Отидете към основна версия

2 463 19

Оптимизъм! Можем да сложим край на острата фаза на пандемията тази година

  • световна здравна организация-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • омикрон-
  • пандемия

Поставени са 10 млрд. дози на COVID ваксини в света, но под 10% в бедните страни са с едва първа доза

Снимка: БГНЕС/ЕРА

В петък беше светът достигнат крайъгълен камък на ваксинацията срещу Covid-19 от 10 милиарда дози, приложени в глобален план, според данни на Our World in Data, но хората в по-богатите страни представляват огромното мнозинство от имунизираните срещу коронавирус, докато по-бедните държави изостават съществено.

Едва 9,8% от хората в страните с ниски доходи са получили първа доза на Covid ваксина, според проучване на изследователската компания, докато богатите страни вече са поставили по три дози, а някои държави като Израел започват да предлагат четвърта ваксинационна доза.

Изследователи от университета "Дюк" са изчислили, че светът се нуждае от най-малко 11 милиарда дози, за да имунизира напълно 70% от общото си население от около 7 милиарда. "Ваксинационното равенство" обаче представлява предизвикателство от самото начало, въпреки многократните предупреждения от страна на Световната здравна организация (СЗО), че оставането на големи неваксинирани области по света би позволило появата на нови варианти на Covid-19, които биха могли да се окажат устойчиви на ваксините.

Силно заразният вариант Омикрон, който беше открит през декември и стана водещ вариант на повечето места по света, е точно такъв пример. Омикрон причини много т.нар. "пробивни случаи" при хора, които са напълно ваксинирани и дори са получили бустерна доза, но те обикновено са с леки симптоми на инфекцията или са асимптоматични.

По-голямата част от хоспитализациите и смъртните случаи от Омикрон са при неваксинирани хора, които остават изложени на висок риск от заразяване с него, тъй като този вариант се разпространява много бързо.

"От ключово значение ще бъде хората във всички страни – не само в богатите страни – да получат необходимата защита", написа екипът на Our World in Data - изследователска онлайн компания, която се фокусира върху големи глобални проблеми като бедност, болести, глад, изменение на климата, война, екзистенциални рискове и неравенство.

Световната здравна организация има за цел да бъде ваксинирано 70% от световното население тази година и заяви, че постигането на тази цел ще изведе света от "острата фаза" на пандемията, периодът, в който тя запазва статута си на международна извънредна ситуация.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус каза тази седмица, че това може да се случи, ако страните се обединят, за да доставят ваксини до онези части на света, които не са ги получили, и засилят тестването, секвенирането и наблюдението на нови варианти.

"Ако страните използват всички тези стратегии и инструменти по всеобхватен начин, можем да сложим край на острата фаза на пандемията тази година, можем да сложим край на Covid-19 като глобална спешна здравна ситуация и можем да го направим тази година“, каза генералният директор на СЗО.

Екипът на Our World in Data обаче е скептичен, че това ще се случи.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: