28 Януари, 2022 23:11 2 449 19

Оптимизъм! Можем да сложим край на острата фаза на пандемията тази година

  • световна здравна организация-
  • ваксина-
  • коронавирус-
  • омикрон-
  • пандемия

Поставени са 10 млрд. дози на COVID ваксини в света, но под 10% в бедните страни са с едва първа доза

Оптимизъм! Можем да сложим край на острата фаза на пандемията тази година - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

В петък беше светът достигнат крайъгълен камък на ваксинацията срещу Covid-19 от 10 милиарда дози, приложени в глобален план, според данни на Our World in Data, но хората в по-богатите страни представляват огромното мнозинство от имунизираните срещу коронавирус, докато по-бедните държави изостават съществено.

Едва 9,8% от хората в страните с ниски доходи са получили първа доза на Covid ваксина, според проучване на изследователската компания, докато богатите страни вече са поставили по три дози, а някои държави като Израел започват да предлагат четвърта ваксинационна доза.

Изследователи от университета "Дюк" са изчислили, че светът се нуждае от най-малко 11 милиарда дози, за да имунизира напълно 70% от общото си население от около 7 милиарда. "Ваксинационното равенство" обаче представлява предизвикателство от самото начало, въпреки многократните предупреждения от страна на Световната здравна организация (СЗО), че оставането на големи неваксинирани области по света би позволило появата на нови варианти на Covid-19, които биха могли да се окажат устойчиви на ваксините.

Силно заразният вариант Омикрон, който беше открит през декември и стана водещ вариант на повечето места по света, е точно такъв пример. Омикрон причини много т.нар. "пробивни случаи" при хора, които са напълно ваксинирани и дори са получили бустерна доза, но те обикновено са с леки симптоми на инфекцията или са асимптоматични.

По-голямата част от хоспитализациите и смъртните случаи от Омикрон са при неваксинирани хора, които остават изложени на висок риск от заразяване с него, тъй като този вариант се разпространява много бързо.

"От ключово значение ще бъде хората във всички страни – не само в богатите страни – да получат необходимата защита", написа екипът на Our World in Data - изследователска онлайн компания, която се фокусира върху големи глобални проблеми като бедност, болести, глад, изменение на климата, война, екзистенциални рискове и неравенство.

Световната здравна организация има за цел да бъде ваксинирано 70% от световното население тази година и заяви, че постигането на тази цел ще изведе света от "острата фаза" на пандемията, периодът, в който тя запазва статута си на международна извънредна ситуация.

Генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус каза тази седмица, че това може да се случи, ако страните се обединят, за да доставят ваксини до онези части на света, които не са ги получили, и засилят тестването, секвенирането и наблюдението на нови варианти.

"Ако страните използват всички тези стратегии и инструменти по всеобхватен начин, можем да сложим край на острата фаза на пандемията тази година, можем да сложим край на Covid-19 като глобална спешна здравна ситуация и можем да го направим тази година“, каза генералният директор на СЗО.

Екипът на Our World in Data обаче е скептичен, че това ще се случи.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Моряка

    37 5 Отговор
    Голям оптимизъм-з години ,отнети от живота.Доста тъпо заглавие.
  • 2 Ghгх

    8 5 Отговор
    Тва като миячката от ресторанта на снимката. Викаше ми чоджум. Ква щерка имаше... приличаше леко на Наоми Кембъл като млада. Много рядко нещо в тяхната раса..
  • 3 фаучи

    33 2 Отговор
    Ако господарите престанат да фабрикуват и разспространяват вируси - ще се приключи,да

    Коментиран от #14

  • 4 Vaccine

    24 1 Отговор
    Да, но без Pfizer и рекламите им за грип оксиморон пенкелер.
  • 5 ковидиотин

    29 3 Отговор
    Някои хора не желаят да спира ковид измамата,защото вземат много пари без да разботят
  • 6 😷😷😷

    25 2 Отговор
    Докато фармафият боде с тези"ваксини" няма шанс за измъкване, вирусът вечно, ще циркулира заради тях!
  • 7 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 1 Отговор
    ВСЕКИ сам да решава дали или не а не други даго манипулират
    бъдете ЗДРАВИ и се пазете
  • 8 Hoho Boho

    29 1 Отговор
    Силно заразният вариант Омикрон, е силно зарезен само там, където населението е ваксинирано на макс.
    В другите държави - не е силно заразен. В ЮАР, където се появи за първи път, заразени НЯМА.
    СПРЕТЕ ДА ПОВТАРЯТЕ ТАЗИ ОПОРКА!
    -
    Защото "Работната група" се уплашиха да бъдат на живо?
  • 9 Hoho Boho

    22 1 Отговор
    Защото "Работната група" се уплашиха да бъдат на живо?

    Нали г-н Кирил Петков обеща, че всичко ще е прозрачно, честно, справедливо?

    Коментиран от #19

  • 10 Мда

    22 0 Отговор
    Странно, в неваксинирана Африка с население 1.2 милиарда вчера има 38072 "ковид" позитивни, Без френския остров Réunion, където оня ден имаше 48К "ковид" позитивни. Никъде не се коментира Африка...

    Коментиран от #15

  • 11 Име

    11 0 Отговор
    Анатоли, има още 36 000 000 има до 10 000 000 000, малко избързахте с новината. Утре или вдругиден ще отваряте шампанското.
  • 12 ха ха

    20 0 Отговор
    10 млрд дози са стотици милиарди долари врътнати около пандемията... може и трилион да сме прескочили. Не е само цената на ваксите. Помощи за локдауни, маски, добавки за лекари, системи за сертификати и какво ли не още... За скапаните вериги за доставки и прецаканите пазари изобщо не споменавам, там става въпрос за трилиони...

    Коментиран от #13

  • 13 ха ха

    18 0 Отговор

    До коментар #12 от "ха ха":

    И като съм го ударил на сметки, поне да съм гаден докрай! Взех че погледнах, още няма и 5.7 милиона жертви. Реално има финансово разместване за трилиони или поне милион на жертва... Пари, които повечето от загиналите нямаше да заработят за цял живот... И всичко това го платихме за да изработим няколко нови милиардери, да обогатим още елитите, щото им е малко... По-голям обир от управляващите не можем и да си представим! На всичкото отгоре придружен с отнемане на свободата ни. Невероятно!
  • 14 Някой

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "фаучи":

    Господарите никога няма да спрат докато народа не ги спре както си му е реда
  • 15 Ами ...

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мда":

    Излиза, че "пандемия" има само в яко наваксинираните държави.
  • 16 Рошко

    2 0 Отговор
    Блазе им на бедните страни
  • 17 Корона

    3 0 Отговор
    Хората искат край ама упрявляващите не .... докато има пари.
  • 18 На снимката:

    1 0 Отговор
    Е изразен ясно оптимизма, радостта и въодушевлението от глупостите в сервилната, бездарна и пропагандна статия!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: