Отидете към основна версия

10 588 117

Руски офицери: "Путин води престъпна политика за провокиране на война"

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • офицери-
  • военни-
  • армия-
  • леонид ивашов-
  • нато-
  • европа

Всички важни сфери в Русия, включително демографската, деградират трайно

Снимка: БГНЕС/ EPA

Леонид Ивашов публично заяви позицията си против превръщането на руско-украинския конфликт в мащабно бойно стълкновение. Председателят на „Общоруското офицерско събрание“ призова президента на Русия Владимир Путин „да се откаже от престъпната политика за провокиране на война“ и да подаде оставка.

„Безсмислени и крайно опасни са опитите чрез ултиматуми и заплаха от прилагане на сила да се принудят другите да заобичат Русия и нейното ръководство“, се казва в изявление, публикувано на сайта на организацията на 31 януари. Медиите в Русия обърнаха внимание на това съобщение чак в неделя, 6 февруари.

Ще доведе до гибелта на десетки хиляди хора

„Нагнетяването на напрежение в ситуацията около Украйна „носи изкуствен, користен характер за някои вътрешни сили“, се подчертава в съобщението. Ако Москва приложи военна сила срещу Киев, това ще постави под въпрос съществуването на Русия като държава, ще скара двата народа и ще доведе до гибелта на десетки хиляди хора. Освен това Русия ще се сблъска с „най-тежки санкции“ и ще се превърне в „парий за световната общественост“, се казва по-нататък. Едно време „Русия (СССР) водеше по принуда (справедливи) войни“, но когато „не е имало друг изход“, добавя още Ивашов, който нееднократно е изразявал национално-патриотичните си позиции.

"Пълна неспособност на властта"

Според лидера на „Общоруското офицерско събрание“ външни заплахи за Русия съществуват, но не са критични. Основната заплаха е с вътрешен характер, се казва в документа. „Всички жизнено важни сфери, включително демографската, деградират трайно“, се твърди по-нататък. Авторът назовава и причината за тази „пълна неспособност и непрофесионализъм на властовата система и управлението“, както и за „пасивността и неорганизираността на обществото“. „Общоруското офицерско събрание“ се позиционира като „формация, която е „независима от правителствените чиновници и сегашното ръководство на Руската федерация. Тя обединява ветерани и действащи служители на въоръжените сили на Русия, правоохранителните органи и силовите структури.

Западът се опасява от руска агресия

Напрежението в отношенията между Русия и Запада нарасна особено силно през последните месеци. Причината за това е, че Русия прехвърли и разположи над 100 000 свои военнослужещи край границата с Украйна, обявявайки това за военно учение. Лидерите на западните държави се опасяват, че Москва се готви за война. Кремъл отрича да има планове за подобна операция и обвинява Запада, че въоръжава Украйна.

Автор Павел Милников

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 81 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания