Отидете към основна версия

10 113 89

Заев: Македонският език и идентичност въобще не са предмет на преговорите с България

  • зоран заев-
  • северна македония-
  • българия-
  • ес-
  • език-
  • идентичност

Северна Македония има ясни позиции в преговорите с България, посочиха от Скопие

Снимка: БГНЕС

Македонската идентичност и македонският език изобщо не са тема за разговор между нас и България, реагират от кабинета на премиера в оставка Зоран Заев на казаното от вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров, предава "Нова Македония". Не съм се оттеглил сам, позициите ми по спора със София са причината да не бъда в правителството, казва Димитров.

"Северна Македония има ясни позиции в преговорите с България, изградени при пълно правителствено единство и изпратени като отговор от нашето МВнР до българското МВнР. Македонските позиции, дадени като наш отговор по темите, които са предмет на разговорите с България, за които обществеността е добре запозната, се изграждат чрез цялостен консултативен процес и работни срещи, в които Никола Димитров имаше активна и съществена роля и допринесе с неговите възгледи., а такива наши позиции са напълно в съответствие с португалското предложение, което беше предложение на словенското председателство, но и в пълно съответствие с резолюцията, приета от парламента на Северна Македония", се казва в реакцията на кабинета.

Оттам казват, че Никола Димитров се е съгласил с македонските позиции в тези преговори. "Всъщност той имаше сериозна роля в създаването на тези наши позиции, чрез процеса, воден от министъра на външните работи Буяр Османи. Ако Димитров е против някоя от позициите, които изградихме заедно, е справедливо хората да го кажат и да обяснят защо, защото иначе остава само впечатлението, че неучастието му в бъдещото управление е причината за такава неточна и спекулативна публична прояви, за да натовари с недоверие управляващите", казват от кабинета.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: