Отидете към основна версия

2 244 77

Западът дава право на избор на Русия - дипломация или санкции

  • борис джонсън-
  • нато-
  • йенс столтенберг-
  • украйна

Струпването на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия трябва да избере между дипломатическо разрешаване на кризата в Украйна или изправяне пред икономически санкции от Запада и засилено военно присъствие на силите на НАТО в източните страни на Алианса. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от "Ройтерс".

На съвместна пресконференция с британския премиер Борис Джонсън в Брюксел той подчерта, че Москва има избор.

Те могат или да изберат дипломатическото решение - и ние сме готови да седнем на масата за преговори, или да изберат конфронтацията, но ще платят по-висока цена, предупреди Столтенберг.

Той призна, че това е "опасен момент" за Европа, тъй като Русия струпва войски близо до Украйна и провежда съвместни военни учения с Беларус, но отново отправи предложение за преговори с Москва.

Шефът на НАТО съобщи, че е изпратил писмо до руския външен министър Сергей Лавров, в което предлага обсъждане на контрола върху ядрените оръжия и осигуряването на повече прозрачност около военните учения.

"Това е опасен момент за европейската сигурност. Броят на руските сили нараства. Времето за предупреждение при евентуално нападение намалява", предупреди той.

На пресконференцията стана ясно, че следващата седмица НАТО ще обсъди възможностите за разгръщане на допълнителни батальони по югоизточния фланг.

Струпване на руски войски в близост до украинската граница породиха подозрения у Запада, че Москва планира нападение срещу Украйна. Въпреки че Москва отрича да има такъв план, тя се възползва от ситуацията, за да постави исканията си за гаранции в сферата на сигурността от страна на Запада, които включват прекратяване на евентуалното разширяване на НАТО на изток и налагането на официално вето върху възможността Украйна да се присъедини към Алианса.

Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: