Отидете към основна версия

1 985 45

Ердоган посети Киев, опитва да посредничи с Москва

  • турция-
  • украйна-
  • реджеп ердоган-
  • володимир зеленски

Турският президент отправи остри критики към Гърция, след като на сухопътната граница на двете страни тази седмица бяха открити измръзнали до смърт 19 нелегални мигранти

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турският президент Реджеп Ердоган потвърди днес пред президента на Украйна Володимир Зеленски инициативата си да събере него и президента на Русия Владимир Путин в Турция, за да преговарят за деескалация на напрежението между Москва и Киев. По-рано тази седмица премиерите на Великобритания, Полша и Нидерландия посетиха украинската столица.

Още миналия месец Турция предложи да посредничи за намаляване на напрежението между Русия и Украйна, а самият Ердоган има идея за организиране на тристранна среща на върха с участието и на руския президент Владимир Путин.

Днес по време на посещението на Ердоган в Украйна беше подписано споразумение за свободна търговия, а Зеленски заяви, че турски бойни дронове ще се произвеждат в Украйна.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников обяви, че са намалели нарушенията на примирието в конфликта в Донбас и няма загинали украински войници през последните три седмици.

Според Резников руските военнослужещи, разположени в близост до границите на Украйна, вече наброяват 115 хиляди.

Преди да замине за Киев турският президент Реджеп Ердоган отправи остри критики към правителството на Гърция, след като на сухопътната граница на двете страни тази седмица бяха открити измръзнали до смърт 19 нелегални мигранти.

Турските власти твърдят, че те са били отблъснати от гръцките граничари и че телата са били открити без дрехи и обувки.

Атина отхвърля обвиненията като "фалшива пропаганда".

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: