Отидете към основна версия

2 382 24

Повишаването на минималните заплати не е решение

  • европа-
  • заплати-
  • повишение

Това твърдят експерти

Снимка: БГНЕС/EPA

Правителствата на държавите се опитват да защитят нископлатените служители с повишаване на минималната заплата, но това дава само частичен успех. Това обяви Делфийн Строс от Financial Times.

Няколко европейски държави планират повишаване на минималната заплата. Това важи за Германия, Португалия, Чехия и Румъния.

ЕС въвежда и нов закон, който да гарантира приемливо минимално заплащане. То ще покрива над половината от средния национален доход.

Това са реформи, които нямаше да са възможни до преди няколко години. Търси се насочването на много средства в икономиката и подсигуряването на нуждаещите се.

Правителствата обаче твърде много разчитат на минималните заплати, което ще защити само определена група служители. Припомня се, че много от тези с минимална заплата живеят с партньор, който получава повече, като повишението води до загуба на помощи или повишени данъци.

Важно е да се предприемат действия, свързани с неравномерното заплащане на служители, изпълняващи подобни задължения в определени компании. Трябва да се гарантира и подходящ пазар на труда, който да гарантира добри доходи.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 11 гласа.

Свързани новини

  • В Европа цените хвърчат, а заплатите?

    Европа успя да намали безработицата, но значителен ръст на доходите през тази година не се очаква, съобщи The Wall Street Journal. Нивата на безраб ...
    10.01.2022
    2 874
    8
  • Рекордна инфлация в еврозоната

    Европейската социологическа агенция „Евростат“ отчита рекордна инфлация в еврозоната – тя се е покачила до 5% през декември 2021 г., ...
    07.01.2022
    2 493
    20
Новини по държави: