Last news in Fakti

3 Февруари, 2022 20:00 2 637 31

Инфлацията в Турция стигна 20-годишен връх от 48,7%

  • турция-
  • инфлация-
  • икономика-
  • реджеп ердоган

Независими данни, събрани от турски икономисти, сочат, че годишният темп на инфлация е нараснал до над 110% през януари

Инфлацията в Турция стигна 20-годишен връх от 48,7% - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

През януари годишната инфлация в Турция е достигнала най-високото си ниво от април 2002 г. насам, сочат официални данни от четвъртък, цитирани от АФП.

Според турската статистическа агенция потребителските цени са нараснали с по-силен от очакваното темп от 48,7% спрямо същия месец миналата година и спрямо 36,1% през декември.

Информацията излиза няколко дни след като президентът Реджеп Тайип Ердоган смени ръководителя на държавната статистическа агенция за четвърти път от 2019 г. насам. Според местни медии Ердоган бил недоволен от данните, че инфлацията е достигнала най-високото ниво, откакто неговата партия е на власт преди две десетилетия, което усложнява пътя му към преизбиране през 2023 г.

Независими данни, събрани от турски икономисти, сочат, че годишният темп на инфлация е нараснал до над 110% през януари.

Ердоган твърдо се противопоставя на повишаването на лихвените проценти, които според него предизвикват инфлация - точно обратното на традиционното икономическо мислене. В понеделник той призна, че турците "ще трябва да носят бремето на инфлацията известно време".

Миналата година държавният глава организира рязко намаляване на лихвените проценти, което ги постави далеч под темповете, с които цените се покачваха, намалявайки покупателната способност на турците и стойността на техните спестявания. Това накара хората да се запасят със злато и чуждестранна валута, което пък доведе до валутен срив. Лирата загуби 44% от стойността си спрямо долара през 2021 г.

В интервю за Nikkei Asia, публикувано в четвъртък, турският министър на финансите Нуреддин Небати заяви, че инфлацията ще достигне своя връх през април, след което ще спадне до едноцифрено число до парламентарните избори през юни 2023 г.

Миналия месец централната банка на Турция също преразгледа прогнозата си за инфлацията в края на 2022 г. до 23,2% от 11,8%, въпреки че повечето икономисти смятат очакването за прекалено оптимистично.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вечно мое мнение

    26 12 Отговор
    Винаги против Турция .Чуя ли Турция в главата ми нахлува девшерме данък на деца.Мое си мнение

    Коментиран от #22

  • 2 Рошко

    20 1 Отговор
    Ако я публикувате тази новина още един път днес, ще я прочета определено за трети път от два мисерокя и една мосирка пищещи за една медия
  • 3 хХх

    17 5 Отговор
    Че тя и в САЩ е толкова, ако се смята по същата методика. Разликата "само" е че в САЩ рафтовете с храни са празни

    Коментиран от #5

  • 4 гербер

    7 13 Отговор
    Киро ни води до катастрофа не само нас, но и нашите приятели в братска Турция
  • 5 😂......

    21 3 Отговор

    До коментар #3 от "хХх":

    Празни ли???😂..празна е главата ти 😂

    Коментиран от #9, #13

  • 6 Тежко

    16 7 Отговор
    Кадъните ще почнат да пускат и отпред с тоя чутовен лидер.

    Коментиран от #10, #11, #12

  • 7 Лунна фаза

    13 4 Отговор
    В Турция винаги е имало трудности, но според самите турци, говорим за възрастни хора, които са видели много с очите си, НИКОГА не са изпитвали тази инфлация, този глад, тази бедност, тази безизходица.
  • 8 Урааа

    11 3 Отговор
    Айде Ердо ходи си ОСТАВКА марш вънннн
  • 9 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "😂......":

    Не празна , тя просто липсва !! На нейно място са монтирали приемник на "говорит Масква" !!!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Е нали

    9 8 Отговор

    До коментар #6 от "Тежко":

    Отдавна над 80% от туркините нямат пари за дамски превръзки! A много турци ровят в кофите за боклук за храна.

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Големият глад

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "😂......":

    Изявлението на Ердоган относно инфлацията: "Вижте Америка, бедствие, същото за Европа. Там хората не намират храна по рафтовете. Слава Богу, Турция няма такъв проблем"

    Скица на корицата на седмичното сатирично турско списание Uykusuz: Турска двойка е в супермаркета, има само един хляб в количката! А в надписа: "Слава Богу, рафтовете са пълни!".
  • 14 Чудно ще си живеем

    7 5 Отговор

    До коментар #12 от "Е нали":

    Хранете вие не 4,5 милиона "бежанци" а ми само 400 000 да видим каква ще е инфлацията тук.

    Коментиран от #20

  • 15 Психиатър

    3 3 Отговор

    До коментар #12 от "Е нали":

    Това ти го каза един мърмот нали?

    Коментиран от #19

  • 16 те така

    5 1 Отговор
    Колко ли души са умрели днес по регистратурите
  • 17 докога

    8 2 Отговор
    Докога българина ще взема по малко на месец отколкото европееца за един ден

    Коментиран от #21, #29

  • 18 интересно

    4 1 Отговор
    Румънците вече са век пред нас. Скоро вместо да робуваме на европейците,ще робуваме на румънците
  • 19 Фактически

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "Психиатър":

    Това беше написано на този уебсайт тук на 21 януари 2022 г. в 13:53 ч. Сега защо избирате да се подигравате на уебсайт, който ви хоства и толерира, е нещо, което трябва да му обясните.
  • 20 асан

    1 5 Отговор

    До коментар #14 от "Чудно ще си живеем":

    Ха нали затова ги пусна, да го изберат.Сега ще плаща! Ердоган е най-успешния турски президент.
    Страна от третия свят я направи 3 в Европа, но махалото тръгна в обратна посока.Още 100год. ще чакат нов Ердо.
  • 21 Турция - Сомалия - Суринам

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "докога":

    Със заплати като в Бангладеш и Зимбабве трябваше да се тревожиш колко време турчинът ще получава стотици пъти по-малко пари от европееца, и ако е по-гладен от хората в Сомалия и Суринам.

    Коментиран от #23

  • 22 А края на дебелото ти черво

    3 4 Отговор

    До коментар #1 от "Вечно мое мнение":

    Не започва ли да трепти от възбуда 😂😂😂😂

    Коментиран от #25

  • 23 Ела да видиш гладни хора

    11 4 Отговор

    До коментар #21 от "Турция - Сомалия - Суринам":

    Как слизат от автобусите от българия в Едирне 😂😂😂

    Коментиран от #24, #26

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 До 22

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "А края на дебелото ти черво":

    Мурдер него да търсиш кадънката че се
  • 26 лъжите свършиха

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "Ела да видиш гладни хора":

    ей малкия, ако продължиш да пренебрегваш грозната реалност и обвиняваш целия свят за неуместни неща, ако не се вгледаш сериозно в проблемите и не почистиш тора на авгея, ако продължиш да криеш боклука под килима, страната не само ще стане отново прочутата кочина пълна с кал, но този път ще бъде разпусната от гражданска война. този път или ще станеш сериозна държава, или ще бъдеш унищожен. няма друг избор
  • 27 баба ти от Пловдив

    3 0 Отговор
    до колегите от Турция! Ние в България умирахме 1997 год! никой ли не забеляза от вас? сега същите маймуни ви правят Хиперинфлация!!!! Един ден трябва да изчистим нещата с лобитата! само дайте архивите на Бг от 1878 г! Знаем имената през вековете! Френски, немски, еврейски, английски, руски и други.....!!!
  • 28 асан

    2 0 Отговор
    Имам приятели и роднини в Турция, сега ревъъъът срещу Ердо.Единия има 3 апартамента, кола и ядене на масата, колко скъпо било.А аз нали съм чепат и казвам истината.Ердоган махне ли се отивате в зоните, където винаги сте били.Благодарение на него имате в Истанбул вода.Затова го избрахте за министър председател.Благодарение на него имате разкошни университети, училища, магистрали и здравеопазване.Целувайте му ръка, но не се извини за падналия самолет и Путин само намекна, че ще ги върне в 1989г, после Ердо се извини, но махалото тръгна в обратна посока.От 1989 г живота на болшенство български граждани е в лишения, за разлика от просперитета при Ердога.Сега разбирате какво е в България от 30г.Вай преди 14години викаше стария ми шеф тук с една турска заплата ми работят 3ма, а в Турция един.Идвахте купувахте питите кашкавали и с вирнати носове лира лев 1към1, когато беше.А бедния български народ ви завиждаше, ха сега пак този беден народ ви изкупуваше стоката.Помнете Ердо ви беше единствения успешен президент.След него, ще се сещате мило за българския си паспорт, който захвърлихте когато се изелвахте.Бизим Ватан.
  • 29 hihi

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "докога":

    Това не е баш така. Заплатата ми тук е 2 до 5 пъти по-малка отколкото би била в Европа. Обаче там щях да давам между 1/5 и 1/3 за наем и сметки. После ако искам да се храня в ресторанти и пия в барове там щяха да отиват около 2-3 пъти повече отколото давам тук. Не казвам, че не получваме обидно ниски заплати, но и гастърбайтерството не е рай.

    Коментиран от #30

  • 30 асан

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "hihi":

    За всичко си прав наема е голямото перо от семейния бюджет, за ресторанти не говоря, защото не можеш да си позволиш.В Германия сме дошли да работим.Но тук имам ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ, заразлика от България.Пример:
    Семеен с две дете.Заплата 1650.нето.Жената нето 750.Общо 2400+400/2 деца/=2800.Квартира 1200.Остават ти 1600евро да живееш, но минимума за живот е 432, т.е трябва да имате 1728 за живеене.С документи отиваш в джоб центъра за приходи и разходи.1728-1600= ти дават 128 помощ.Значи в България.Работиш за 800лв бруто.400евро квартира, остават ти 400, но минимума за живот е 500 и държавата ти помага с 100лв, но в България това животно няма!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: