Last news in Fakti

3 Февруари, 2022 17:00 2 620 32

Ще има ли руска инвазия в Украйна: истини, догадки, заблуди

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • инвазия-
  • заблуда-
  • нато-
  • европа-
  • сащ-
  • владимир путин

Какви са целите на Путин? Ще нахлуе ли Русия в Украйна?

Ще има ли руска инвазия в Украйна: истини, догадки, заблуди - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Танкове и военна техника от Русия и Беларус, военни учения от Балтийско до Черно море - от седмици тези кадри пораждат тревога дали не се задава въоръжен сблъсък или дори война. Руското ръководство повтаря, че няма намерение да нахлува в Украйна, но и не обяснява с каква цел трупа войски по границата. В края на януари Русия отмени предвидените в рамките на ОССЕ взаимни военни инспекции до края на февруари, като обясни това с пандемията. Благодарение на сателитни снимки и снимки от социалните мрежи обаче е възможно и независимо наблюдение на придвижванията на войските.

Кой какво казва

Неизвестността се подсилва от някои изявления на западни политици и военни, които отправят предупреждения. С това обаче те внасят и допълнителна несигурност. Британският "Таймс" например цитира норвежкия премиер Йонас Гар Стьоре, че подкрепяни от Русия хакери са взели на прицел норвежки институции. Всъщност обаче премиерът явно е имал предвид кибератаки от миналото. Различни реакции породи и решението на американското външно министерство да изтегли семействата на дипломатите си от Украйна. Великобритания също отзова някои свои служители и техните семейства, докато ЕС все още не вижда причини за подобна стъпка. Агенция Ройтерс пък цитира трима американски военни, според които до границата с Украйна били транспортирани кръвни банки и медицински материали, което говорело за предстояща руска военна акция.

Но тъкмо украинското ръководство критикува някои изявления и действия на американското правителство като прекалени. Не само президентът Зеленски, но и служители в апарата за сигурност описват ситуацията като не така застрашителна. Разликата в оценките се дължала на различните възможности за разузнаване, с които разполагат двете страни. Както и на това, че Украйна вече от 8 години се намира в ситуация на война, което променя погледа над нещата. Освен това правителството в Киев искало да предотврати всяването на паника сред населението и задълбочаване на икономическата криза.

Преди това британското Външно министерство пък беше предизвикало удивление с информацията, че има сценарии за инсталирането на проруско правителство в Киев. Като възможен водач на подобен преврат бе назован бившият депутат Евгений Мураев, който е лидер на малка партия и собственик на медия. Украински експерти обаче смятат, че въпросният човек далеч не е толкова влиятелен и оценяват проруските сили в Украйна като изпокарани и слаби. Самият Зеленски наскоро също предупреди за опасността от държавен преврат, в който можел да е замесен олигархът Ринат Ахмедов. Предполага се обаче, че това му изявление е било с вътрешнополитическа насоченост - с цел да ограничи влиянието на някои олигарси. Затова е трудно да се прецени какво означават проведените наскоро арести на хора, за които се твърди, че са искали да организират масови безредия в Украйна.

Общата несигурност се подсилва от спомените за анексията на Крим и конфликта в Донбас, в които Русия действаше отначало потайно, а Путин призна очевидното участие на руски войски чак постфактум. С цел да преценят ситуацията по-обективно наблюдателите следят какви изявления се правят от обкръжението на руското ръководство и как те се отразяват в медиите, дали се подклаждат допълнителни настроения срещу Украйна и Запада, как се информира за различни действителни или измислени случки, включително и такива под "фалшив флаг", които биха могли да послужат като оправдание на евентуално руско нахлуване в Украйна.

Какъв е планът на Путин: въпросът на въпросите

В центъра на всички догадки стои въпросът какво ли е замислил Путин. Исканите от него гаранции за сигурност се интерпретират като желание за нова архитектура на сигурността в Европа: САЩ да се изтеглят, а Русия да получи възможност за военен контрол, простиращ се извън границите на Руската федерация. До този извод достига например Фиона Хил, бивша сътрудничка на Националния съвет за сигурност по времето на президента Доналд Тръмп. Като ориентир служи и един текст на Путин "За историческото единство на руснаци и украинци", писан през 2021. Там той развива тезата, че Украйна може да е независима само в тясна обвързаност с Русия, защото от над 1000 години руснаците, беларусите и украинците били един народ. И понеже Путин е оправдавал свои военни акции с необходимостта да защити руско население, това негово съчинение се интерпретира като аргументация и за по-нататъшна агресия в Украйна.

Независими информации за ситуацията в Източна Украйна дава наблюдателската мисия на ОССЕ. Нейният мандат обаче беше ограничен, достъпът на наблюдателите редовно се ограничава от проруски сепаратисти, а техните дронове и камери се унищожават. През септември Русия реши да не удължава мандата на мисията на ОССЕ по руско-украинската граница, с което бе отнето едно средство за повишаване на доверието и прозрачността. Загубата на взаимни възможности за контрол допълнително увеличава несигурността.

Автор: Силвия Щьобер


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Манчо

    51 4 Отговор
    DW не ги ли забраниха вече ? Не си губете времето да четете поредната статия целяща да нагнетява напрежението . По- добре янките да си прибират войската и да спрат да въоръжават бандеровците . ЯНКИ ГО ХОУМ
  • 2 Мето

    41 4 Отговор
    Пълни глупости. Ако някой щеше да нахлува това бе Украйна в Донецк и Луганск.

    Коментиран от #10

  • 3 zeus

    38 3 Отговор
    Пак Дойче Зеле пропаганда :)
  • 4 другарят

    34 1 Отговор
    Гьобелс -пропагандаторите от дойче веле! Вие попитайте дали се готви провокация от Украйна срещу Донбас и тогава ще разберете защо руските войски са нащрек!
  • 5 Досев нюз

    17 2 Отговор
    Споко, преди да приключи олимпиадата нищо няма да се случи.
  • 6 Пропагандистите на сороснята

    32 1 Отговор
    Забранените в Русия пропагандисти на Сорос ДВ!
  • 7 Sieg

    34 2 Отговор
    От Украйна казват ,че война няма да има , от Русия казват ,че война няма да има, е според сащ щe има. 😆 Абе от тия сащ чеп за "зейе" не става.
  • 8 КРА

    30 1 Отговор
    Лъжи, манипулации и отвратителна пропаганда, това е запазената марка на ДВ. Отврат.
  • 9 Вътрешни войски 1985

    29 1 Отговор
    Тези защо изобщо ги предлагат като медия в България? Тези толко компрометирани, че може да се омерзиш ксто ги четеш.
  • 10 Рейчъл

    24 1 Отговор

    До коментар #2 от "Мето":

    Това е DW лъжливата фейк станция на чичо Сам.

    Коментиран от #21

  • 11 big

    24 0 Отговор
    Нищо такова няма да се случи и времето го доказва! След около седмица ще изтече третата дата за нападение на Украйна от Русия, но не става и няма да стане! На Русия Украйна не им е нужна, особено в настоящото и състояние, но цялата тази истерия е в полза на САЩ, един вид: стягане на редиците, подготовка на поредните санкции и най-вече проваляне не само на СП-2, но и всички газови доставки на Русия за ЕС. Това нещо го знаят и самите украинци живеещи в източната и част, дори се молят това да стане!
  • 12 Sieg

    26 1 Отговор
    DW трябва да бъдат забранени! Прапаганда сеят само!
  • 13 Комуниста

    26 0 Отговор
    ТезиDw 1981 тръбяха, че българското правителство е поръчало атентата срещу папата, след като Али Агджа си призна, че НРБ няма нощо общо с атентата дори не се извиниха на Сергей Антонов и НРБ ами продължаваха да сеят клевети срещу България.
  • 14 Privat Spase

    26 1 Отговор
    Клиеветническата станция на чочо Сорос

    Коментиран от #19

  • 15 гост

    10 1 Отговор
    няма да има, куче което лае не хапе.
  • 16 хХх

    16 1 Отговор
    И тоя парцал стана филиал на DW.

    Коментиран от #17

  • 17 мнение

    3 3 Отговор

    До коментар #16 от "хХх":

    бегом от тука тогава парцалан 😂😂😂
  • 18 3.14К

    17 1 Отговор
    Тия ги спряха в Русия и сега ще ни тровят живота с безмозъчните си материали в завишени обеми с долнопробна дезинформация
  • 19 доичланд

    3 13 Отговор

    До коментар #14 от "Privat Spase":

    кво търсите ушанките тука тогава 😂😂
  • 20 пламен

    3 13 Отговор
    няма. москалите ги фана шубето
  • 21 Арестин

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "Рейчъл":

    Не на чичо Сам, а на чичо Ротшилд.
  • 22 ПУТИН ГО Е ШУБЕ

    2 16 Отговор
    УКРАЙНА ВЛИЗА В ...НАТО.....ПУТИН Е БЕЗПОМОЩЕН

    Коментиран от #26

  • 23 Смешници от Дойче праз

    12 0 Отговор
    Няма ли да напишете какво правят тираджиите е Канада,над 100 000 са и днес дават тук около 42000 американски отиват към Канада,да освободят първо Канада и после тръгват към Сащ Оставете вече Русия,дайте малко да види народа какво става при господарите ви,Русия я оставете на руснаците да си я оправят.Много сте жалки ей,такава пропаганда и лъжи и при Тошово време не е имало.
  • 24 Кресна

    14 0 Отговор
    Господа журналисти,знаете ли какво значат две неща,грамотна журналистика и демокрация?.В България липсват и двете и за да нямате основание да ме изтриете ще се обоснова: Журналистиката е за да отразява нещата по света такива каквито са,а не избирателно и по извратен начин както вие правите.И защо криете новините от Канада,от какво ви е страх или смятате че народа няма как да научи какво става по света ли?.Жалки бездарници сте повечето български журналисти .

    Коментиран от #32

  • 25 Павел

    12 0 Отговор
    Много е просто. Като руски гражданин мога да кажа, че провеждането на мащабни учения на руските въоръжени сили преследва няколко цели:1. Всъщност, провеждане на учения за отблъскване на агресията на войските на НАТО; 2. Демонстрация на сила украинското националистическому лидерство, която (по разведывательным данни) планира провеждане на войскови операцията по изземването на непризнати републики ДНР и ЛНР (Новороссия), провеждане на геноцид руски населението на тези територии.В ученията на руските войски участва и армията на Беларус, която със сигурност ще подкрепи руските войски, ако украинските националисти извършват агресия срещу републиките на Новоросия.
  • 26 Смешник

    8 0 Отговор

    До коментар #22 от "ПУТИН ГО Е ШУБЕ":

    По скоро ще влезне на Момон ти отколкото укрите в НАТО а и НАТО е пред разпад.
  • 27 Тра-ла-ла

    9 0 Отговор
    Боклука DW отново се изходи! 😂😂😂
  • 28 Може и да съм Аз

    4 1 Отговор
    Настоящата съкровенна мечта на западните демокрации е да има война между агресора Русия и Украйна, далече от земята на САЩ. Минала осъществена мечта е да открият химически оръжия в тоталитарната държава на Садам Хюсеин, не намериха, но го обесиха. И Китай трябва да се връзуми, не зачитат човешките права на уйгарския мюсюлмански етнос. Прекрасно, и всичко това ако се случи КОЙ ще е следващия виновник и за какво?
  • 29 Маже и да съм Аз

    2 1 Отговор
    Уйгурски, уйгурски, уйгурски.........
  • 30 Механик

    5 0 Отговор
    Забранете тая дезинформационна станция!
  • 31 Верно

    1 4 Отговор
    Все още нормалния свят Не вярва че ПУТИН като диктатор, да е толкова много полудял от реваншизма си за възраждане на СССР със съветско господство в мегаломанията си за власт и анексиране на източноевропейски територии както Хитлер, че да не се съобразява с останалите демократични държави и САЩ, за да е толкова неотстъпчив в подготовката си за инвазия в Украйна,като не изтегля многохилядната си армия, и да е решил, че може сам да води война срещу целия демократичен и цивилизован свят, разчитайки на подкрепата си само от диктаторските режими и накрая да бъде размазан и да свърши като Хитлер..?!!
  • 32 Есаул

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Кресна":

    Така че, да. В Канада има народно въстание срещу правителство, което се е продало, както и целият останал свят, на международната фармацевтична мафия. Един милион канадски и американски граждани се събраха пред сградата на правителството, за да протестират срещу ограниченията върху COVID-19, които канадското правителство затяга отново и отново. Канадският министър-председател Трюдо е избягал от страната!
    Това беше ясна демонстрация на отношението на хората към правителство, което не се съобразява с мнението на народа.
Новини по държави: