Last news in Fakti

23 Декември, 2021 19:51 1 398 6

След четири години и половина: Зоран Заев вече не е премиер

  • зоран заев-
  • северна македония-
  • оставка-
  • скопие-
  • премиер-
  • заев

Зоран Заев е икономист и магистър по монетарна икономика

След четири години и половина: Зоран Заев вече не е премиер - 1
Снимка: БГНЕС

След четири години и половина начело на правителството Зоран Заев напусна поста премиер на Република Северна Македония. Собранието днес констатира неговата оставка, която той оцени като логична стъпка, произлизаща от резултата от местните избори и като израз на поетата отговорност за изборните резултати, съобщи специално на БТА агенция МИА.

Заев, който неотдавна напусна и лидерския пост в управляващия СДСМ, начело на който беше от 2013 г., изпълняваше функцията на премиер от 21 май 2017 г. и спечели втори мандат на министър-председател на изборите на 15 юли миналата година. По време на премиерския му мандат Република Северна Македония стана пълноправна членка на НАТО, но не успя да започне преговорите за присъединяване към ЕС поради блокадата от България. Заев подписа Договора за стратегическо партньорство, приятелство и добросъседство с България през август 2017 г., а през юни 2018 г. неговото правителство подписа Договора от Преспа с Гърция за решаване на дългогодишния спор за името. Заев, заедно с тогавашния гръцки премиер Алексис Ципрас, получи наградите "Евалд фон Клайст", Международната награда за мир на Вестфалия за 2020 година и наградата за развитие на Европа за най-добра практика в промотирането на сътрудничество, единство и позитивно мислене. Двамата лидери бяха номинирани и за Нобеловата награда за мир през 2019 г. Неотдавна премиерът Заев получи наградата за човешки права за 2020 г. на Фондация "Фридрих Еберт" в Берлин.

От 2003 до 2005 г. Зоран Заев беше член на македонския парламент, след което се кандидатира за кмет на Струмица, какъвто беше в продължение на три последователни мандата, от 2005 до 2016 г. През 2008 и 2009 година градът спечели най-голямата национална награда за околна среда, а като кмет Заев получи от Съвета на Европа наградата за най-добра практика за първото държавно частно партньорство в страната. Той беше избран за лидер на управляващия СДСМ през 2013 г., а преди това, между 2006 и 2008 г. беше заместник председател на партията. Заев е член на СДСМ от 1996 г.

През 2015 г. той започна кампанията "Истината за Македония", в която бяха оповестени серия телефонни разговори и други материали, в които правителството на тогавашния премиер Никола Груевски се инкриминираше за корупция и престъпления.
След парламентарните избори през декември 2016 г. страната изпадна в политическа криза, след като тогавашният президент Георге Иванов отказваше да даде на Заев мандата за съставяне на новото правителство, водено от СДСМ. Събитията стигнаха до кулминация на 27 април 2017 г., след избора на Талат Джафери за председател на Собранието, когато в парламента нахлуха стотици симпатизанти на тогавашната отиваща си власт, предизвикано бе насилие, в което бе ранен и Заев, чиято глава бе разкървавена. Зоран Заев е икономист и магистър по монетарна икономика. Мястото му в СДСМ след неотдавнашните вътрешнопартийни избори зае Димитър Ковачевски, който се очаква да го наследи и на премиерския пост.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    4 1 Отговор
    Имаше хубаво име - Зайо Байо. Ковачевски не е интересно, освен някакъв хубав прякор да му измислят.
  • 2 Гласове от зайчарника в Банкя

    3 1 Отговор
    Еххх Зайко, зайкооо не научи много от Бацо! Взимай ся кеша кеко и бегай далеко!
  • 3 Перо

    3 1 Отговор
    Какви награди за мижавите проблеми с Гърция от преди новата ера?
  • 4 6efket

    4 2 Отговор
    Ас ти казах 4е тъка 6е стани
  • 5 Пучо Капучо

    3 3 Отговор
    Поведението на Зайко спрямо България не беше на политик и икономист, а на селски тарикат. Впрочем, те макетата сите са такива - селски тарикати. Кво да прайш, провинция...на България.
  • 6 ......

    3 0 Отговор
    КОЛЕДНО ЧУДО ,ЩОМ Е СРЪБСКИ ПРЕКУПВАЧ НА ЗЕЛЕНЧУЦИ ,НЯМА ЛОШО ДА СИ ОДИ В СРЪБСКО
Новини по държави: