Last news in Fakti

28 Януари, 2022 15:33 3 966 27

Хапчето срещу COVID, което блокира коронавируса

  • хапче-
  • коронавирус-
  • пфайзер-
  • paxlovid

Европейската агенция по лекарствените средства (ЕМА) даде зелена светлина за употребата на Paxlovid

Хапчето срещу COVID, което блокира коронавируса - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Хапчето срещу Ковид на Pfizer блокира размножаването на коронавируса. Медикаментът Paxlovid намалява риска от тежки форми на болестта и е подходящ особено за неваксинирани и хора с предварителни заболявания.

Европейската агенция по лекарствените средства (ЕМА) даде зелена светлина за употребата на Paxlovid - медикамент срещу Ковид-19. Според съобщението на ЕМА това средство на американския производител Pfizer може да предотвратява тежки форми на инфекция с коронавирус сред пълнолетните.

Paxlovid е първият медикамент, с който пациентите ще могат да се лекуват в домашни условия. Хапчето срещу Ковид-19 се смята за много ефективно - особено подходящо е то за хора с предишни заболявания, чийто риск от тежки форми на болестта може да снижи с 89%.

Предстои и Еврокомисията да даде одобрението си за медикамента, което обаче се смята за чиста формалност. Експертите на ЕМА са установили, че „медикаментът Paxlovid „има благоприятен профил за сигурност, а страничните ефекти по правило са леки“. Въз основа на лабораторните изследвания се очаква, че Paxlovid ще действа ефикасно и срещу варианта Омикрон, както и срещу други варианти на коронавируса.

Германският министър на здравеопазването е поръчал 1 млн. опаковки

Засега остава неясно кога медикаментът ще може да се купува в аптеките срещу рецепта. Знае се, че германският министър на здравеопазването Карл Лаутербах е поръчал 1 млн. опаковки от него. „Медикаментът е особено подходящ за лечение на неваксинирани пациенти от рисковите групи“, твърди Лаутербах. Paxlovid е вече седмият медикамент за лечение на Ковид-19, допуснат до употреба в ЕС. Той е допуснат също и в САЩ, Великобритания и Канада. Американското правителство е поръчало от него 20 милиона опаковки.

Производителят препоръчва следната употреба: в продължение на пет дни два пъти дневно да се приемат по три таблетки. Активната съставка Nirmatrelvir е тази, която блокира протеина на вируса Sars-CoV-2, с което спира по-нататъшното му размножаване в организма.

Като възможни странични ефекти са описани нарушения на вкуса, разстройство, повишено кръвно налягане и болки в мускулите. Препаратът обаче би могъл да оказва влияние над други медикаменти, приемани от пациента, предупреждават от ЕМА. Според еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидес лекарството на Pfizer „може да има значителен принос за ограничаване на последиците от Ковид-19“.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вакса

    33 10 Отговор
    С хапове
  • 2 BOBO

    36 6 Отговор
    КОГА ГО ИЗМИСЛИХА КОГА БЛОКИРА КОВИДА,,,,,,,,,,,,,ИЗМАМАТА ПРОДЪЛЖАВА И ПФАИЗЕР ЗАБОГАТЯВА
  • 3 гост

    22 4 Отговор
    "Хапчето срещу Ковид на Pfizer блокира размножаването на коронавируса. Медикаментът Paxlovid намалява риска от тежки форми на болестта и е подходящ особено за неваксинирани и хора с предварителни заболявания"
    Прекалено хубаво звучи.
  • 4 По скоро

    9 14 Отговор
    Два от кабиноидоте на канабиса блокират ЕС-шипчестия протеин на корона вируса. Но това растение тук е криминилозирано...за дс може Ганьо да се налива с ракия и да агресира със злоба.

    Коментиран от #8

  • 5 Хапче

    20 15 Отговор
    Измислиха как да ви ваксинират с хапче.

    Коментиран от #7

  • 6 Вирусолог

    24 6 Отговор
    "Предстои и Еврокомисията да даде одобрението си за медикамента, което обаче се смята за чиста формалност."

    Е малко замря бизнеса с ваксините и сега измислиха веднага "хапче" - само не споменават че то е на баснословни цени ама господарите нещо са я закъсали и трябва да им се помогне финансово.

    "Като възможни странични ефекти са описани нарушения на вкуса, разстройство, повишено кръвно налягане и болки в мускулите. Препаратът обаче би могъл да оказва влияние над други медикаменти, приемани от пациента"

    Че то симптомите на Омикрон май са по-леки от страничните ефекти на "хапчето".Май и от това "хапче" ще се гътнат много хора ама ще ги пишем нещо друго. Само не разбрах пак ли производителя ще е освободен от отговорност, пак ли ще подписваме "информирано съгласие" и пак ли ще са "секретни" съставките му 55 години.
  • 7 Ти колко си зле

    6 18 Отговор

    До коментар #5 от "Хапче":

    Тебе трябва да те ваксинират с ваксина за кретенизъм. Силно си се разболял.
  • 8 Чичо знай да бозай

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "По скоро":

    Предпочитам яка сливовица пред туй хапче и толкоз!
  • 9 незнайко

    20 3 Отговор
    Най - напред ваксина сега и медикаменти ( хапчета ) всичко е от Pfizer !!! Нещо да Ви говори това ??? Те ли са най добрите в СВЕТА ???
  • 10 ханс

    13 2 Отговор
    Немско зеле скоро ще рекламира и хапче за щастие.
  • 11 Щом Зелето

    13 1 Отговор
    Го рекламира значи е боклук :D
  • 12 А ве

    15 1 Отговор
    Не ви ща и хапчетата и ваксините измамници долни

    Коментиран от #20

  • 13 ха ха

    9 6 Отговор
    Ивермектинът има същото действие и е доказано безопасен. Лобитата го съсипаха. Сега Пфайзермектин на стократно по-висока цена... да не е и повече.
  • 14 Тамифлу

    11 3 Отговор
    Да не е като прехваленото тамифлу - да работи само в полза на производителя?
  • 15 Преболедувал

    8 4 Отговор
    Точно казано. Вакса с хапове. Страничните ефекти са като при ковид. Предназничен за не ваксинирани. Хахаха.
    Наистина май 80% от населението на света ни имат за много прати. Бил Гейтс го беше казал.
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 5 Отговор
    новите Божи заповеди:
    ..................
    11. Носи маски и са ваксинирай редовно против Ковид-19.
    12. Почитай лекарите и си пий хапчетата на Pfizer.
  • 17 Тамифлу

    6 4 Отговор
    Противовирусните като тамифлу и особено - ремдезивир, можеи да съкращават болничния престой, но не намалят броя на смъртните случаи. Т.е., те могат да спомогнат за малко по-бързо оздравяване при хората, които биха оздравели и без това, но нищо повече. Това производителите добре го знаят, затова брандират като "съкращава болничния престой" пред властите. Останалото е лъжа и измама.
  • 18 Иван

    6 11 Отговор
    Чакайте да се изкаже Мангъра за това хапче. Може пък да е опасно. Може и чип да има.

    Коментиран от #23

  • 19 оня

    5 4 Отговор
    Интересно, още използват медикаменти и бъркочи за SarsCov-2. Не създадоха за CovID19:)) И какво излиза на практика? Вирусите още на са изолирани за да се направи за тях. Мъка, мъка, много кинти смъкнаха фармциите:))
  • 20 Иван

    7 4 Отговор

    До коментар #12 от "А ве":

    Не е лошо да си пиеш другите хапчета редовно
  • 21 Ковид

    7 5 Отговор
    "Paxlovid е вече седмият медикамент за лечение на Ковид-19, допуснат до употреба в ЕС"

    Че нямаше такава масирана реклама на предните 6 или аз съм пропуснал нещо. Да не би сега да рекламирате този защото е произведен от господарите. Дойчето да не би да са станали рекламни агенти на Пфайзер.
  • 22 Не мерси

    8 5 Отговор
    Кой знае какво има в това хапче...
  • 23 Мангара

    10 4 Отговор

    До коментар #18 от "Иван":

    Ааа изобщо не е опасно хапчето - само струва колкото две твои заплати и има повече странични ефекти отколкото ако си болен от Омикрон. Отделно смъртността от него е по-голяма отколкото от вируса ама целта нали е справяне с вируса.
  • 24 Матей преображенски

    8 0 Отговор
    Ваксинационната ниша се запълни и препълни,сега преминават на нов уровен,лекарство.Щом има лекарство,защо са нужни мерките и ваксините,за фашистки контрол и корупция ли?Като се разболее някой и се оправя на домашно лечение,какво се втеляват ,та не са отменили изв.положение?
  • 25 баба мара

    2 0 Отговор
    айдеее давайте ги тия работиии беееее
  • 26 бай Киро

    2 1 Отговор
    като вземем тия хапчета първо ще го дам на жената да го изпие ако и няма нищо 3 дни ще го пия
  • 27 сороснерес

    1 0 Отговор
    "Една ваксина струва около 15-20 евро, а медикаментите са 50-60 пъти по-скъпи...Обаче ваксинирането не трябва да спира..това е добра новина за ваксъри..който вече не могат без игла...А наздраве..