Last news in Fakti

15 Януари, 2022 20:00 2 488 12

ЕС започна тестването на ключова система

  • кибер атака-
  • тестване-
  • система-
  • ес

Тя е насочена срещу кибер атаки

ЕС започна тестването на ключова система - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Европейският съюз започна учение за предотвратяване на кибератаки, чийто сценарий включва фалшива атака срещу фиктивна финландска енергийна компания, съобщи Bloomberg, позовавайки се на документи. Симулираната атака е довела до инцидент в киберсигурността, т.е. ситуация, при която е нарушена информационната сигурност на организация. Софтуер, подобен на този, използван по време на симулацията, се употребява в много области в редица страни от ЕС. Това означава, че тестът може да окаже влияние върху работата на много европейски организации.

Симулацията на кибератака е част от мащабно шестседмично учение на ЕС по киберсигурност. През това време страните ще трябва да се справят с „атаки“ срещу различни системи и вериги за доставки, както и с преливане на социално-икономически последици в други държави, и след това да координират връзките с обществеността и подготвя дипломатически отговор. Симулацията е предназначена да тества способността на ЕС да устои на външни влияния и да укрепва връзките между държавите-членки. В момента ЕС няма единна структура, която да координира ефективно съвместния отговор на голяма криза.

Учението се провежда на фона на опасенията, че Русия може да комбинира всякакви действия срещу Украйна с кибератаки срещу Запада.

Напоследък в западните страни, както и в Киев, се появиха изявления за възможна руска инвазия в Украйна. Прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков нарече подобна информация безпочвена и неоснователна ескалация на напрежението. Той подчерта, че Русия не представлява заплаха за никого. В същото време Песков не изключи възможността за провокации за оправдаване на подобни изявления и предупреди, че опитите за използване на сила за разрешаване на кризата в Югоизточна Украйна ще имат най-сериозни последици.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хакер

    15 0 Отговор
    Програмист - Божее, тоя код не работи. Друг програмист - така е било написано, чадо
  • 2 Русофил

    1 15 Отговор
    Независими медии в Русия публикува проучване, в което съобщават, че 80% от руснаците на възраст от 20 до 60 години искат да емигрират някъде на Запад.

    Коментиран от #3, #5, #7, #9

  • 3 Няма такива медии

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    В Русия няма независими медии. Това проучване го съобщиха официалните федерални медии.
  • 4 Уффф.....

    13 0 Отговор
    ....то точно така стават и се предотврятяват кибератаки....с учения, нали и Зелени сертификати.
    Все сте заминали.
  • 5 Ами

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    То и в България е така, 95 процента искат да се разкарат от територията, ама не могат да си го позволят финансово
  • 6 ха ха

    19 0 Отговор
    Те както са тръгнали в ЕС скоро ще предотвратят всякаква кибер атака като спрат тока.

    Коментиран от #10

  • 7 Русофобите

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Кои са тези независими медии русофиле
  • 8 От страни

    6 0 Отговор
    Да бе - учения. Ще организират слабичка DDoS атака и даже ламерите от цял свят ще се превиват от смях...
  • 9 От страни

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Русофил":

    Пылна глупост. А не пишеш коя е медията за да не се смеем? Със сигурност е "Голос", "Дождь" или "Эхо Москвы". Работя с русняците - един нема да иска да напусне Русия.
  • 10 Ами нали

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "ха ха":

    Има генератори/агрегати, бе приятел!
  • 11 Blackthorn

    2 0 Отговор
    Трай коньо за зелена трева!
  • 12 ХХХ

    4 0 Отговор
    Следващата част от плана. Кибератака за която ще обвинят Русия. Да си припомним учението за пандемия от коронавирус две години преди началото.
Новини по държави: