Last news in Fakti

7 Февруари, 2022 22:40 3 878 43

Как Русия иска да създаде напрежение в "задния двор" на САЩ

  • куба-
  • венецуела-
  • ракети-
  • раул кастро-
  • николас мадуро-
  • русия

Неоспорим факт е, че вече от години правителството в Москва разширява контактите си с авторитарно управлявани държави като Венецуела и Куба

Как Русия иска да създаде напрежение в "задния двор" на САЩ - 1
Снимка: shutterstock

Русия може да разположи войски и ракети в Латинска Америка - това предупреждават високопоставени членове на руското правителство. Думите им будят спомена за Кубинската криза от 1962.

Посланието, отправено през последните дни от високопоставени членове на руското правителство през беше еднозначно: ако САЩ и НАТО не се откажат от своите действия в близост до Русия, правителството в Москва може да разположи войски и нападателни оръжия в държави съюзници от Латинска Америка.

Русия и латиноамериканските ѝ приятели

"В случая става дума за Куба и Венецуела", пояснява Ана Тереса Гутиерес, експертка по международни отношения от мексиканския университет Autonoma Metropolitana. Тя припомня, че още по времето на починалия междувременно президент Уго Чавес между Венецуела и Русия имаше военно сътрудничество.

В миналото Венецуела е купувала руски оръжия, а сегашният президент Николас Мадуро не крие, че е готов да подкрепя Русия военно. Разговори са били водени и с кубинския президент Мигел Диас-Канел.

Този път на Куба не бяха доставени ракети, а медицински материали за справяне с пандемията от коронавирус. Но неоспорим факт е, че вече от години правителството в Москва разширява контактите си с авторитарно управлявани държави като Венецуела и Куба.

И двете страни страдат от ембаргото и санкциите, които им бяха наложени от САЩ. Руското правителство опрости дългове на Куба в размер на 35 милиарда долара. А когато фаворизираният от САЩ опозиционен лидер във Венецуела Хуан Гуайдо атакува президентския пост на Мадуро, Русия изпрати във Венецуела два свръхзвукови бомбардировача, способни да носят атомно оръжие. През последните 20 години Венецуела изгради своята въздушна отбрана с руска помощ.

Споменът за далечната 1962

Далече сме обаче от развития като при Кубинската криза от 1962 година, когато СССР разположи ракети със среден обсег на територията на социалистическия карибски остров. "Тогавашните събития маркираха апогея на Студената война и докараха света до ръба на атомна война", казва мексиканската експертка Ана Тереса Гутиерес.

"В момента Куба се държи подчертано сдържано", твърди кубинският дипломат и професор по международни отношения Карлос Алсукарай. Според него никой в момента няма интерес от нова ескалация.

"Дискретните реакции на Куба в момента ми се струват правилни. Русия ясно показа, че има съюзници в Карибския регион, сред които и Куба. Това отправи послание и до САЩ, което гласи: "Не вършете глупости". Основният интерес на Куба в тази криза е нежеланието светът да се превърне в еднополюсен модел, контролиран от САЩ", казва Алсукарай.

Русия иска да усили натиска над САЩ

Ана Гутиерес обаче е на мнение, че става въпрос за заплаха на руското правителство, с която то иска да усили натиска над САЩ: "Целта е САЩ да бъдат принудени да променят поведението си. Засега между Русия и двете латиноамерикански държави няма конкретни договорки, макар да е възможно те да са водили поверителни консултации на дипломатическо ниво. Ясно е обаче, че Куба и Венецуела са в много лошо икономическо положение, което ги прави зависими от подобни съюзи."

В последно време демонстрации на сила не липсват. Но официални планове на руското правителство за разполагане на ракети в региона засега поне все още няма.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 истина е

    69 7 Отговор
    Ама Путин отдавна го е създал напрежението ,и за това на бай издън сменят много често пампресите !!!!

    Коментиран от #4

  • 3 Ха ха ха

    59 2 Отговор
    Задния двор

    Коментиран от #32

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    44 2 Отговор
    РУСКИТЕ РАКЕТИ КЛУБ-М , КОИТО СА РАКЕТИ КАЛИБЪР ... ОТ ГОДИНИ СА ПРОДАДЕНИ НА ВЕНЕЦУЕЛА И КУБА ... ОСОБЕНОСТ Е ЧЕ ИЗГЛЕЖДАТ КАТО ОБИКНОВЕННИ МОРСКИ КОНТЕЙНЕРИ :))

    Коментиран от #7, #21, #30

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 kjl

    51 0 Отговор
    "Посейдоните" дремят на дъното на заливите на зададените цели. Няма нужда от ракети, просто няма нужда от тях.

    Коментиран от #9, #17

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 САТЪРА НА ХАНА

    38 3 Отговор

    До коментар #7 от "Ти май много обичаш ракети":

    ВЕНЕЦУЕЛА ОТ ГОДИНИ ИМА РУСКИ КОМПЛЕКСИ С ПРОТИВОКОРАБНИ РАКЕТИ БАЛ ... ЕДИН ЗАЛП СА 32 РАКЕТИ ЗА 3 МИНУТИ ... И ЛЕТЯТ НА РАЗСТОЯНИЕ 300 КМ ... КОЕТО ЩЕ Е ПРОБЛЕМ ЗА ВСЯКА ДЕСАНТНА ГРУПА АТАКУВАЩА ВЕНЕЦУЕЛА, ЩОТО ПВО-ТО НА БАЛ-ОВЕТЕ СА ПАНЦИР ПВО

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 БазаДанни

    5 41 Отговор
    "Куба и Венецуела са в много лошо икономическо положение, което ги прави зависими от подобни съюзи."
    Куба и Венецуела са в много лошо икономическо положение, точно заради подобни съюзи.
  • 13 Николас Мъдуро

    43 0 Отговор
    От Дойче веле пускат гейополитически коментари със сексуален подтекст, клонящ към хардпорно. Ето така се дълбаят нови дъна в мисирската журналистика.

    Коментиран от #16

  • 14 САЩ СА УБИЙЦИ

    46 1 Отговор
    През последните месеци правителството на Украйна е получило от западни държави финансова помощ в размер на 1,5 милиарда долара и над хиляда тона оръжия. Това съобщи украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, цитиран от БТА.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Европеец

    55 3 Отговор
    "става въпрос за заплаха на руското правителство, с която то иска да усили натиска над САЩ"

    Значи руски ракети в Куба или Венецуела били "заплаха" обаче американски ракети в Полша и Румъния били "за защита на НАТО" и не били заплаха за Русия. И в "правото" на американците било да си разполагат ракети където си решат но видиш ли руснаците са "агресори" ако разположат покрай краварника.

    До кога с плоска соросоидна пропаганда
  • 19 Годфри

    10 17 Отговор
    Аз лично симпатизирам на Русия.
    Но - все пак.
    Русия ще разположи нападателни ракети в Куба и Венецуела толкова, колкото ще нападне Украйна.
    Всичкото това е дрънкане на оръжие и блъфиране, с цел сплашване на натовските държави, най - вече САЩ с цел да се постигнат договорки, спиращи разширяването на НАТО и изграждане на американски бази около руска територия.
    А иначе Русия какви ракети би могла да разположи в Куба и Венецуела ?
    Междуконтинентални балистични, като Топол и Ярс ли ?
    Звучи ми смешно.
    Как, и по каква логика ще разположи подобни ракети ?
    Да, САЩ непрекъснато се стремят да разширяват НАТО, и да обграждат Русия с кордон от враждебни държави и военни бази.
    Но - все пак, единствените нападателни оръжия на САЩ в Европа са около 200 свободнопадащи водородни бомби.
    Но те са от времето на Студената война, и не са пребазирани на териториите на новите страни - членки на НАТО.
    А нападателни ракети, насочени срещу Русия САЩ нямат нито на територията на Европа, нито на друга територия извън тази на САЩ.
    Е, и по каква логика Русия ще разполага свои ракети в Куба и Венецуела ?

    Коментиран от #22, #35, #37

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Сомалийския пират

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "САТЪРА НА ХАНА":

    И вършат същата работа...🤣🤣🤣
  • 22 Военен

    29 1 Отговор

    До коментар #19 от "Годфри":

    Лъжеш се
    Първо междуконтинентални ракети наистина няма смисъл в Куба и Венецуела - те стигат до САЩ и от Русия но например може тактически и крилати ракети с ядрен заряд.
    Второ тези установки в Полша и Румъния могат да изстрелват нападателни ракети а те са малки и могат да се доставят незабелязано и пак да достигат Русия.
    Бойната глава на тези 200 свободно падащи бомби могат да се монтират на нападателни ракети и пак да достигнат Русия.

    Русия е в правото си да се притеснява
  • 23 В.В.П.

    23 3 Отговор
    Може и да ги опъне в ,,задното дворче,,,Както в. Сирия и Крим. Едно по едно ..Един по един..Първо Окраина

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ДаЗдраПерМа

    4 7 Отговор
    Конституцията на Венецуела забранява чужди военни бази, санкциите от Щатите са много яки и дори опозицията иска намаляне на натиска защото народа бяга в Колумбия, Перу и Чили. Путин ако сложи нещо там още повече ще се влоши стандарта на живот. Кремъл поиска среща с Бразилския Президент но Щатите обещаха санкции ако Бразилия вземе страната на Русия в украинската криза. Бразилия обеща че срещата в края на февруари в Москва няма да има отношение към украинската криза и ще бъде изцяло комерческа. Остава Никарагуа и Иран. Има проект за нов панамски канал през Никарагуа и много проекти в енергетиката с Иран.
  • 26 Истината

    12 0 Отговор
    Тези са гласа на чичо Сам.
  • 27 Гнилите ДВ

    15 0 Отговор
    Тези не са изобщо новинарски сайт на тези само най долнопробните сайтове им рсзнасвт пропагандата
  • 28 7395

    19 2 Отговор
    Американците сами си превърнаха задния двор в кочина и картели. Няколко руски установки за цвят, какво толкова.
  • 29 Живял в Куба

    7 24 Отговор
    Живях в Куба 5г .Никой не го интерисува Русия ,даже повечето не са чували че я има,и що за дзвер е .Всеки там говори за Америка ,Испания ,даже за България знаеха повече .

    Коментиран от #34

  • 30 Ох ма Фана

    4 20 Отговор

    До коментар #5 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Моита ракета ще ти излекува всички руски мераци
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Иван

    18 0 Отговор
    Още ли ги споменавате тези два руски ядрени бомбардировачи?? Още ли ви държи влага,верни съюзници на Ложето??......юдео-колониалистките ешкиназита в САЩ вдигнаха грандиозна аларма,пищяха,обвиняваха Путин че се намесва в техния законен,скъп, любящ заден двор.... (Според международното право не трябва да има задни дворове в цяла химосфера).
  • 34 Иван

    17 0 Отговор

    До коментар #29 от "Живял в Куба":

    И се гордеят че нацизма е окупирал техния град Гуантанамо.
  • 35 Марков

    24 1 Отговор

    До коментар #19 от "Годфри":

    Уважаеми, привет!
    Нали разбирате, че когато сте на 300 км от Москва не ви трябват ракети, които ще летят 8000 км. Време за реакция няма. От старта до поражението са 5-7 минути. И това на американеца се внушава, че ако има война, тя ще е далече и няма да го засегне, за разлика от руснаци и европейци. Ето това е грешка. Американецът трябва да почувства заплаха, за да разбере, че не е защитен от нищо и да атакува правителството си да не повишава напрежението. Както в случая с камионите в Канада.
    А за какво е всичко това? Ами за пари. Колониалния подход към слабия и непокорния със силата на оръжието, в случая НАТО. Иска се както при Елцин: достъп до богатствата на Русия и по нататък атака към Китай. Просто и ясно
  • 36 Механик

    23 1 Отговор
    Значи, ако Русия сложи ракети в Латинска Америка е "напрежение", а американските ракети в Европа и по границите на Русия са "гарантиране намира"?!
    Еш па ти, ква краварска логика!!!

    Коментиран от #38, #39

  • 37 Механик

    19 0 Отговор

    До коментар #19 от "Годфри":

    Много балъшки опит за манипулация си направил.
    Чак се спуках от смях.
    Трябва да ти съобщя, че едва ли има шиле, което да се върже на казаното от теб, особенно в тази част в която се кълнеш, че симпатизираш на Русия.
    п.п.
    И ако смяташ, че 200 термоядрени бомби са нищо, значи съвсем не си си с ума.
    Още повече ако смяташ, че САЩ имат правода разполагат такива където си поискат в тоя свят.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 7459

    0 12 Отговор

    До коментар #36 от "Механик":

    От както империята на злото СССР се спомина,я ни кажи колко време е имало в което Русия не е била в конфликт с някой от съседите си и не е нападала безразборно ?
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 mi6osp

    12 0 Отговор
    В Куба и Венецуела, руските подводници, които са позиционирани около САЩ ,на 5 минути полет на ракетите им до Вашингтон, ще влизат в пристанищата за попълване запасите с продукти.
    Ракетите ще бъдат разположени в руски бази в Никарагуа, за да охраняват строителството и експлоатацията на Никарагуанския канал , както и китайците, които го строят.
  • 42 Lssah

    12 0 Отговор

    До коментар #38 от "КАТУН С РАКЕТИ":

    Соросня да се опитва да обижда на соросня хахаха. Вие сте сороснята, хамериканци, натовци и тем подобна с.ган!
  • 43 Голям Слон

    12 0 Отговор
    Опитват се да ни вменят, че видите ли, Куба и Венецуела са заден двор за САЩ, но Грузия, Украйна, Литва, Латвия и Естония са независими държави, т.е., не са заден двор за когото и да било, отсвен за САЩ.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания