Last news in Fakti

7 Януари, 2022 09:30 1 706 27

Енергийният министър: Алтернативни трасета за газа свалят цената с над 10%

  • енергиен министър-
  • алтернативни трасета-
  • газ-
  • свалят цената

Тече проверка защо не са били използвани до момента тези варианти

Енергийният министър: Алтернативни трасета за газа свалят цената с над 10% - 1
Снимка: bTV

Алтернативни трасета за доставка на газ в България през Гърция и Турция са технически възможен вариант и не е ясно защо в сегашната кризисна ситуация „Булгаргаз“ не е проучил тези варианти, които са изгодни за потребителите у нас. Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ министърът на енергетиката Александър Николов.

По думите му тече проверка, но ведомството има свое заключение за причините – „в омекотен вариант: човешки“.„Дружеството, което отговаря за преноса („Булгартрансгаз“), казва, че има възможност не за едно трасе, а има две алтернативни трасета за достъп и след това излиза изпълнителният директор на дружеството, което се грижи единствено за търговската дейност („Булгаргаз“) и говори за транспорт“, посочи Николов.

Според него е недопустимо да се говори за забавянето на интерконектора с Гърция като единствена причина за недоставяне на азерския газ, „когато има възможност да се реализира финансова полза за държавата и обществото“ с 4-5 алтернативни варианта по линия на точката за достъп на синьото гориво, но нищо не е направено по тези варианти.
„Ако се направи, ще има изключително позитивен ефект за потребителите – поне няколко процента понижение надолу (…) Ако се промени миксът, който „Булгаргаз“ представя на КЕВР, може да надхвърли 10%“, подчерта Николов. На този фон, той повтори вчерашното си изказване от пленарната зала, че сегашната ситуация води до загуби от до 1,5 млн. лева на ден.

По темата с изнасянето на газ от „Чирен“ Николов коментира за „Булгаргаз“, че „когато се гледа едно държавно дружество, то следва да бъде управлявано така, че да носи максимална полза. Опитите така да се управлява, че да е удобно за себе си или по начин, който не е в обществен интерес, са странни“.

Няма да фалират топлофикации

В същото време Николов беше категоричен, че няма как да спрем да изнасяме ток, защото това „означава да излезем от единния европейски пазар“ и цените у нас, макар и високи, са всъщност сред най-конкурентните в Европа. Затова и усилията са насочени към подпомагане на битови, обществени и индустриални потребители в трудните месеци по линия на цените на тока и на газа.

Министерството на енергетиката разполага с ресурс за януари и февруари, няма да се допуснат фалити на топлофикационни дружества, категоричен беше министърът. По думите му в началото на следващата седмица ще са ясни размерът и структурата на помощите за битовите газови потребители, като ще се нотифицира за тях и Европейската комисия.

Общо МЕ разполага с 200 млн. лева, като най-голяма част от парите ще отидат за различните потребители през този и следващия месец, които традиционно са най-студени.

Държавните ВиК дружества също ще се компенсират, за да няма натиск върху цената на водата.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бойко в затвора

    27 5 Отговор
    Ясно е,че от Булгаргаз съботират правителството и умишлено вдигат цената! Шефът на Булгаргаз е гербаджия и се прави всичко възможно да се свали правителството! Само глупак би помислил,че това не е така!

    Коментиран от #24

  • 2 ТаУмВзе

    9 2 Отговор
    Но олигарсите на герберастията, ще качват цените с поне 20 процента. Бухахах Пак ни имат за балами и щавенето си Продължава!

    Коментиран от #4

  • 3 долу ЕС

    17 2 Отговор
    Най алтернативното трасе директно от доставчика без посредници БМБ го потурчи..... буквално и преносно. Стара търговска поговорка....
  • 4 За да не

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Продължава бавенето трябва да продължи изчегъртването

    Коментиран от #6

  • 5 За да не

    5 1 Отговор
    Продължава щавенето трябва да продължи изчегъртването
  • 6 ТаУмВзе

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "За да не":

    Посолството ни Прати ще ни дозакопат за норматив, след долната мутра! Само това е сигурно.
  • 7 Vatnika

    13 4 Отговор
    Да благодарим на братушките. Тоест, нашите национални интереси не са важни, важно е на Русията да е добре!
  • 8 мечо

    5 1 Отговор
    да се забрани износат на ток
  • 9 Смех

    11 1 Отговор
    Сваляли с 10%...

    Дали си 2 метра или 15 сантиметра под вода все още се удавиш... Ама на кой да обясняваме говорят ми за мегатрон, а то ифлация и брутални цени за енергия.... Благодарете и на Бойко и на всички, които защитиха "зелената" енергия която е 10-20 пъти по скъпа от енергията идваща от АЕЦ-Козлодуй, но нали имаме предприемачи и бизнесмени в паралмента повече от половината имат собственост със соларките...
  • 10 редник

    6 1 Отговор
    В същото време Николов беше категоричен, че няма как да спрем да изнасяме ток...

    Какво стана с противниците на АЕЦ "Белене" - колко милиарда можеше да спечелим, ако беше построена?!...
  • 11 Сандо

    7 0 Отговор
    Изтървахме питомното /"Южен поток"/ и сега гоним дивото - алтернативни пътища.Но така е,когато се грижиш за чуждите интереси и нямаш смелост или интерес да защитаваш и да се бориш за собствените си.
  • 12 ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ

    3 1 Отговор
    Не съм финансист, нито счетоводител,
    но предполагам, че всичко е заради печалбата.
    Като нямаш конкуренция и няма алтернативи за хората,
    а потреблението е горе-долу едно и също и няма да бъде намалено,
    всеки търговец има интерес да продава скъпи неща.
    Пример: Ако купиш нещо за 100 лева и го продадеш с 20% надценка,
    вземаш 20 лева отгоре. Ако купиш нещо за 150 лева, при 20% процента надценка
    вече вземаш 30 лева отгоре. Ако вземеш нещо за 1000 лева и му сложиш 20% отгоре,
    всеки може да сметне, какво се получава...

    Коментиран от #22

  • 13 небрежнев

    10 0 Отговор
    Имам чувство, че избираме прости хора със още по-прости избиратели. Цената на газа се е увеличила с над 300%, а цялата енергия на управляващите отива за да се разбере - защо се е забавила връзка, с която може да се намали цента с 10%! Добре де, нека да я има тази връзка, ама останалите 290% увеличение как ще се компенсира... и най-вече кога?
    Възможни решения са - алтернативно заместване на енергопотреблението да не от газ, а от ядрени мощности; или да се купуват борсово фючърси, ама е трябвали някой да го направи миналата година; или да се добива собствен шистов газ; или да се сложат електрогенератори в софийските топлоцентрали и да произвеждат ток, който може да се изнася с 1000% печалба... Ама това трябва да се прави отдалече и от прозорливи управляващи, които пък трябва да са избрани от умни избиратели, а ние предпочитаме да ни управляват ту от джипка, ту от МиГ29, ту от козяк или кремъл и после - защо сме най-бедните в ЕС и защо емигрираме... Защото демокрацията има един недостатък и той е, че народа не може да получи по-добро управление отколкото заслужава. Народът пляска на наказателните акции с/у ББ и не разбира, че се вари на бавен огън по същия начин както Жан ни свари 97-ма год. със заплати от по 3 долара, празни магазини, фалирали банки... и както 45 год. социализъм ни оставиха без пенсионни фондове, режим на тока и водата, купонна система и мутри по-богати от Крез.

    Коментиран от #27

  • 14 Курбанколи Пардимагомедов

    3 1 Отговор
    Нищо лично срещу енергийният министър,сутринта гледах интервюто.Но ми направи впечатление ,че говореше ужасно завоалирано-тип Гоце ,10 ,20 празни думи на висок стил и същевременно нищо не ви казва.За разлика от мъдреца,които с две три думи,моге да ви каже и опише много неща.Та определено не ми направи добро впечатление,поредната калинка поставена да защитава правата на олигарсите.А може и да греша,все пак първо впечатление.
  • 15 Ентропа 2009

    3 0 Отговор
    Сега щяхме да печелим от транзита, ако някой не бе свалил гащи насред пътя!
    Пилето казва 1 и 2 път , но като отлети не се завръща.
    Както някога бай Тошо .... за приземяването ........., така и днешните не са по различни.
    Първо да видим какво ще кажат нашите "ПАРТНЬОРИ" , нали сме натО е ЕО))):
    Политика и патрньори))) Това е като отношенията между труженичка и сводник.
    Нали през 90-те по партньорска паръчка си съсипахме държавата и я превърнахме в декор на филм на Хичкок.
  • 16 НЯКОЙ

    4 1 Отговор
    На г-н министъра не му е ясно защо не се търсят варианти от Булгаргаз, но на нас ни е пределно ясно, кого обслужва Булгаргаз! Уволнете управляващите българското държавно дружество и решете проблема! Докато се пипкате, народът може да вземе нещата в свои ръце! Вече не са достатъчни усмивки и приветливост, започва истинският бой с мафията на Борисов и Гешев! Ако все още нямате подготвени бойци, спешно ги намерете и действайте!
  • 17 АЛО КЛОУНИ

    3 0 Отговор
    КОЙ ГО ИНТЕРЕСУВАТ 10 % БЕ ПОСРЕДНИКА ВЗИМА ПОНЕ 30 /КВИ ПРАЗНИ ПРИКАЗСКИ ДРЪНКАШ 5% 10% КВО ЗНАЧЕНИЕ ИМА / ГЕРМАНИЯ КАТО ИСКА ДА ПРАВИ ТОК ОТ ГАЗ ДА СИ ГО ПЛАЩА НИЕ ГО ПРАВИМ ОТ УРАН И КЮМЮР И СИ ГО ПЛАЩАМЕ КВИ 10 % КВА БОРСА КЪВ МИКС МИКСА Е ЯСЕН УРАНА И ВОДАТА В БГ ДРУГОТО НА БОРСАТА АДЕ ЧАО
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 АЛО КЛОУНИ

    3 0 Отговор
    КОГАТО ГЛЕДАМ ДОМАТИ ПЪРВО СИ ПРАВЯ САЛАТА ПОСЛЕ ПРОДАВАМ / ВЕЦ АЕЦ И ПОЛОВИНАТА ТЕЦ СА НА НАРОДА ТА ПЪРВО ЕВТИН ТОК ЗА НАРОДА ОТ НЕГОВИТЕ ЦЕНТРАЛИ А ПОСЛЕ КОТ ОСТАНЕ НА БОРСАТА /АКО НЕМЦИТЕ ИСКАТ ДА ПРАВЯТ ТОК ОТ ГАЗ ДА СИ ГО ПЛАЩАТ
  • 21 СТАВА

    3 0 Отговор
    ЗОМБИРАНИТЕ ЗЕЛЕНИ В ГЕРМАНИЯ ЩЕ ДОКАРАТ ГРИЖА НА ЦЯЛА ЕВРОПА ЯВНО Е ВРЕМЕ ДА СТРОИМ АЕЦ И ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАМЕ ОТ ГЛУПОСТТА ИМ .ЩЕ КУПУВАТ ТОК КАТО ЛУДИ ЗА ЕЛЕКТРИЧКИ ЗА ПРОМИШЛЕНОСТ А С ТИЯ ПРИХОДИ И С ЕВТИН БЕНЗИН /ГЕРМАНИЯ НЯМА ДА КУПУВА БЕНЗИН / ЩЕ КАРАМЕ САМО ВЕ 8 КАТО АМЕРИКАНДЕТТА/АДЕ МРЪСНА ГАЗ
  • 22 МИСИРИ

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "ДА ИЗМЕТЕМ крадливата пасмина ГЕРБ":

    АБЕ ОБЪЛ ГОВОРИМ ЗА 10 % КЪВ ГЕРБ БЕ МИСИР КЪВ БОРИСОВ АКО ГО НЯМАШЕ БАЛКАНСКИ ПОТОК ЩЕШЕ ДА ХРАНИШ УКРАИНЦИТЕ БЕ С КОМИСИОННА / ПОДАРИХМЕ 3 МИЛИАРДА НА ПУТИН АМИ АДЕ ЗАТВОРЕТЕ БАЛКАНСКИ ПОТОК АДЕ БЕ И ТОГАВА ЩЕ ДУХАШ С 30% И ЩЕ ЧАКАШ АМЕРИКАНСКИ ТАНКЕРИ НАЛИ 30 ТРЪГНАХА КЪМ ЕВРОПА КВО СТАНА ДА НЕ СА ПОТЪНАЛИ ИЛИ СА ЗАВИЛИ КЪМ КИТАЙ АБЕ НЕМА КАК ДА СТЕ ТОЛКОВА ЕДНОПИСТОВИ БЕ КАТО АСПИРИНИ СТЕ С ЕДНА ГЪНКА
  • 23 СТРИНКА ТИ

    3 0 Отговор
    ЧАКАЙ СЕГА ЗНАЧИ НЯМА ВРЪЗКА ОТ ГЪРЦИЯ ЗА АЗЕРСКИ ГАЗ С БАЛКАНСКИ ПОТОК ТАКА ЛИ С КОЙ ПОТОК БАЛКАНСКИ ТУРСКИ ОНЯ ДЕТО ГО ПОДАРИХМЕ НА ПУТИН И НЕ ТРЯБВАШЕ ДА ГО СТОИМ /МАРТИН ДИМИТРОВ/ АМИ ЯСНО НИКАКВИ ВРЪЗКИ С ПУТИНСКИЯ ПОТОК ОБСЛУЖВАШ РУСКИ ИНТЕТРЕСИ ИЛИ НЕ РАЗБРАХ ПЪЛНО ЕМБАРГО НИКАКВА ДАЛАВЕРА ЗА ПУТИНСКИЯТ ТРЪБОПРОВОД ПРЕЗ БГ АДЕ
  • 24 Крокодил

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бойко в затвора":

    А къде работи щерката на министър Яневв?При съботажниците.А защо е там,да се маха.Нали баща и е от опозицията.Явно иска да родоотстъпничка.
  • 25 перверзията

    1 0 Отговор
    Министър Янев си уреди дечицата на високи заплати в Булгаргаз и не го е грижа. Нищо че са без конкурс. Сега на власт е Радев. И ще прави машинации докато и синът му завърши училище.
  • 26 Грую

    1 0 Отговор
    Примитивите трупат напрежение. Засега умело направлявано срещу ГЕРБ. Но ГЕРБ не управлява и след една година камъните ще завалят върху главите на Престъпленията Продължават. Слави да внимава с джипките че с тях е много видим. Да си купува един фолксваген тройка и да се промъква пълзешком и на прибежки.
  • 27 ДЯДО

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "небрежнев":

    Абе момче ! Говориш за някякви % заради които гастъ в момента трябва да струва 90лв за литар.А никой не иска да признае ча и да я има и да я няма гаста струва една цена.ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ВОЙНА!