Отидете към основна версия

4 078 29

Джонсън: Великобритания няма да изостави Украйна

  • борис джонсън-
  • украйна-
  • нато-
  • великобритания-
  • русия

Лондон обмисля да разположи бойни самолети на кралските военновъздушни сили и бойни кораби на кралския флот в района

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Великобритания няма да се уплаши и да изостави Украйна и санкции на Русия ще бъдат наложени незабавно, ако нейните войски нахлуят там, заяви премиерът Борис Джонсън. Той предупреди Москва, че подкрепата на Лондон за Европа и НАТО остава „безусловна и непоклатима“.

Пишейки за вестник „Таймс“ премиерът изтъква, че британското правителство ще поиска нови правомощия за преследване на физически лица и компании, свързани с руската държава. По въпроса за санкциите Борис Джонсън отбелязва, че Лондон ще бъде готов за незабавното им налагане в случай на руска атака. От Форин офис казаха, че мерките ще позволят на Великобритания да замразява авоари и да налага забрана за пътувания на такива лица, свързани по някакъв начин с руския държавен апарат или действащи в сектор със стратегическо значение за Кремъл.

В статията във вестника Джонсън пише още, че Великобритания обмисля да разположи бойни самолети на кралските военновъздушни сили и бойни кораби на кралския флот в района, но продължава да се надява, че дипломацията ще доведе до решаване на кризата.

„Непосредствен приоритет е заедно със съюзниците да съчетаем мерките за възпиране и диалога за намаляване на напрежението и предостваряване на катастрофата от поредно руско нахлуване в Украйна“, пише Джонсън. Снощи министърът на отбраната Бен Уолъс заяви след среща с полския му колега Мариуш Блашчак, че в Полша ще бъдат изпратени допълнително 350 британски десантчици.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: