Last news in Fakti

15 Януари, 2022 11:00 981 5

Кибер атака срещу украинското правителство

  • украйна-
  • кибер атака-
  • правителство

САЩ и Франция обсъдиха поддръжка за страната

Кибер атака срещу украинското правителство - 1
Снимка: Shutterstock

Представители на САЩ и Франция обсъдиха мерки за подкрепа на Украйна, след хакерска атака на сайта на украинското правителство. Това стана по време на онлайн конференция, уточниха от пресслужбата на Държавния департамент на САЩ. „Те (САЩ и Франция) също обсъдиха начини за подкрепа на Украйна, тъй като тя реагира и се възстановява от злонамерена киберактивност“, се казва в изявлението.

Двете страни обсъдиха широк спектър от приоритети, включително усилия за борба с софтуера за откуп и други видове киберпрестъпления.

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) съобщи, че разследва мащабна хакерска атака срещу редица правителствени уебсайтове, включително Министерството на външните работи и Министерството на образованието. Приложението за обществените услуги "Дия" също временно не беше достъпно. СБУ твърди, че хакери са публикували провокативни съобщения на главната страница на хакнатите сайтове, като съдържанието в тях не е променено и по предварителна информация не е имало изтичане на лични данни. Алексей Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, обвини Русия за кибератаките.

Според Андрий Ермак, ръководител на кабинета на украинския президент, Украйна "работи в тясно сътрудничество със САЩ и Обединеното кралство" по този въпрос. Той нарече инцидента опит за дестабилизиране на ситуацията в страната. В същото време Ермак не каза коя страна може да стои зад кибератаките.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЦК на КПСС

    12 2 Отговор
    Работа на ,USA
  • 2 Дед Мороз

    6 2 Отговор
    Е кого да обвинят САЩ? Всичко що е зло е от нас,при " американската и европейската " демокрация " не се и помисля за дезинформация.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 От страни

    2 0 Отговор
    Ма тия и компютъри ли са имали? Аз мислех че са сметала само. Как можеш да атакуваш сметало? Ми що не помага сътрудничеството със САЩ? Ааааааа, забравих ония също не могат нищо да направят, и ужасните руски хакери постояно спират тръбопроводите за кебапчетата.... Е, ко да паим ся?
  • 5 Овреме

    0 0 Отговор
    Спират точно преди посещението от Германия, която не иска да им подарява оръжие. Сащ и Франция се чудят как да им "помагат". А вечерта Сащ ги инструктират.
Новини по държави: