Last news in Fakti

7 Януари, 2022 09:03 3 317 31

ФАЦ за България: "Скъпа зима в най-бедната страна от ЕС"

  • българия-
  • икономика-
  • газ-
  • кирил петков

Черноморската нация е разкъсвана по въпроса за отношенията с Русия, с която я свързват културни и икономически връзки - включително и почти пълната зависимост, когато става дума за газ и за ядрено гориво

ФАЦ за България: "Скъпа зима в най-бедната страна от ЕС" - 1
Снимка: БГНЕС

Предизвикателства пред правителството на Кирил Петков: няколко чуждестранни медии пишат за скока на цените на газа в България, за инфлацията и за енергийната зависимост от Русия. Тук обобщаваме основните акценти:

Няколко публикации в чуждестранни медии са посветени на "газовата тема" в България. Под заглавие "Скъпа зима в най-бедната държава от ЕС" добрият познавач на България Михаел Мартенс пише в германския "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ), че само за година цените на газа в България са се качили пет пъти.

Растящите цени - ранно бреме за новия кабинет?

"15 години след влизането си в ЕС България без конкуренция е икономически най-слабата държава в Общността, където и средните доходи са най-ниски. Увеличението на цените през последните месеци може да се превърне в ранно бреме за новото коалиционно правителство на министър-председателя Кирил Петков. Всъщност това правителство си беше поставило като най-важна цел борбата срещу безстопанствеността и корупцията. Сега обаче цените на енергията бързо растат, това усилва инфлацията и тези неочаквани предизвикателства изискват цялото внимание на управляващите."

Мартенс смята, че растящите цени на газа отново ще разпалят дебата за енергийния микс в България. "В това отношение вече от години главна тема е идеята за строеж на нова АЕЦ редом с вече съществуващата в Козлодуй край Дунав. Населението и повечето партии в България обичат ядрената енергия, тоест - от идеологическа гледна точка няма какво да попречи на развитието на ядрената енергетика", констатира авторът.

По-нататък в статията си той обяснява на германските читатели проблемите около интерконектора и азерския газ, както и за очакванията на страната от терминала за втечнен газ в Александруполис.

"Но оттам не се очаква бърза помощ за правителството на Петков. Според данните на българската статистическа служба, през миналата година в страната е отбелязан най-високият ръст на цените от повече от десетилетие. Според същите данни инфлацията е била 7 процента. Когато поскъпват основните хранителни продукти или отоплението, много български домакинства бързо го усещат на гърба си. Български сдружения на индустриалците наскоро съобщиха, че за икономиката на страната кризата с цените на енергията е по-заплашителна дори от финансовата криза през 2009 година. Един от съюзите на работодателите предупреди, че могат да се очакват фирмени фалити и верижна реакция. Настоява се за по-високи субсидии за потребителите на ток в индустрията", пише Михаел Мартенс в края на статията си във ФАЦ.

България и отношенията с Русия

Темата за цените на газа в България присъства и в електронното издание "Юрактив". Статията там е озаглавена: "Експерти: нечисти игри на българския газов пазар в полза на Русия". Авторите твърдят, че определени бизнес интереси се опитват да дестабилизират "Булгаргаз". Те цитират Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията, с думите, че българската държава нямала интерес да води активен диалог с Азербайджан за промени в дългосрочното споразумение, а вместо това имало опити да се отнеме властта на ръководството на фирмата. В статията става дума и за напреженията около зависимостта на България от руски газ.

За това между другото пише и агенция Блумбърг в обширна публикация за плановете на премиера Кирил Петков. "Черноморската нация е разкъсвана по въпроса за отношенията с Русия, с която я свързват културни и икономически връзки - включително и почти пълната зависимост, когато става дума за газ и за ядрено гориво. Българският президент Румен Радев неколкократно казва, че санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим са неефективни, а министърът на отбраната Стефан Янев отхвърли засилено присъствие на НАТО в страната. Петков пък отхвърли думите на Янев като "лично мнение", пише още агенция Блумбърг.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бушприт

    38 1 Отговор
    Михаел Мартенс пише в германския "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ), че само за година цените на газа в България са се качили пет пъти. А пенсиите и минималният доход почти не са мръднали.
  • 2 ТаУмВзе

    49 16 Отговор
    Точно благодарение на евро съюзчето, сме най Бедни и последни по Всичко! Марш бе!

    Коментиран от #6, #8, #28

  • 3 РЕАЛИСТ

    41 2 Отговор
    Българино, не те ли е срам все да те наричат" най-бедната държава в ЕС". Сам си си виновен, щото все такива управници си избираш и после ги търпиш , да те правят от беден, по беден.
  • 4 Тези пък

    19 5 Отговор
    Защо се бутат там където не им е работа
  • 5 Еми да

    25 3 Отговор
    Голяма заслуга за това, което пишат ИМТ ТЕ !
  • 6 Корги

    37 3 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Не евросъюзчето, а тези, които сме изпратили там да ни представляват и вдигат послушно ръчичка при гласуването на всяко едно предложение в интерес на едни и пагубно за други държави. "Зелена сделка", "зелен сертификат", "конвенция за защита на кърлежите и картиците" и прочие, и прочие глупости, за които нашите "усвояват" отпуснатото чрез кухи фирми и контролирани обществени поръчки.

    Коментиран от #11

  • 7 Българина

    29 6 Отговор
    Бяхме ли най бедната преди ЕС И ГЕРБ? Е СЕГА вече сме и най изчезваща....

    Коментиран от #24

  • 8 В парламента колко магарета

    26 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Има които скубят българина ,същото ще е и с новия нали вие си ги избирате няма да ревете после
  • 9 За какъв чеп..............

    30 7 Отговор
    Ни беше тоя евросъюз ? Станахме от бедни по бедни . Унищожихме си нашето производство за да ни превърнат в пазар за западните стоки

    Коментиран от #14, #17

  • 10 Един

    24 29 Отговор
    80% дебили избраха Кирчо и Кокорчо , и оплюха Бойко , при който живееха в пъти по добре ! Сами са си виновни , че ще страдат ! Нали все гледат чуждата паница , и не виждат кой пълни тяхната !

    Коментиран от #13, #21

  • 11 ТаУмВзе

    24 1 Отговор

    До коментар #6 от "Корги":

    Не пич, в колониалната територия тия калинки се Назначават, и като награда за Геноцида могат да крадът Яко! Защото след 89та,се монтират само тиняци и роднини от структурите на бкп.
  • 12 Бебча

    12 5 Отговор
    Фръц-фръц,пръц и Кирчо!
  • 13 Два

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Един":

    От ЕДИННАТА !
  • 14 И ПРЕДИ ЕС БЯХМЕ ТАКА

    13 8 Отговор

    До коментар #9 от "За какъв чеп..............":

    Не се заблуждавай хайде да си припомним хайдутлука трябва да се намали
  • 15 Гост

    18 3 Отговор
    Глупости, България е рая на земята, даже и Господ е българин...лека и пръст! България през турско не е била зле, А сега е кошмар!

    Коментиран от #19

  • 16 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 20 Отговор
    пак за бойко борисов ще гласувам , напук на всички тука. щото ма мразите
  • 17 оня с коня

    9 13 Отговор

    До коментар #9 от "За какъв чеп..............":

    ти не разбираш - Евросъюзът ни бе за да бъдем най-бедни в Него,а НЕ още по-бедни като Руска Сърбия например!
  • 18 Гьобелс Дойче

    24 4 Отговор
    Много здрава пропаганда. Ние сме в ЕС и НАТО, и то не от вчера, обаче за колониалната им политика с която ни оглозгаха обвиняват Русия и всичко руско. Кой ви вярва вече??
  • 19 Няма спасение

    18 5 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    АКО ИМА ШАНС НЯКОЯ БОГАТА ДЪРЖАВА ДА ОСИНОВИ БЪЛГАРИЯ С НОВИ ЗАКОНИ И ЧУЖДО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ КРАДЛИВО ЩЕ СЕ ОПРАВИМ

    Коментиран от #30

  • 20 112

    9 1 Отговор
    Бедни си бяхме, който е, бедни. Имаше и чрез разни сделки по живково заможни, даване земя на безценуца на приближени, така бе и след 1989 и умните, кадърните напуснаха бг и деца на дс със зелена карта, която бе не евтина/10 хил???. Кой удпя през тия 70 г ще си живее с многото жилища, земи и ако закъса ще продава. Кой си бе роб и роб ще си умре. Населението расте, но от хората неискащи да се трудят, а чакат телк, а и телк др Ангелова от баните, смолян от де пари за частна болница, от закуски ли или от под масата, с чанти от диагнози несъществуващи. Ще се оправим, но след повече от пине 20 години. Не са ви виновни младите. Бг е затънала в корупция и мръсни градове.
  • 21 Продължавам

    12 4 Отговор

    До коментар #10 от "Един":

    Продължавам да съм възмутена,от един човек,който беше написал, че ЩЕ ГЛАДУВА НА СТУДЕНО,важното било,че ГЕРБ не са на власт.Ами такива мазохисти определят съдбата на България. На разумните хора ни остава да се надяваме,че качеството на живот няма рязко да се влоши.Не ме интересуват оправдания със световна криза.Интересува ме как живея.
  • 22 факти

    15 3 Отговор
    Някои от тези неща с прякото участие на германската държава? Кой създаде ГЕРБ? Кой наливаще пари в тяхната корупция, която разпространяваха? Кой ги поддържаше и пазеше? Кой? Германия има полза от икономическата катастрофа и разрухата в държавата, защото печели човешки капитал от една страна. И финансов капитал от друга, чрез веригите си от магазини доставящи немски стоки. Това са ФАКТИ. И това е поредния жълт немски всекидневник за пропаганда.
  • 23 ГОРСКИ

    15 2 Отговор
    Алчни и крадливи хора ни управляваха до сега, затова сме най бедни!!!!!!!!

    Коментиран от #25

  • 24 Стрелата

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българина":

    Ма тва е от 30 годни бре 2.5 мил. Българи пълнят хазните на чюжди държави после безработицата била ниска и ти си облъчено парче и Българино пълни джебите на Чехи.. Германци.. Х американци.. Айде на пангара че сметките изляза ха днес стригането започна на ви ЕС.
  • 25 Абсурд

    6 0 Отговор

    До коментар #23 от "ГОРСКИ":

    Явно за теб няма значение брутен вътрешен продукт,прибавена стойност,природни богатства и т.н.Аман от едностранни ,категорични изказвания,без мисъл.Хайде сега,вместо да се работи,да продължаваме да търсим вина.И така целият мандат ще мине.После пак започваме старата мантра.И ще се оправим на кукуво лято.
  • 26 Историк

    7 0 Отговор
    Вместо да налагат мораториум.Символ е на паника и объркване трябваше да се наложи едно единствено ефективно решение.Забрана за износ на ел. енергия и изкуствено създаване на свръх производство на енергия в България.
    Такова състояние щеше да охлади ентусиазма на фирмите спекуланти на бг. енерг. пазар.
    Веднага мастити икономисти ще изкочат и кажат, че така България нарушава евро не знам коя наредба за либерализация и свобода на европейския енергиен пазар.
    Когато се изравнят стандартите тогава България следва да изпълнява подобни условия. До ден днешен в земеделието субсидиите не са равни с тези, които вземат френските фермери.Значи българите са ограбени и измамени.точка
  • 27 Озадачен

    3 0 Отговор
    Такива неща се пишат в коментарите че човек ще реши че сме били най богатите преди ЕС
  • 28 Забравяш

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    НАТО то....
  • 29 Лицемер по душа или се прави?

    0 2 Отговор
    Ако не ни насъскваха против руснаците именно от Европа и от разните фондации, можеше и да нямаме проблеми с високи цени на газа. Ама не може да плюеш за съветска окупация, да мажеш паметници на съветските войници, да настояваш и поддържаш санкциите срещу Русия и да имаш евтин руски газ. Какво получиха руснаците от Съветския съюз, когато ни помагаха за индустрия и някои от тях имаха по-нисък жизнен стандарт от нашия? За благодарност получиха от нашите политици нашето членство в НАТО. Така, че без вопли, моля.

    Коментиран от #31

  • 30 Ку-ку

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "Няма спасение":

    Направо да ни купува Мъск, а ние ще му правим Теслите за без пари почти... 😂
  • 31 ...

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Лицемер по душа или се прави?":

    Пример за абсолютно безпринципен коментар. България е в НАТО, а не във Варшавския договор. Цената на газа не е политически въпрос или не би трябвало да е. Не може да си член на ЕС и НАТО и да се играе двойна игра. Да си мълчим за руските безобразия, само за да ни е евтина газта. На това се казва лицемерие и предателство. За съжаление безхарактерността и лицемерието, наследено от соц епохата, са толкова дълбоко насадени в характера не само на политиците, но и в народа, че положението е отчайващо...