Отидете към основна версия

5 481 84

Лондон предупреди Путин: Това ще е трагична грешка

  • нато-
  • борис джонсън-
  • великобритания-
  • русия-
  • грешка-
  • украйна-
  • европа-
  • предупреждение

Джонсън е подчертал пред президента на Русия, че трябва да уважава териториалната цялост на Украйна

Снимка: БГНЕС/ EPA

Борис Джонсън е казал днес по телефона на Владимир Путин, че руско нападение срещу Украйна ще е трагична грешка, съобщи канцеларията на британския премиер, цитирана от Ройтерс.

"Премиерът изрази своята дълбока загриженост по повод настоящите враждебни действия на Русия по украинската граница", каза говорител на Даунинг стрийт 10. По думите му Джонсън е подчертал пред президента на Русия, че трябва да уважава териториалната цялост на Украйна, както и правото ѝ да се отбранява. "Всяко ново руско навлизане в украинска територия ще бъде трагична погрешна стъпка", е предупредил Джонсън.

Пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС, съобщи, че Путин е изтъкнал пред събеседника си факта, че НАТО не е готова адекватно да реагира на руските желания да получи гаранции за сигурност. Според съобщението отказът на алианса от адекватна реакция е бил прикрит с аргумента за т.нар политика на отворените врати на НАТО, която "противоречи на основополагащия принцип за неделимост на сигурността".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по-рано приветства решението на САЩ да разположат допълнителни военни сили в Германия, Полша и Румъния на фона на засиленото напрежението с Москва поради струпването на руски войски на границите на Украйна. Това е мощен сигнал за ангажираността на САЩ. Тези сили ще допълнят друг неотдавнашен принос на САЩ към нашата обща сигурност - включително 8500 военнослужещи във висока степен на готовност, които да се включат в силите за бързо реагиране на НАТО, и предаването под натовско командване на ударната група на самолетоносача "Хари С. Труман" в Средиземно море, гласи изявление на Столтенберг. Разполагането на новите сили е отбранително и пропорционално, то изпраща ясно послание, че НАТО ще направи всичко необходимо, за да защитава всички съюзници, добави той.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: