Last news in Fakti

5 Февруари, 2022 12:05 3 630 30

Турция отвлече човек, който навярно е бил заплаха за Ердоган

  • реджеп ердоган-
  • заплаха-
  • турция-
  • украйна-
  • отвличане-
  • нури гьокхан бозкир-
  • войник-
  • оръжеен търговец-
  • тайни служби-
  • нури бозкир-
  • арест

Той разкри факти за тайна мрежа с участието на турските тайни служби

Турция отвлече човек, който навярно е бил заплаха за Ердоган - 1
Снимка: Shutterstock

Арестът на Нури Гьокхан Бозкир беше обявен миналата седмица по телевизията лично от президента Ердоган. А всички в Турция знаят, че щом президентът лично обявява нещо по телевизията, значи въпросът е много важен за него самия. Малцина в страната бяха чували дотогава името на Бозкир. Кой е този човек?

Информациите, с които ДВ разполага, показват, че Нури Бозкир е информатор, разкрил тайните оръжейни доставки на Турция за кризисни райони по света. Мнозина смятат, че той представлява заплаха лично за президента Ердоган: отвлеченият оръжеен търговец е играел важна роля в тайна мрежа, доставяла оръжие в Сирия и Либия. Това са били нелегални оръжейни сделки, които на всяка цена е трябвало да бъдат държани в тайна, защото са били много доходни за турското правителство. Бившият войник от елитните части, станал по-късно оръжеен търговец, явно е бил прибран, за да му се попречи да прави нови разкрития. Президентът Ердоган обяви по телевизията, че мъжът е бил за държан от турските тайни служби МиТ в Украйна и прехвърлен в Турция.

Как Бозкир стана опасен

Бозкир стана опасен за турското правителство, след като започна да говори пред украинския информационен портал Strana - например за това как по поръчение на турската държава е купувал оръжие в страни от Източна Европа, което турските тайни служби след това са доставяли на ислямистки бунтовнически групи в Сирия. Става въпрос за общо 50 доставки на оръжие на стойност от няколкостотин милиона долара. В продължение на години сделките вървели отлично за Бозкир. Когато обаче решил сам да продава оръжие на Сирия, турската полиция спряла негова доставка, а самият Бозкир се укрил. Това наложило негови приятели от МиТ да го изведат от страната чрез тайна операция.

В Украйна той поискал политическо убежище, тъй като се опасявал, че Турция може да се обърне срещу него, макар че много от оръжейните операции, в които той е участвал, са били одобрени от правителството. След като Бозкир подал молба за убежище, Турция се обърнала към Интерпол с искане да бъде издирен и задържан с „червена бюлетина“ – във връзка с убийството на турския учен Неджеп Хаблемитоглу през 2002 година. Това престъпление си остава неразкрито и до днес, но в „червената бюлетина“ Турция се позовава на двама очевидци, които си спомнили, че са видели Бозкир близо до мястото на покушението. Украинският адвокат на Бозкир каза пред ДВ, че смята доказателствата за много съмнителни. По думите на адвоката Роман Денисюк те по никой начин не доказват участието на неговия клиент в убийството на професора.

Нури Гьокхан Бозкир не е изолиран случай: също и други информатори за тайни оръжейни сделки на Турция са имали подобна участ. Най-известният такъв случай е с турския журналист Джан Дюндар, който през 2015 г. публикува видео за турски оръжейни доставки за Сирия. Впоследствие той беше задържан и обвинен в издаването на държавна тайна. На косъм се отърва от опит за покушение след едно съдебно заседание. След това той избяга в чужбина и беше осъден задочно на 27 години затвор. Базираната във Вашингтон правозащитна организация Freedom House е документирала от 2014 година насам най-малко 58 участия на Турция в подобни отвличания на граждани. В неин доклад от 2021 г. се казва, че броят на хората, издирвани с международна заповед по искане на Турция, е нараснал значително през последните години, и че Турция използва „червената бюлетина“, за да се разправя с критици на властта.

Украйна направи подарък на Турция?

За отвличането на Бозкир се разбра седмица преди държавното посещение на турския президент Ердоган в Украйна и в момент, когато Киев усилено търси международни партньори във връзка с надвисналата заплаха от Русия. Експерти смятат, че Киев е склонен на отстъпки пред свои съюзници срещу подкрепа в сегашната криза. Особено след като партньори като Германия решиха да ограничат своята помощ за Украйна до изпращането на каски.

"Турция е ключ към Босфора, освен това притежава най-добрия военноморски флот сред граничещите с Русия държави, казва за ДВ Густав Гресел, старши експерт в Европейския съвет за външни отношения. Затова за Украйна е много важно да спечели Турция на своя страна, допълва той. Може би и това е причината украинските сили за сигурност да са помогнали, или най-малкото да са си затворили очите за отвличането на Бозкир от турските тайни служби, смята неговият адвокат. „Украйна е решила да направи този подарък на Турция“, казва Роман Денисюк.

Автор Сандра Петерсман


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Путин

    17 8 Отговор
    Тъй, тъй аркадаш.
    Както съм те учил.
    Никаква опозиция.
    Няма човек, няма проблем!

    подпис:
    Сталин

    Коментиран от #13

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 DW=пропаганда

    37 10 Отговор
    Руснаците направиха много добре, след като забваниха DW на територията на Русия. А ние кога?

    Коментиран от #8

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Очаквано

    18 14 Отговор
    Какво да се очаква от турчин освен да насилва отвлича нагъл да е?
  • 8 Пак я пуснаха обаче на другия ден

    5 12 Отговор

    До коментар #5 от "DW=пропаганда":

    И се извиниха

    Коментиран от #15

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Жертва на терор

    5 1 Отговор
    Милициите на Борисов изтезават хора, тези си купуват полицаи, прокурори, всичко!
  • 13 Мяу

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Путин":

    То всъщност, реално погледнато опозиция няма. Или я има на ужким. Пасивен опозиционен лидер, който е несменяем, речи го опозиционен диктатор. Най интересното е, че пътя на Ердоган е открит именно от предишния лидер на опозицията. Така, че кой от долу, кой отгоре е все тая, останалото е приказки за неуки.
  • 14 Гюро Михайлов

    9 7 Отговор

    До коментар #11 от "Хъш":

    Недей така аркадаш, пра пра баба ти сигурно не е на твоето мнение

    Коментиран от #16

  • 15 Рошко

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Пак я пуснаха обаче на другия ден":

    Ама пуснаха и Ruptly, я погледни в тубата

    Коментиран от #17

  • 16 Чешанков

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гюро Михайлов":

    Осъзнаваш ли какво пишеш?Толкова ниско ниво,трябва да те е срам .

    Коментиран от #23

  • 17 Аз да не съм тъп

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Рошко":

    тинейджър да се ровя в тубето. Там всеки тъпундер може да качва каквото си иска.
  • 18 Механик

    3 2 Отговор
    Добре че не го застрелял,както постъпиха американците с мирните протестиращи пред Капитолия.
  • 19 Механик

    5 2 Отговор

    До коментар #10 от "Антимаймуна":

    Викаш Елцин и Горбачов бяха по-добри ли?
    Бяха добри за тия дето плащат шекелите, ама няма да се върне повече това.
    Руснаците си научиха урока.
    Сега господарите ти могат само да се облизват за тлъсти, руски ресурси,ама нямаааа.
    Чичко путин стои с тоягата и а рекат да гризнат, а са получили един през озъбените муцуни.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Истина

    8 0 Отговор
    DW чети истината . Да почнем от Нури Гюкхан Бозкър бивш офицер от турската армия , издирва се от Турския съд като ключов човек за убйството на Академика Неджиб Хаблемидоглу . След бягането си от Турция ( веднага след атентата 18 12 2002 год. с/у Хаблемидоглу ) Нури Бозкър е вече в Западна Европа и се занимава с продажба на незаконно оръжие от Западна Европа за терористите ИД и ПКК , после турците научават дейноста му и с всичките му доказаделства за дейноста му се издава червен бюлетин за задържане . След бюлетина ЕС го изтрелва в Къргизистан на хиляди км. от Европа , ако беше заловено от турските тайните служби МИТ щеше да бъде голям скандал как запада въоражава терористи . В края 2019 год Нури е задържан в Украйна не след много МИТ научава и Украйна остава м/у ЕС и Турция защото Европейците натискаха Украйна за недепортация на Нури.

    Коментиран от #22, #24

  • 22 Браво комши

    4 3 Отговор

    До коментар #21 от "Истина":

    От МИТ никой не може да бяга
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Info

    2 1 Отговор
    The Independent вижда възможни проблеми за Турция след изтребването на лидера на Ислямска държава Ал Кураши на място, за което се твърди, че е само на няколкостотин метра от контролиран от Турция контролно-пропускателен пункт в село само на километър от турската граница. Според британския вестник (текст на Bel Trew и Borzou Daragah), този инцидент повдига въпроси за ролята на Турция и дали тя може да се счита за съпричастна в грижите за Ал Кураши или просто неспособна да изпълнява задачите, с които се изпълнява и отговаря. Отбелязва се, че операцията срещу Ал Кураши се проведе само две години след като неговият предшественик Ал Багдади беше убит при водена от САЩ операция в друго село на 15 километра южно от Атмех. Намира се в граничен район, който години наред беше под стриктен контрол или на подкрепяните от Турция сирийски сили, или на Хаят Тахрир ал Шам (HTS), джихадистка фракция, известна преди като Фронт Нусра.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Мнгого си назад от истините

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Info":

    И едните и другите SDF и ИД са терористи и се финансирват от САЩ никога не се е водило сериозни стрелби помежду им , това се доказа от дизертиралите терористи и американски войници . Има вече не десетки а стотици доказателства , САЩ само извозват ИД от едно място в друго според целта . Никой от ИД не знаел че имали лидер на име Ебу Ибрахим ел Хашими ел Курейши , всичко е измислица американска , сценарй съща сам си свирят и сам си играят и то с отлична пропаганда иначе по какъв повод ще остант в Сирия петрола е по ценен от човешкия живот .

    Коментиран от #28

  • 28 Хайдут

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "Мнгого си назад от истините":

    Преди седмица турските военно въздушни сили бомардираха кюрдските терористи по време събрание в Сирия в гр.Синчар между терористите е имало и американски военни инструктори , сега американците к...ъв пикят .
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: