Отидете към основна версия

2 494 12

ЕС започна тестването на ключова система

  • кибер атака-
  • тестване-
  • система-
  • ес

Тя е насочена срещу кибер атаки

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейският съюз започна учение за предотвратяване на кибератаки, чийто сценарий включва фалшива атака срещу фиктивна финландска енергийна компания, съобщи Bloomberg, позовавайки се на документи. Симулираната атака е довела до инцидент в киберсигурността, т.е. ситуация, при която е нарушена информационната сигурност на организация. Софтуер, подобен на този, използван по време на симулацията, се употребява в много области в редица страни от ЕС. Това означава, че тестът може да окаже влияние върху работата на много европейски организации.

Симулацията на кибератака е част от мащабно шестседмично учение на ЕС по киберсигурност. През това време страните ще трябва да се справят с „атаки“ срещу различни системи и вериги за доставки, както и с преливане на социално-икономически последици в други държави, и след това да координират връзките с обществеността и подготвя дипломатически отговор. Симулацията е предназначена да тества способността на ЕС да устои на външни влияния и да укрепва връзките между държавите-членки. В момента ЕС няма единна структура, която да координира ефективно съвместния отговор на голяма криза.

Учението се провежда на фона на опасенията, че Русия може да комбинира всякакви действия срещу Украйна с кибератаки срещу Запада.

Напоследък в западните страни, както и в Киев, се появиха изявления за възможна руска инвазия в Украйна. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков нарече подобна информация безпочвена и неоснователна ескалация на напрежението. Той подчерта, че Русия не представлява заплаха за никого. В същото време Песков не изключи възможността за провокации за оправдаване на подобни изявления и предупреди, че опитите за използване на сила за разрешаване на кризата в Югоизточна Украйна ще имат най-сериозни последици.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: