна

    47 8 Отговор

    До коментар #19 от "Европеец":

    Работя в Германия и тук хората са като всички...Не сме по-умни, кажи в коя държава ГРАЖДАНИТЕ ДОПУСНАХА,ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО РАБОТИ ПРОТИВ ТЯХ??? Ние бяхме по-мачкани,но и оня Толуп направи едно добро от лакомия за българите ,закъсня с ваксините...Ако в началото имаше достатъчно,в тая масова психоза много щяха да са набодени

    Коментиран от #34, #60

  • 27 бай онзи

    69 5 Отговор
    ПАНДЕМИЯ В АВГАНИСТАН И ПЕТРОЛНИТЕ ДЪРЖАВИ НЯМА ,А СЕГА СИ ГО ОБЯСНЕТЕ АМА ПО СПОКОЙНО ДА НЕ ВИ ИЗПАДАТ АБОКАТИТЕ
  • 28 Калоян

    77 2 Отговор
    Путин ви го начукати. Като ви предлагаше дългосрочни договори се дърпахте . Мислехте че ще се минете. Ама сега едити дървото безплатно.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Африкански емигрант

    50 2 Отговор
    Така трябва, високи данъци , иначе с кво че ни ранът.
  • 31 Дедо-вия

    62 1 Отговор
    А какво ни интересуват германците (ако все още има останали такива)???
    Има скъпа агресорска газ и още по-скъпа ,,демократична,, такава. Свободен пазар, точно по ,,европейски,, правила...
  • 32 Никой

    76 2 Отговор
    Някой може ли да ми обясни тия спотови пазари за какво ги има въобще?
    Имам чувството, че са единствено създадени за да могат определени кръгове с пари да изкупят енергия на добра цена и да я продадат на нас на десеторна цена.
    Не е реално цената да е била 30-50 евро сега да е 300.
    По същия начин както не е реално мегават час ток в БГ да е бил (за бизнеса) около 100лв до Юни месец миналата година а сега да има и дни когато е по 1100 лв .
  • 33 Дедо-вия

    43 1 Отговор
    ,,германците,, могат да питат укрите, от първа ръка ще научат какво ги чака...
  • 34 Европеец

    63 3 Отговор

    До коментар #26 от "Майна":

    Поне в България и Франция имаше протести против правителствата а в Германия нищо. Германците са най-лесно манипулируемия народ - навремето Гьобелс успя да ги зомбира всичките със пропаганда. И сега също са най-манипулираните хора - голям процент вярват че Путин е виновен за скъпия газ, голям процент са против АЕЦ и голям процент са за ВЕИ-та.

    Изглеждат умни но не са

    Коментиран от #35

  • 35 Майна

    40 2 Отговор

    До коментар #34 от "Европеец":

    Моля...,не знам откъде черпиш информация..ГЕРМАНИЯ ГОРИ ОТ ПРОТЕСТИ . В неделя имаше над 120 000 в Хамбург..ЦЯЛА ГЕРМАНИЯ..ПОТЪРСИ..

    Коментиран от #41

  • 36 Дедо-вия

    51 2 Отговор
    дойче зеле пак ли Путин ще обвини че са скъпи Мерцедес-те
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Бодак

    44 1 Отговор
    Не може да бъде ?! Никъде не пише че Путин е виновен.
    Май са на изчакване... да свършат преговорите Путин - Байдън, па тогава ши пишим, според това накъде духа вятъра
  • 39 Путин

    35 1 Отговор

    До коментар #2 от "тикви":

    Германия е европейският стожер на НАТО!! Като им врътна кранчето на газта ще видят откъде изгрява слънцето!! Схващате ли бе германски тикви???
  • 40 Sion

    29 3 Отговор
    Щом е ДВ биеш една звезда, не четеш и затваряш..

    Коментиран от #44

  • 41 Бодак

    39 1 Отговор

    До коментар #35 от "Майна":

    "Моля...,не знам откъде черпиш информация..ГЕРМАНИЯ ГОРИ ОТ ПРОТЕСТИ . В неделя имаше над 120 000 в Хамбург..ЦЯЛА ГЕРМАНИЯ..ПОТЪРСИ.."

    Да, ще трябва да потърси. У нас такива работи не дават. Айде, частните водещи телевизии не са независими, оправдано, дават подбрани новини, според "правилната / пропагандната гледна точка, но БНТ, която се издържа от данъците ни, защо не ни осведомява за това какво се случва по света, та сами трябва да се ровим и потърсваме от Мрежата. На дело БНТ е напълно безполезна - тя по нищо не се различава от частните ТВ. Те имт оправдание за зависимостта си -- зависими са от този, който им дава парите. Но националната БНТ - държи се като зависима и преповтаря същите новини като частните бТБ, Нова и др. т,н, водещи ТВ.
    На дело, нарушено е конституционното ни право да сме осведомени, затова все по-малко се гледат новини по телевизора, търсиме новини и се осведомяваме сами, чрез Мрежата. Срам за БНТ - на заплата от данъците ни -- искаме да ни осведомявате, страхливци, продажни страхливци.
  • 42 Тракиец

    20 1 Отговор
    Д.В. пита какво са причините.Причимата е една,.Малко депутати там си вършат работа,,а другите гледат как да си говорят за правата на джендарите.Всичко това можеше да се предвиди отдавна.Ама няма кой джендо/а е по важен.
  • 43 безпартиен

    29 1 Отговор
    Да продължат да отглеждат емигранти и децата им и да се наслаждават на "демокрацията" си!Германците свършиха на 9 май 1945!!!!Сега там има повече джамии ок колкото в някоя ислямска страна!Мисля,че ще им писне от паразити на обществото наложени от вън!Тогава вече Европа ще тръгне напред!
  • 44 Ром ама кубински

    11 1 Отговор

    До коментар #40 от "Sion":

    И аз така,отдавна го реших,бойкот.
  • 45 Бай Иван

    34 1 Отговор
    Що се отнася до независимостта на Българската национална телевизия и Българското национално радио мога да кажа, че те за 30 години са изцяло превзети отвътре от хора на Сорос. Всичката им "информация" е все "правилна". Когато пусна радиото по музиката разбирам, че е БНР, защото те пускат само западна музика. Разбира се вбесявам се и си пускам БГ радио и си слушам само него по цял ден, когато мога! Срамно е за България, че една частна радиостанция излъчва само българска музика и популяризира български изпълнители, а медиите, които се издържат с наши пари работят против България!
  • 46 Алооо

    12 1 Отговор
    Стига сте говорили глупости, нали трябва да избият парите за тези ваксини и тези заеми, иначе откъде!!
  • 47 Нормално..

    19 1 Отговор
    Как какви са причините!!!?? Зелената сделка бре либерални зелени глобалиски и.диоти
  • 48 Енергетик

    19 1 Отговор
    И защото са айдиъти и си затвориха по нареждане на зелените талибани три атомни централи. Затова електроенергията им ще е скъпа, защото вече я внасят. От вятърни генератори енергията е вятър работа.
  • 49 Сват

    18 0 Отговор

    До коментар #8 от "гадно":

    Не сме толкова от страната на булката. В момента- днес износът е 1 500 000 киловата. Справка - сайта на ЕСО. Рекорден за последните години. Фирмите прекупвачи на правилните другари правят милиони печалби дневно. А българските фирми да правят вятър с уста.
  • 50 Запознат

    16 1 Отговор
    Цяла Европа се тресе от протести .....Но това което се случи с Берлинската стена няма как да се повтори...Медии и телевизия ще ни облъчват иначе Европа ще ПЛАМНЕ.
  • 51 не може да бъде

    22 1 Отговор
    Никога не съм предполагал,че газът е толкова ценен продукт.Ето американците казаха ,че с техния газ се пренасят молекулите на свободата!?А сега едни медицински изследвания ,неофициални ,показват.че руският газ в ограничени количеста и с подходяща цена лекува от слабоумие!Ефективността на това лечение е се вижда най-вече при по-ниски температури -под нулата,а също така при прозводството на изкуствени торове !?Интересното е ,че при някои политици ефектът е минимален-това се получавало защото тяхното слабоумие е в твърде напреднала фаза!?
  • 52 БПФ

    12 1 Отговор
    Вова Путин е виновен. Нали?
  • 53 Хаха

    13 1 Отговор
    Сами си затвориха централите и си мотаят северен поток хахаха
  • 54 Будител

    9 1 Отговор
    Пълни лъжи.2021 нафта - дизел за автомобили от 116 евро за 100 литра до около 126 до август. Декември , 146 евро. Сега цената е 155-160.

    Коментиран от #55

  • 55 pbdan

    9 0 Отговор

    До коментар #54 от "Будител":

    В статията става въпрос за нафтата за отопление, известна у нас като газьол. Явно там както и у нас цената на дизеловото гориво е двойна с наложения акциз. Нафтата за отопление е без акциз на половин цена. У нас през 2016 изравниха цените на газьола и дизеловото гориво, което намирам за неправилно щом в Германия, а може би и другаде в ЕС съществува това различие.
  • 56 От страни

    4 0 Отговор
    Германците са в капан - трябва да заредят хранилищата със газ по 2000 евро а след като падне цената да я продават по 1000. И ко ся праим?
  • 57 Blackthorn

    3 0 Отговор
    Крайната цел е една - пълен крах на пазарите и икономиките. За справка плана на Клаус Шваб за великия рестарт
  • 58 Циган

    0 0 Отговор
    КАК ТАКА МРАЗИШ НЕМЦИ НЕ МРАЗИШ ХОРАТА БРЕИ ТО ТОГАВА КОИ МРАЗИШ НЕМЕЦЪТ НЕ Е ЛИ ХОРА (ЧОВЕК) ГОЛЯМ ГЛУПАК ЛИ СИ ИЛИ ПРОСТО ТАРИКАТ БРЕЙ БРЕЙ БРЕЙ
  • 59 Смотан старец (ЦИГАНИН)

    1 0 Отговор
    Брей дядовата на 86съм и много ми се иска да се върне живота на хората АМА НЕ СТАВА ИЗМИСЛЯТ НОВА СЛЕД НОВА БОЛЕСТИ ОТРИЧАТ ИСТИНСКА ХРАНА ЗА ГУМЕНА ДАНЪЦИ И ТАКСИ ТЕХНОЛОГИЯ И ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ АМА ПРОСТ НАРОД СЛАБА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ ЧЕРВЕНА ЕНЕРГИЯ ОРАНЖЕВА СЪБОТА ЧЕРЕН ПЕТЪК РОЗОВ ПОНЕДЕЛНИК И НЕ ЗНАМ ОЩЕ КАКВО ГЛУПОСТИ СЛЕД ГЛУПОСТИ ПОЛУДЯ СВЕТА АМА ИДИ ГО РАЗПРАВЯШ НА ЦАР И ЦАРЕДВОРЦИ АМЕРИКА РУСИЯ КАНАДА КИТАИ ИНДИЯ МОЗАМБИК И КОИТО СЕ СЕЩАШ НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ КУПУВАМ ОТ ТОЗИ КОЙТО Е НАЙ ИЗГОДЕН И ЖИВОТА ПРОДЪЛЖАВА КУПУВА ОТ ТОЗИ КОЙТО МЕ ЗАДЪЛЖАВА И ЖИВОТА УМИРА ТЪИ ЗНАМ АЗ ДЯДОВАТА
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Пенсионер

    3 0 Отговор
    Да кажат как и на какви цени препродават на Полша и Украйна?
  • 63 талибан

    0 0 Отговор
    най голяма вина за кризите в света както и за вирусгейта носят САЩ и по специално шепата милиардери които назначават не само правителството в САЩ ,но и правителствата по света без Русия и Китай та те затова искат да ги унищожат Путин и Китайският лидер са стожерите на света за да няма война и затова НАТО е обкръжила Русиа с бази
Новини по държави: