Отидете към основна версия

1 375 19

Сенатът на Франция обсъжда превръщането на COVID сертификата във ваксинационен

  • франция-
  • коронавирус-
  • пандемия

Сенаторите отмениха възможността съдържателите на заведенията да проверяват самоличността на носителя на сертификата

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френският Сенат обсъжда законопроекта за преминаването на досегашния "зелен" сертификат във ваксинационен. Текстът вече мина на първо четене в Националното събрание и увеличи редиците на протестиращите срещу задължението за ваксинация.

Обсъждането на текста за ваксинационния сертификат върви в Сената в по-спокойна атмосфера от тази в Националното събрание миналата седмица. Горната камара с преобладаващо дясно мнозинство най-вероятно ще одобри проекта, но с няколко важни поправки.

Сенаторите отмениха възможността съдържателите на заведенията да проверяват самоличността на носителя на сертификата. Те настояват той да бъде задължителен само за пълнолетните, за младите между 12 и 17 г. да остане досегашният санитарен паспорт, за който важи и отрицателният тест.

Новият сертификат фактически ще обвърже с ваксинация срещу Covid-19 достъпа на французите до различни обществени дейности като култура и спорт, заведения и междуобластен транспорт. Според здравния министър Оливие Веран се търси трудно равновесие между защитата на французите и продължаването на нормалния живот в трудната ситуация с 350 000 новозаразени.

Утре предстои протест на училищата заради хаотичните мерки в новия санитарен протокол, въпреки че те бяха опростени от понеделник.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: